Timisorenii cu datorii la banci mai au un ajutor. Ce lege ii scapa de credite?

Datornicii la banci care nu isi mai pot plati creditele vor putea de astazi sa treaca imobilul ipotecat in proprietatea bancii. Legea care stipuleaza acest lucru a trecut astazi de Camera Deputatilor si va merge si la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Proiectul a fost adoptat cu 233 de voturi „pentru”, o abtinere si un vot impotriva.

Este cea mai fericita zi din viata mea de parlamentar. Vreau sa va multumesc in numele celor peste 800.000 de familii si nu numai care au nevoie de acest proiect„, a declarat initiatorul Daniel Zamfir.

Potrivit prevederilor legii, o persoana care s-a împrumutat la banca si nu mai poate plati datoria poate sa treaca in proprietatea bancii imobilului ipotecat, banca nemaiputandu-se indrepta catre alte bunuri sau venituri.Proiectul a fost initiat de deputatul PNL Daniel Zamfir, fiind semnat de alti aproape 140 de parlamentari PNL, PSD, UDMR, ALDE si ai minoritatilor.

Proiectul de lege ofera posibilitatea unei persoane care s-a împrumutat la banca si nu mai poate plati datoria sa treaca in proprietatea bancii bunul care a fost ipotecat, atat si nimic mai mult. Deci, banca nu poate sa se îndrepte decat catre bunul ipotecat, nu ca acum catre toate proprietatile, veniturile actuale si viitoare, asa prevede legea„, a declarat pentru MEDIAFAX deputatul PNL Daniel Zamfir, afirmand ca nu doar clientul, ci si banca ar trebui sa isi asume riscul devalorizarii.

Potrivit proiectului de lege, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate in favoarea creditorului, in situatia in care executarea obligatiilor asumate prin contractul de credit a fost garantata cu doua sau mai multe bunuri. Debitorul trebuie sa transmita creditorului prin intermediul unui executor judecatoresc, al unui notar public sau al unui avocat o notificare creditorului in care anunta decizia de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului sau bunurilor ipotecate. Toate costurile notariale si ale executorului judecatoresc sau avocatului, dupa caz, vor fi suportate de debitor. Dupa comunicare deciziei de catre debitor, creditorul nu mai poate urmari codebitori sau garantii personali sau ipotecari pentru stingerea creditului.

Proiectul de lege prevede ca la momentul încheierii contractului pentru transferul de proprietate, respectiv la data pronuntarii hotararii judecatoresti definitive, va fi stinsa orice datorie a debitorului fata de creditor, acesta din urma neputand solicita sume de bani suplimentare.

Proiectul de lege va merge la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare, daca nu va fi atacat la Curtea Constitutionala.

Sursa: Mediafax

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.