Traditii si obiceiuri de Ignat! De ce se taie porcul in 20 decembrie?

Potrivit traditiei, ziua de 20 decembrie mai este denumita si Ignat, iar cei care tin sa respecte obiceiurile din batrani taie, in aceasta zi, porcul. Taierea porcului are o data bine fixata si este un moment de sarbatoare, pentru crestinii ortodocsi.

Ziua de 20 decembrie, cand este praznuit Sfantul Ignatie Teoforul, a ramas in memoria romanilor ca ziua in care se sacrifica porcul, insa fara sa aiba vreo conotatie sacra, cu una de sarbatorire a spiritului agrar.

La romani, taierea porcului in gospodaria proprie reprezinta un motiv de mandrie si de bucurie semnaland si apropierea Craciunului. De-a lungul anilor, aceasta activitate a creat la randul ei o sumedenie de traditii si obiceiuri.

Conform traditiei populare, se spune ca porcii care urmeaza sa fie sacrificati viseaza cu o seara inainte ca vor fi taiati.

De regula, la taierea porcului cei milosi din fire nu e bine sa ia parte deoarece porcul moare cu mai mare greutate. Mai mult, carnea va fierbe mult mai greu. Batranii de la tara spun ca dupa ce porcul este taiat, parlit si spalat, se recomanda punerea unei paturi peste el si un copil sa-l incalece. Astfel, anul viitor va fi unul lipsit de boli si plin de bogatii, sanatate si prosperitate.

Citeste mai mult aici.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.