Teste gratuite pentru depistarea bolilor metabolice la bebelusi, in primele ore de viata, la o clinica din Timisoara!

 

TIMISOARA. Vesti bune pentru parintii nou nascutilor din vestul tarii! Inca din primele zile de viata, la clinica Gynatal President din Timisoara acestia vor putea sa afle daca nu cumva copiii lor sunt predispusi la boli metabolice. Este vorba de un test de screening metabolic neonatal.

Sunt 50 de teste care se fac in perioada 48 – 120 de ore de la nastere si vizeaza depistarea unei sfere largi de disfunctii metabolice, care netratate pot duce pe langa retard fizic sau mental, chiar la decesul micutului. Costurile ingrijirii unui copil nedepistat cu astfel de disfunctii sunt mult mai mari decat in cazul unui copil depistat, care poate fi tratat”, a declarat Liliana Dorneanu, general manager al clinicii Gynatal President.

Procedura este extrem de simpla si nedureroasa pentru micut. Se preleva o mostra foarte mica de sange care este analizata intr-un laborator modern.

 

In Romania, in fiecare an, se nasc 50-70 de copii cu astfel de disfunctii metabolice ceea ce inseamna o incidenta de 1:5000 de nou-nascuti.

Dezvoltarea acestor probleme de sanatate poate fi incetinita sau prevenita daca disfunctiile sunt identificate timpuriu, chiar dupa nastere. De asemenea, multe din aceste afectiuni nu prezinta simptome evidente la nastere, iar in momentul aparitiei lor pot exista deja leziuni ireversibile, incompatibile cu viata!

Proiectul demarat astazi de clinica Gynatal President are ca scop extinderea, la nivel national a screening-ul metabolic neonatal, astfel incat un numar cat mai mare de copii sa beneficieze de o sansa in plus la viata imediat dupa nastere, prin preventia si cresterea calitatii actului medical.

 

Pentru inceput, adica in luna decembrie 2011, testele se vor face gratuit, urmand ca, din luna ianuarie acestea sa fie efectuate contra cost la preturi intre 50 si 200 de euro.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.