Timisoara are Regulament de Navigatie. Ce mai lipseste?

TIMISOARA. Consilierii locali au aprobat un regulament de navigatie pe Bega, insa nu toti au fost de acord cu acest lucru.

CITESTE SI: Cand pornesc primele vaporase pe Bega, in regim de transport? DEZVALUIREA facuta de seful Apelor Banat Titu Bojin in INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva LIVE pe Facebook din Timisoara

Proiectul regulamentului de navigatie de pe Bega a dus si la discutii in sedinta Consiliului Local. Consilierii PSD au anuntat ca nu voteaza proiectul, deoarece considera ca nu este in atributiile lor sa puna la punct acest regulament, iar acesta ar trebui aprobat de Administratia Canalului Navigabil. Aceasta entitate acum nu exista si trebuie infiintata de guvern.

Noi am aprobat infiintarea unei retele care nu are nicio valoare. Nu cred ca ceea ce am votat… am votat in cunostinta de cauza. Fara sa citesc toata rezolutia pe 5 pagini de la Administratia Cailor Navigabile, nu pot sa imi asum sa votam ceva pentru care nu avem competenta. Lasam RATT sa isi faca reteaua lor, fiecare din acele debarcadere trebuie si ele acreditate. Eu zic sa ne abtinem la acest vot ca e inutil. E un vot cel mult de principiu„, a spus Dan Idolu, liderul de grup al consilierilor PSD.

Primarul Nicolae Robu a explicat ca acest regulament este unul care ar putea impulsiona guvernul sa grabeasca infiintarea Administratiei Canalului Navigabil.

Este nevoie de acel regulament care va trebui sa fie emis de Administratia Canalului Navigabil, structura pe care guvernul trebuie sa o creeze, numai ca noi avem dreptul sa stabilim cateva reguli de navigatie. Cuprinde numai aspecte pur tehnice, nu aspecte de administrare. Si acum se navigheaza pe Bega si exista niste reguli. Noi venim acum si facem un update la ceea ce exista si stabilim cateva lucruri care sa se intample in continuare pe Bega„, a declarat Nicolae Robu.

O interventie a avut si consilierul Ilare Bordeasu, care este foarte convins ca navigatia pe Bega se poate face in siguranta deplina.

CITESTE SI: Surprize la cel mai colorat si parfumat festival al primaverii la Timisoara! Iata programul de la Timfloralis! 

Singurul marinar adevarat de aici sunt eu. Tot vorbiti ca poate se rastoarna, nu se rastoarna fratilor nimic. Eu am vorbit cu seful Capitaniei si am fost si am analizat cu el la pescaj. La debitul minim necesar se poate naviga si pot merge doua vaporase. Daca aceste conditii sunt bune, atunci ce ne impiedica sa mergem la guvern si sa dam drumul la regulament„, a spus Ilare Bordeiasu.

In cele din urma, regulamentul de navigatie pe Bega a fost aprobat in plenul Consiliului Local cu 15 voturi pentru, doua impotriva si 7 abtineri.

Regulamentul de navigatie a fost elaborat pentru reglementarea circulatiei ambarcatiunilor in incinta Portului Timisoara, delimitat de Uzina de Apa si Podul Modos. Conform acestuia, navigatia pe Canalul Bega se efectueaza cu ambarcatiuni de agrement si nave fluviale care navigheaza independent sau in formatie de convoi impins, sau in cuplu, si care nu pot depasi gabaritele standard, dupa cum urmeaza:
– lungimea maxima = 65 m
– latimea maxima = 8,20 m
– pescajul maxim = 1,20 m

Ambarcatiunile care urmeaza sa circule pe canalul Bega trebuie sa aiba o inaltime care sa le permita sa treaca pe sub podurile din oras. Orice nava care navigheaza pe Canalul Bega nu poate fi incarcata peste pescajul dat si avizat de OCT. La ape mici, navigatia pe Canalul Bega va fi asigurata pentru un pescaj de 1,00 m.

Conform regulamentului, pe canalul Bega pot circula si convoaie de nave. Daca merg in amonte pot avea 3 corpuri goale sau incarcate, in aval 2 corpuri goale sau incarcate. Nu este permisa navigatia convoaielor remorcate.

Vaporasele vor circula cu cel mult 12 km/h

Viteza maxima admisa pe canal este de 12 km/h, pentru navele de pasageri, si de 10 km/h pentru remorchere si impingatoare. Salupele si ambarcatiunile cu motor vor putea circula cu viteze mai mari, insa cu conditia sa nu produca valuri care care sa produca degradari malurilor si digurilor si numai pe un anumit sector, inspre aval. Sectoarele de canal navigabil cu restrictii de viteza vor fi marcate pe malul stang cu un semnal corespunzator care va fi luminat pe timpul noptii cu o lumina alba. Pozitia acestor semnale va fi astfel aleasa incat sa fie vizibile de la o distanta minima de 50 m.

Navele destinate transportului de pasageri nu trebuie sa aiba la bord mai multi pasageri decat numarul autorizat de autoritatile competente, iar cele care au o inclinare mai mare de 40 de grade nu pot circula pe canal.

Regulamentul are si prevederi legate de protectia mediului. Este interzisa aruncarea sau deversarea in calea navigabila a uleiurilor uzate, apei de santina si altor reziduuri uleioase sau grase, precum si a apei menajere, a marfurilor, resturilor de marfa, gunoaielor menajere si altor reziduuri speciale. Aruncarea sau deversarea reziduurilor de marfa poate fi admisa numai in conformitate cu regulile tarilor dunarene. In caz de deversare accidentala, capitanul sau carmaciul navei trebuie sa anunte imediat capitania. Apele uzate si resturile menajere trebuie colectate si predate la statiile de colectare prevazute in acest scop.

In cazul in care doua ambarcatiuni se intalnesc, nava care merge in amonte va face loc celei care circula in aval.

Ambarcatiunile de agrement, de pescuit si sportive nu vor putea face rondoul decat in pupa navelor care navigheaza.

Regulamentul complet supus votului consilierilor locali poate fi consultat integral AICI.

Ramane de vazut daca odata cu aprobarea lui vor fi indeplinite toate conditiile pentru pornirea transportului in comun de calatori pe Bega, atat de asteptat.

Cele 7 vaporase de la Timisoara au fost cumparate de la o firma din Galati cu aproape 2 milioane de euro si poarta numele: Burebista, Decebal, Traian, Glad, Huniade, Savoya si Ferdinand.

Deocamdata, ambarcatiunile fac doar plimbari de agrement.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.