Top 10 cele mai mari esecuri imobiliare din Romania. Ce a facut criza economica din unele mari investitii

Cele mai mari zece proiecte imobiliare care s-au dovedit a fi un esec pentru dezvoltatori au lasat in urma lor datorii neachitate de peste 250 milioane de euro si, in unele cazuri, oameni devastati de pe urma banilor ingropati in ele.

Detasat, cel mai notoriu esec imobiliar este proiectul Planorama al israelienilor de la Euro Habitat, care au promis in urma cu cinci ani ca vor construi 1.100 de locuinte in patru blocuri din zona Doamna Ghica si care nici pana astazi nu au finalizat constructia. Cumparatorii apartamentelor au iesit in strada in repetate randuri pentru a cere dezvoltatorului returnarea banilor, insa rezultatul a fost zeci de procese in justitie care au condus in cele din urma la pronuntarea insolventei companiei.

Un alt caz devenit un exemplu pentru segmentul comercial al pietei imobiliare romanesti este cel al Tiago Mall din Oradea. Irandezii de la Mivan nu au mai apucat sa finalizeze proiectul, inainte de a intra in incapacitate de plata. Centrul a fost finantat de Bank Austria Creditanstalt AG si UniCredit Tiriac cu 58 milioane de euro si 25,2 milioane lei. Dezvoltatorul a constituit garantii in favoarea creditorilor sub forma de ipoteca de rang I asupra terenului si a constructiei, pentru suma de 97 milioane de euro. Tiago Mall a fost primul caz, si deocamdata singurul, de centru comercial vandut la licitatie. Centrul comercial a fost achizitionat in iunie 2010 de catre Shopping Center Holding, in spatele careia se afla omul de afaceri Gabriel Popoviciu. Noul proprietar a anuntat ca proiectul va fi deschis publicului in toamna acestui an, in urma unor investitii aditionale de 20 mil. euro.

Pe locul trei se plaseaza City Mall, urmasul centrului comercial din Oradea, insa cu proprietari mai putin norocosi decat in cazul Tiago Mall. Proprietarii mall-ului de langa cimitirul Bellu, firma Victoria Holding – controalta de fondul australian APN/UKA European Retail Trust, au platit in urma cu cinci ani 103,5 mil. euro pentru acesta, insa afacerea s-a dovedit a fi una paguboasa. in toamna anului trecut, City Mall a fost declarat falimentar, cu datorii care depasesc 40 mil. euro. Mall-ul a fost scos la licitatie de cinci ori si a ajuns la un pret de sub 21 mil. euro, insa nimeni nu si-a asumat riscul unei achizitii pana acum. Administratorii judiciari ai proiectului au decis sa vanda mall-ul prin negociere directa.

Centrul comercial Armonia din Braila, dezvoltat de RED Management Capital, a functionat timp de sase luni si sta inchis de aproape doi ani. Proiectul a fost declarat insolvent in noiembrie anul trecut, dupa ce a acumulat datorii de peste 40 mil. euro. Dezvoltatorul a anuntat in repetate randuri ca s-a decis transformarea imobilului in spatiu dedicat magazinelor de tip outlet. Reprezentantii companiei au recunoscut ca au calculat gresit potentialul pietei din Braila in momentul in care au decis construirea mall-ului, insa ei spera in continuare ca vor reusi sa convinga piata cu modificarile programate.

Compania Copper Beech, care se lauda in 2007 cu planuri de 2,5 mld. euro pentru Romania, a intrat in faliment in decembrie anul trecut cu Blue Tower din Colentina, singurul lor proiect inceput. Ansamblul trebuia finalizat in luna septembrie 2009 si cuprinde un bloc de 16 etaje, cu un total de 156 apartamente. Fondurile necesare dezvoltarii proiectului, investitie de 30 milioane euro, au fost asigurate din surse proprii, precum si printr-un credit in valoare de 14 milioane de euro contractat de la Alpha Bank. Datoriile dezvoltatorului depasesc 27 mil. euro, insa pentru cumparatori situatia nu este la fel de dramatica ca in cazul Planorama, deoarece din cele 100 de locuinte vandute, circa 70 sunt cumparate de fondul norvegian Romania Invest, iar restul sunt luate de diferiti investitori.

Cortina Residence, proiect inceput in zona Baneasa, trebuia dezvoltat de firmele Heitman si Cefin. Dezvoltatorul a intrat in faliment cu datorii de peste 25 de milioane de euro dupa ce a fost construit doar un subsol pe trei niveluri si structura a trei etaje superioare. Compania obtinuse in aprilie 2007 o linie de credit de 37,7 milioane de euro de la Volksbank si Investkredit.

Prima companie mare care a iesit de pe piata odata cu primele semne de criza financiara este European Future Group (EFG). Dezvoltatorul britanic a anuntat investitii de 2,5 mld. euro in proiecte rezidentiale, de birouri si centre comerciale, in majoritatea fiind asociat cu fondul austriac de investitii Immoeast (actualmente Immofinanz). La inceputul lui 2009, compania a anuntat ca iese de pe piata si a vandut patru proiecte, care necesitau investitii de circa 500 mil. euro, catre Immoeast. Cel mai maret proiect al companiei presupunea constructia unui oras, langa Buftea, in care ar fi urmat sa locuiasca 15-20.000 de oameni. Ansamblul rezidential, cu 6.500 de locuinte, necesita investitii de 1,9 mld. euro si urma sa fie finalizat in anul 2015. Proiectul a acumulat datorii de 21 mil. euro si a fost lichidat in martie 2010, iar terenul a fost cumparat chiar de banca finantatoare, Raiffeisen, pentru 11 mil. euro.

Dezvoltatorul imobiliar Terra Vision, aflat in reorganizare financiara, este obligat sa vanda doua blocuri nefinalizate din cadrul ansamblului rezidential Terra Residence din Voluntari pentru a-si acoperi datoriile catre creditori. Acesta este primul caz in care un ansamblu rezidential a fost scos la vanzare ca urmare a incapacitatii de plata a dezvoltatorului. Lichidatorul judiciar al ansamblului a constatat ca Tera Vision si-a insusit fraudulos sume care pot depasi 14 milioane de euro.

Actorul unei alte premiere imobiliare a fost proiectul My Dream din Pipera. Ansamblul intrat in insolventa a fost lichidat in luna mai a acestui an si cumparat la licitatie contra sumei de 16,74 mil. euro. Dezvoltatorul proiectului, Plus Development a intrat in insolventa cu My Dream dupa ce nu a mai fost capabil sa achite datoriile de circa 17 mil. euro. Compania reusise sa vanda doar 44 de apartamente dintr-un total de 173 de unitati.

Compania Gigant Construct cumparase in 2007 un teren de 10.200 mp in zona Pietei Trapezului din estul Bucurestiului, pe care intentiona sa construiasca 400 de locuinte. Criza a blocat proiectul si implicit capacitatea dezvoltatorului de a-si achita imprumutul contractat de la Marfin Bank. Institutia de credit a solicitat insolventa companiei, iar tribunalul a pronuntat falimentul in decembrie 2009. Terenul firmei a fost scos la licitatie de cinci ori, iar pretul acestuia a scazut de la 4,2 mil. euro la 1 mil. euro, insa fara niciun rezultat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.