Timisoara e tot mai poluata din cauza santierelor si secetei. Ce spune primarul Nicolae Robu?

TIMISOARA. Statiile de masurare a calitatii aerului din Timisoara si judetul Timis au aratat depasiri ale particulelor de praf in atmosfera. Motivele tin de lipsa ploilor, dar mai ales de santierele din Timisoara.

Din ianuarie pana in 13 februarie s-au inregistrat doua depasiri la statia TM 1 din Calea Sagului. La TM 5 – Calea Aradului – au fost 3 depasiri. TM 3 – Carani – 3 depasiri. TM 6 Vama Moravtia – 2 depasiri, au anuntat reprezentantii Directiei de Mediu.

Sunt depasiri pentru ca nu au fost inregistrate nici un fel de precipitatii, au fost foarte multe ore de calm atmosferic si ca atare concentratiile s-au acumulat. Este luna de iarna, este o evolutie previzibila pentru lunile de iarna, de obicei avem depasiri in aceste luni”, a declarat Doina Marin, director executiv adjunct la Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Timisoara.

Primarul Nicolae Robu este, insa optimist si spune ca in Timisoara sunt peste 100 de santiere si ca atunci cand se vor finaliza lucrarile nivelul de poluare va scadea simtitor.

S-au inregistrat depasiri la toate statiile – e posibil, nu este de mirare, pentru ca in Timsioara am ajuns sa avem si catre 100 de santiere deschise la un moment dat. Evident ca, in mod inevitabil, a ajuns noroi pe carosabil, noroiul se transforma in praf cand este uscat si astfel de depasiri erau de asteptat. Dar, in curand, nu va mai fi cazul sa avem depasiri, ci, dimpotriva, noi vrem sa demonstram ca, in Timisoara, calitatea aerului, dupa ce vom termina aceste lucrari, va fi mult mai buna decat a fost inainte„, a spus Nicolae Robu.

Pe de alta parte, Gheorghe Moldovan, sef al Biroului Drumuri Nationale si Europene din cadrul Serviciului Politiei Rutiere, a spus ca a  urmarit o masina care iesea de pe santierul unei lucrari care se desfasoara In Timisoara. Politistul l-a blocat cu masina pe sofer dar a declarat ca nu mai vrea sa amendeze soferii, pentru ca acestia sunt pusi de altii sa calce cu rotile murdare pe asfalt.

O sa dam dispozitie sa nu-i mai amendam pe soferi, o sa-l amendam pe seful de santier. Nu vrem sa dam amenzi. Eu l-am urmarit pe un sofer cu masina mea personala, l-am blocat si l-am atentionat. Ies cu rotile pline de noroi de la acel santier. Trebuie sa-si curete rotile, sa gaseasca o solutie, sa mearga pe apa”, a spus Moldovan.

Primarul din localitatea Mosnita Noua, Ioan Sorincau, s-a plans si el, la Prefectura, ca cei care lucreaza pe santierul Michelangelo din Timisoara duc molozul la el in comuna si il depoziteaza acolo.

Primarul Timisoarei. Nicolae Robu, spune, pe de alta parte, ca lucrarea e predata constructorului, iar acesta este singurul raspunzator de ceea ce face.

Poate ca domnul Moldovan o mai fi primit indicatii in acest sens, dar nu stiu pe ce temei ar trebui sa dea amenda Primariei Timisoara. Zona aceea este predata constructorului si constructorul raspunde de ceea ce face, nicidecum Primaria. Constructorul are obligatia sa respecte legea, indiferent pentru cine lucreaza. Faptul ca acest constructor lucreaza pentru primarie nu-l exonereaza de vreo raspundere. Din cand in cand am mai intervenit si eu acolo si am cerut mai multa grija in acest sens, am cerut sa se spele cauciucurile masinilor, astfel incat sa nu fie dus noroi prin oras, dar nu e treaba primarului sa se uite cum sunt cauciucurile masinilor. Cei care gresesc trebuie sa fie amendati. Noi avem in aplicare chiar un proiect de creare a unei perdele vegetale, am plantat la intrarea in oras 106.000 vlastari de salcie energetica si cand aceasta salcie va creste, atunci vom avea acolo un filtru natural. Am pus in proiectul de buget achizitia unui agregat despre care un consilier local afirma ca ar fi foarte performant in filtrarea aerului, intr-o anumita zona in jurul sau. Facem un experiment, vom achizitiona un astfel de agregat si daca se dovedeste eficient, suntem dispusi sa cumparam mai multe. Dar trebuie sa actionam la cauza, sa facem sa nu mai fie praf si mizerie, sa nu se mai produca atatea noxe. Costul lucrarilor de modernizare pe care le facem in oras, de fapt, una dintre finalitati va fi si aceasta, insa acum, cand lucram pe un front atat de larg si cand in general avem deschise intre 70 si 100 de santiere, nu este de mirare ca mai avem si astfel de neplaceri. In 2015, cand majoritatea acestor lucrari de anvergura vor fi finalizate, se va simti in bine si schimbarea calitatii aerului„, a declarat primarul Timisoarei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cand vor gata p-ta Libertatii ,pavajul de pe liniile de tramvai de la Bega mica si pana la spitalul militar va fi distrus.Se lucreaza haotic si neprofesional ( cu puscarisii …)Oare cate lucrarii de asa anvergura au la activ firmele care lucreaza la noi in centru …sau e prima….

  2. Consiliul municipal ssssi in primul rand d-l Robu sunt responsabili pentru mizeria care domneste in Timisoara. Nu soferi si sefii de santier ar trebuii amendati ci primarul si consilierii pentru incompetenta si lipsa de interes . Pot platii , au salarii umflate; CINE ii amendeaza ?

  3. Cred ca ar trebui facut un contract cu „cel de sus” ca in fiecare zi la orele 6,oo , 12,oo si20,oo sa fie o plaie de un sfert de ora.