Timisul se pregateste pentru curatenie generala: Let’s Do It, Romania! 12 mai – ziua decisiva!


TIMISOARA. Timisul se pregateste de curatenia de primavara. Nu este vorba despre actiunea ecologica organizata de primarii, ci de campania de ecologizare a Romaniei, campanie nationala, care are loc in fiecare an la o data stabilita din timp. Pana atunci insa, timisenii care au vazut un morman de gunoi il pot identificata simplu, pe site-ul www.letsdoitromania.ro. Etapa de cartare a gunoaielor din judet incepe in aceasta primavara! Organizatorii au venit cu mai multe noutati!

Anul acesta, cartarea devine si mai simpla la „Let`s Do It, Romania!”. Toti cei care vor sa contribuie la realizarea Hartii Deseurilor pot incarca mormane de gunoi identificate in afara oraselor pe site-ul www.letsdoitromania.ro, in orice moment“, ne spune Radu Rusu, coordonatorul campaniei din Timis. Cei interesati trebuie sa intre pe site, sa acceseze butonul „inscrie-te Voluntar” si sa-si creeze un cont, in cazul in care nu au deja unul. Pasul urmator este sa inscrie mormane de gunoi pe harta si pot vota zonele pe care le considera foarte importante pentru a fi curatate. Locuri unde isi arunca gunoaiele timisenii precum campuri sau spatii virane, vai sau marginea firelor de apa vor fi cartate de voluntari si introduse intr-un sistem prin care este creata o harta a gunoaielor din intreg judetul.
Cum sunt identificate gunoaiele
Cartarea se realizeaza in felul urmator: voluntarii merg pe teren si identifica mormanele de gunoaie din zonele alese, cu ajutorul GPS-ului. Pentru aceasta, ei vor completa o fisa de morman, cu detalii relevante pentru ziua de curatenie: ce tipuri de deseuri se afla in compozitia mormanului, in ce volum, daca exista elemente de dificultate in accesul la deseuri sau transportul acestora, precum si descrierea cat mai completa a punctelor de reper si a modului in care se face accesul, pentru ca masinile de voluntari si cele de salubrizare sa poata ajunge fara prea multe dificultati la locul indicat. Fotografiile cu mormanul respectiv sunt, de asemenea, foarte importante. La final, voluntarii introduc datele pentru fiecare morman cartat pe harta online, furnizand toate detaliile din fisa de morman, explica organizatorii campaniei. In afara de modalitatea clasica de cartare, voluntarii pot utiliza si aplicatia pe mobil pentru a carta in timp real. Astfel, este disponibila aplicatia gratuita pentru iOS (folosit pentru Iphone). Mormanele identificate vor fi curatate de voluntari pe 12 mai, Ziua de Curatenie Nationala in 2012.

Anul acesta, actiunea de curatenie nationala va imbraca o noua forma: in fiecare judet vor fi propuse si alese zonele in care se va face curatenie in mod special, fiecare locuitor al tarii avand astfel posibilitatea de a propune si a vota zona pe care si-o doreste curata. Numarul de zone din fiecare judet va fi stabilit in functie de zonele propuse, dar si de resursele locale. Printre primele propuneri se numara Padurea Verde din Timisoara-Dumbravita, Zona Lacului Surduc si Malul Timisului Sag-Albina“, sustine Radu Rusu. Etapa de votare in judetul Timis va dura 4 zile. Va incepe in data de 4 mai si se va incheia in 7 mai. Vor putea vota doar cei care sunt inscrisi si au cont pe site-ul www.letsdoitromania.ro.

In 2012, milioane de voluntari din intreaga lume vor organiza o zi de curatenie generala, in perioada 24 martie-25 septembrie. Pe harta mondiala Ziua de Curatenie Nationala in Romania este 12 mai, zi in care vor mai face curatenie si Bulgaria, Republica Moldova si Turcia. in anul 2011, in judetul Timis s-au implicat 7.000 de voluntari care au adunat peste 14.500 de saci de gunoi din mai multe zone. Elevi si profesori, angajati ai companiilor si functionari publici, membri ai organizatiilor neguvernamentale si reprezentanti ai presei, cu totii au strans, cot la cot, resturile „uitate“ de alti banateni dupa ce au iesit la gratar sau sa se relaxeze la iarba verde. Cei mai multi saci adunati de o persoana – 12,5, de un voluntar care si-a desfasurat activitatea in localitatea Sag.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.