Timisoara spera sa dea un leac pentru cancer, intr-o cladire ce va fi construita cu 11 milioane de euro, bani europeni

Cercetatorii timisoreni vor incerca sa gaseasca o cura pentru boala secolului XXI intr-o cladire care ar urma sa fie construita si dotata cu aparatura medicala pana la sfarsitul lui 2013.

Dupa cinci ani de slalom birocratic, reprezentantii Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Timisoara (SCJUT) spun ca se asteapta ca institutul sa isi inceapa in curand activitatea. Pentru Romania, aceste centre de cercetare sunt domenii de pionierat.

„Se construieste un institut pentru terapii genice si celulare in oncologie. Este o facilitate de cercetare, nu una in care se vor trata pacienti. Avem un departament de imunologie in cadrul Spitalului Judetean care se va muta acolo si va colabora cu Universitatea de Medicina si Farmacie, precum si cu alte universitati de prestigiu din Europa. Vrem sa mutam imunologia din spital pentru ca in noua cladire vor avea facilitati mult mai bune”, a declarat Ciprian Bogdan, managerul SCJUT.

Chiar daca un tratament pentru cancer este cautat, in prezent, de nenumarati cercetatori de cel mai inalt renume de pe intreaga planeta, directorul Judeteanului este de parere ca si Timisoara trebuie sa isi spuna cuvantul in acest domeniu.

„Nu putem sa stam sa ne uitam la cancer si doar sa-l tratam. Sau, mai bine zis, sa incercam sa-l tratam si sa cheltuim bani. Sunt oameni care ne intreaba de ce utilizam atatea fonduri pentru a castiga, in unele cazuri, trei luni de viata pentru un pacient. Da, dar daca in acele luni apare o solutie salvatoare, iti poti ierta ca l-ai lasat sa moara? Eu cred ca pentru asta ne luptam in oncologie. Trei luni, sase luni castigate, un an, ca poate stiinta va evolua. Iar Romania, Timisoara, trebuie sa isi spuna cuvantul”, a explicat Ciprian Bogdan.

Constructorii de organe

Pe langa posibilitati noi de prevenire si tratare a cancerului, cercetatorii timisoreni vor incerca sa gaseasca o posibilitate de a construi organe cu ajutorul celulelor inca sanatoase ale pacientului, perfect compatibile pentru transplant.

Proiectul pare insa a fi desprins din literatura science-fiction si nu sunt garantii ca se va si reusi ceva in acest sens. Mai exact, daca exista o sansa ca leacul pentru cancer sa fie gasit chiar la Timisoara, aceasta este nu neaparat mica, ci indefinita.

„Nu ne garanteaza nimeni ca vom avea si rezultate, pentru ca in cercetare nu exista garantii, ca principiu. Ne dorim lucrul acesta. Nu putem, in schimb, sa promitem nimic. Avem oameni calificati in domeniu iar acum incercam sa le construim si o baza materiala, deoarece in Romania asta lipseste. Suntem un spital regional si o universitate de medicina. In vest, daca va uitati la centre asemanatoare, au pe langa cate trei sau patru facilitati pentru cercetare”, a mai precizat managerul Judeteanului.

Suma acordata de Uniunea Europeana pentru construirea si dotarea institutului este de 11 milioane de euro. Viitoarea conducere a centrului de cercetare nu a fost inca desemnata si urmeaza sa fie stabilita printr-o decizie de comun acord intre Spitalul Judetean si Universitatea de Medicina din Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.