Timisoara nu duce lipsa de medici specialisti, chiar daca multe cadre medicale vor sa plece peste hotare. Salariile mult mai bune din Occident si conditiile de lucru ii conving pe tineri sa aleaga vestul Europei

Mirajul unui salariu mult mai mare ii atrage pe multi tineri, care sunt rezidenti sau de putin timp au terminat rezidentiatul. Dar un salariu de cateva mii de euro pe luna nu este posibil in Timisoara. Alternativa o reprezinta Marea Britanie, Franta si Germania. Site-urile de recrutare sunt pline cu oferte pentru tinerii doctori. Toate cer experienta in domeniu de cel putin doi ani.

Sergiu Slavomir, un tanar medic ortoped din Timisoara, vrea sa plece in Franta. A depus mai multe CV-uri, direct pe site-urile de recrutare din tara lui Hugo, dar nu a reusit sa ajunga acolo inca. Lucreaza in Timisoara la o clinica privata, dar nu este multumit de salariul pe care il are.

„Am un copil si vreau sa ma gandesc la o viata mai buna pentru el. in Franta, acolo unde am aplicat, ar fi un salariu de peste 3.500 de euro pe luna pe care i-as castiga fata de cele 12 milioane de lei de aici din care abia imi pot plati cheltuielile la bloc”, ne spune acesta.

A participat si in 2011 la targul halatelor albe, dar nu a fost multumit de slujbele pe care le-a gasit. Multe dintre acestea erau pentru tari in care se vorbeste limba engleza sau germana, iar el este vorbitor de limba franceza.

Dar plecarea specialistilor peste hotare nu este resimtita de Timisoara, sustine dr. Fulger Lazar, presedintele Colegiului Medicilor Timis. El explica faptul ca, la nivel de medici, capitala Banatului sta foarte bine. Decat sa mearga in Faget sau Lugoj, multa lume prefera orasul de pe malurile Begai. E o schimbare de mentalitate a tinerilor: se adreseaza marilor centre medicale. Distanta nu e mare, masina are toata lumea… Timisoarei ii lipseste insa asistente si infirmiere, acolo unde salariul foarte mic si munca foarte multa nu au trai bun.

„Fenomenul acesta al plecarii cadrelor medicale este specific intregii Europe de Est. in tarile occidentale, pentru ca procesul este de lunga durata – ganditi-va: 6 ani de facultate, 6 ani de specializare, deja sunt 12 ani – nu multa lume se indreapta spre sectorul medical. Atunci ei aleg mana de lucru gata formata. De asta exista atata cerere in Europa. Un alt motiv este acela ca si medicii lor pleaca in SUA, acolo unde sunt si mai bine platiti. Iar atunci, usile spitalelor sunt deschise pentru cadrele medicale din tarile Europei de Est”, explica dr. Fulger Lazar.

El prezinta si situatia din trecut, atunci cand in tara se regaseau un numar mic de universitati de medicina si care reuseau totusi sa faca fata cererii. Acum, cu atatea centre universitare si atatia absolventi, exista chiar lipsa de oferta pe piata, un surplus de medici.

„In Timisoara avem 4.000 de medici. Va intreb: sunt putini? Nu! La Sectia Chirurgie II a Spitalului Judetean am 11 chirurgi absolventi. Din toti cei 11 chirurgi absolventi anul trecut, niciunul nu si-a gasit de lucru”, ne spune presedintele Colegiului Medicilor Timis.

Exista si o parte buna a acestor plecari. Multi dintre medici se intorc in tara dupa cativa ani petrecuti in sistemele sanitare din strainatate cu idei noi, tehnologii noi si planuri de modernizare a centrelor existente. Cei care au revenit au idei noi si-si deschid clinici private sau aduc un suflu nou spitalelor unde se angajeaza.

Gheorghe Noditi, directorul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Timisoara spune ca unitatea medicala pe care o conduce nu duce lipsa de doctori, ci de personal auxiliar.

„Avem un deficit la capitolul asistente si infirmieri. Eu cred ca pentru a stopa acest fenomen al plecarii cadrelor medicale in alte tari trebuie, din punct de vedere universitar, sa oferim alte conditii. La nivel de cercetare si de dezvoltare tehnologica avem nevoie de dotari cu care sa-i pastram pe medicii tineri buni”, a declarat acesta.

La Spitalul Judetean din Timisoara, deficitul de asistente medicale si infirmieri se apropie de 100, in conditiile in care unitatea sanitara ar avea nevoie de un numar de cateva sute de asistente si infirmiere pentru a acoperi lipsa celor care au plecat.

Insa situatia nu pare a se schimba nici in acest an, in conditiile in care posturile in sistemul bugetar sunt blocate, iar angajarile pot fi facute numai pe posturile celor care se afla in concediu fara plata sau de ingrijire a copilului.

La Spitalul Municipal, in blocurile operatorii intra, in locul asistentelor, medici rezidenti. Nici la Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes” situatia nu este mai roz. Targurile de cariera sunt adevarate rampe de lansare pentru medicii rezidenti. Unii dintre ei pleaca in Germania sau Marea Britanie unde isi continua rezidentiatul. Argumentul plecarii este lesne de inteles: banii, un trai mai bun.

„La noi, un brancardier are 800 de lei pe luna. si are cazuri in care trebuie sa mute pacienti de peste 100 de kilograme. Munca e multa, deloc usoara si salariul foarte, foarte mic. in Occident, salariul este de cateva ori mai mare. Atunci de ce ne mai miram ca pleaca?”, intreaba retoric dr. Fulger Lazar.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.