In toamna vin 400 de milioane de euro de la Banca Mondiala. Fonduri merg in sanatate, energie si transporturi

This photo taken 23 March 2005 shows the counterfeit Euro bills seized by Spanish police during a special operation in Madrid. Spanish police have seized 2.5 million counterfeit euros and arrested 27 people, in the largest haul of fake currency since the introduction of the euro, officials said. AFP PHOTO / Pedro ARMESTRE

Banca Mondiala da bani dar, cere in schimb luarea unor masuri concrete in ceea ce priveste coplata serviciilor medicale, reducerea arieratelor, eliminarea subventiilor si un nou plan pentru companiile energetice.

Banca Mondiala se pregateste sa acorde la toamna 400 de milioane de euro Romaniei, dar ii cere o serie de reforme in domeniul sanatatii, al energiei si transporturilor.

Banca Mondiala noteaza intr-un comunicat ca s-au  inregistrat progrese importante in implementarea masurilor de reforma agreate cu Romania si remarca rezultatele obtinute pana in prezent in privinta stabilizarii macroeconomice. Observatiile au fost facute la incheierea misiunii efectuatein Romania intre 21 iulie si 2 august impreuna cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana.

Cu sprijinul celor trei institutii, Guvernul a schitat un program destinat sa consolideze progresele obtinute si sa puna bazele pentru o revenire a cresterii in Romania. Noul program aprofundeaza masurile de consolidare fiscala si eficienta pentru urmatorii doi ani, in timp ce pentru sprijinirea cresterii sunt necesare reforme structurale-cheie, arata Banca Mondiala.

Banca Mondiala a acordat in iunie 2011 o transa de 300 de milioane de euro si intentioneaza sa acorde alte 400 de milioane de euro pana la sfarsitul anului 2011, ca parte a celui de-al treilea imprumut pentru Politica de Dezoltare (DPL 3), care se concentreaza pe masuri menite saimbunatateasca eficienta cheltuielilor si sa sustina consolidarea fiscala.

Coplata

O masura critica ce trebuie aplicata pentru ca DPL 3 sa poata fi finalizat se refera la aprobarea de catre Parlament a noii legi pentru coplata serviciilor medicale. Aceasta face parte din masurile de care este nevoie pentru imbunatatirea eficientei si pentru reducerea arieratelor in domeniul sanatatii, spune BM.

In domeniul sanatatii, Banca Mondiala a pregatit cateva studii tehnice, care furnizeaza o serie de recomandari pentru o reforma cuprinzatoarein sector.

Un proiect bazat pe rezultate, finantat de Banca Mondiala cu pana la 250 de milioane de euro – care este in pregatire – va sprijini implementarea acestor reformein urmatorii trei ani.

In domeniul transportului, guvernul a luat recent masuri semnificative pentru a imbunatati situatia financiara a intreprinderilor detinute de stat incurajand planurile de reducere a costurilor. De asemenea, a inceput sa se ocupe de situatia arieratelor, in specialin domeniul cailor ferate. Sunt revizuite, totodata, conditiile de contractare si au fost semnate contracte importante care ar trebui saimbunatateasca absorbtia fondurilor UE.

Programul imprumuturilor pentru Politica de Dezvoltare (DPL), in valoare de un miliard de euro, se concentreaza asupra administrarii financiare publice, asupra sectoarelor sociale si a sectorului financiar.

DPL 1, in valoare de 300 de milioane de euro a fost aprobat de Consiliul de Administratie al Bancii Mondiale la 16 iulie 2009, fiind semnat la 1 septembrie 2009, iar banii fiind acordati la 20 octombrie 2009.

DPL 2, totalizand tot 300 de milioane de euro, a fost aprobat de CA al BM la 2 februarie 2011, semnat la 24 iunie 2011 si eliberat la 30 iunie 2011.

DPL3, cu un total de 400 de milioane de euro, urmeaza sa fie aprobat in toamna anului 2011.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.