Timisoara a pierdut 1 milion de lei pentru constructia Institutului Regional de Oncologie. De ce? Sunt probleme cu protocolul de predare-primire de la Primarie catre DSP

TIMISOARA. Timisoara a pierdut o prima transa din banii pentru finalizarea cladirii si amenajarea Institutului Oncologic pentru miile de bolnavi de cancer din judetul nostru. Pentru asta, Primaria Timisoara ar trebui sa predea amplasamentul si scheletul cladirii, precum si alte bunuri, catre Directia de Sanatate Publica.

Din cladirea de pe Calea Torontalului, unde va fi institutul, lipsesc insa cateva sute de geamuri termopan si usi, dar si calorifere, care se presupune nu ca ar fi fost furate, ci ca ar fi fost mutate in alt loc de catre constructorul initial.

In primavara acestui an, s-a descoperit disparitia a peste 900 de geamuri si usi termopan de la spitalul „fantoma” de pe Calea Torontalului, bunuri in valoare de 300.000 de euro, spuneau la acea vreme reprezentantii Primariei Timisoara. Acestea nu au fost gasite nici pana in ziua de azi, potrivit inventarului facut de inspectorii primariei.

CITESTE SI: Ancheta la “scheletul” spitalului de pe Torontalului, dupa disparitia a peste 900 de geamuri si usi termopan

„Nu am putut sa inventariez radiatoarele care sunt la Italrom (n.r. firma constructoare), fiindca sunt in alta locatie decat cea din Torontalului 15. Sunt o parte din termopane lipsa, dar putin fata de ce se vehicula, pe care noi le cerem sa ni le predea. Poate le-au luat, poate nu le-au luat. Nu predam la DSP ceva ce nu exista. Predam ce exista: cladirea, terenul, geamuri termopane”, a spus Martin Staia, sef Directia de Patrimoniu din Primaria Timisoara.

Protocolul de predare-primire ar trebui semnat saptamana viitoare, atat de Primaria Timisoara, cat si de Directia de Sanatate Publica.

„Cel tarziu maine dimineata semnam protocolul. In momentul de fata, se afla la Serviciul juridic, care normal ca trebuie sa il aprobe. Valoarea din hotararea de guvern (n.r. H.G. nr 1521 din 2 decembrie 2009 privind unele masuri in vederea infiintarii Institutului Regional de Oncologie Timisoara)  este de 17.576.384,49 lei, din care predam valoarea cladirii 16.335.705,78 lei, predam valoarea bunurilor nepuse in opera – 255 bucati cu suprafata de 793,303 mp, in valoare de 633.039,37 lei, valoarea terenului in suprafata de 55.485 de mp care nu e evaluat si cu valoare 0, valoarea totala a bunurilor care fac obiectul procesului verbal fiind 16.968.745,15 lei, inclusiv TVA. Practic, se preda 16.968.745,15, fata de 17.576.384,49. Exista un proces verbal de custodie pentru radiatoare care nu au putut fi inventariate, plus o diferenta de inventar de la ceea ce am inventariat faptic, la termopane, o diferenta mai mica. Astea trebuie sa le lamurim noi cu Spitalul Municipal, cu Italromul”, a mai spus Staia.

Banii pentru demararea lucrarilor, 1 milion de lei pentru studiile de prefezabilitate si fezabilitate, au venit deja in Timisoara, insa au fost trimisi inapoi la Ministerul Sanatatii, din pricina neintelegerilor dintre primarie si Directia de Sanatate Publica.

Se discuta despre aceasta predare de cateva luni deja, fara niciun folos. Mingea a fost aruncata cand in terenul primariei, cand in cel al DSP, cand in al Spitalului Municipal, de la care primaria a preluat constructia, si cand in cea a constructorului. Ba chiar a fost modificat de cateva ori protocolul de predare-primire dintre municipalitate si DSP.

„In ce ne priveste pe noi, suntem interesati sa preluam acest obiectiv. Avem promisiunea ca saptamana viitoare se va face aceasta predare. Banii care i-am returnat la minister sunt doar returnati, nu sunt pierduti. Ii primim la anul”, a declarat Horia Vermesan, director la Directia de Sanatate Publica. Acesta spune ca are promisiuni de la Ministerul Sanatatii cum ca banii se vor intoarce in Timisoara anul viitor.

Peste 15.000 de persoane sufera de cancer in judetul Timis. La sfarsitul lunii septembrie, la DSP erau inregistrati 15.493 de bolnavi de cancer care urmeaza un tratament.

Epopeea Spitalului de pe Calea Torontalului a inceput in urma cu peste un deceniu, cand s-a incercat construirea unei cladiri moderne care sa adaposteasca Spitalul Municipal Timisoara. Achizitionarea materialelor de constructie s-a facut intre anii 1997 si 2003, cu bani de la Primaria Timisoara.

CITESTE SI: Ministrul Sanatatii, Atilla Cseke la Timisoara: Judeteanul devine de categoria I si va avea 6 noi sectii! Spitalele de neuropsihiatrie Jebel si Gataia nu se desfiinteaza. Se inchid insa Buzias si Ciacova

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.