Tensiuni intre Republica Moldova si Transnistria, dupa semnarea unui acord de liber schimb. Ce vor liderii de la Tiraspol

Liderii de la Tiraspol s-au aratat extrem de deranjati de acordurile de liber schimb si asociere ce urmeaza sa fie semnate intre Republica Moldova si Uniunea Europeana, pe care le considera ca avand “impact negativ”.

„Semnarea Acordului de Liber Schimb va avea un impact negativ pentru noi„, a avertizat liderul transnistrean Evgheni Sevciuk, sustinandu-si afirmatia prin faptul ca Tiraspolul nu a participat la negocierile dintre Chisinau si Bruxelles, scrie realitatea.net

Republica Moldova urmeaza sa semneze Acordurile de Asociere si de Liber Schimb cu UE la 27 iunie, intr-o ceremonie care va avea loc la Bruxelles.

In acest context, Evgheni sevciuk a reiterat ca „cea mai buna solutie” ar fi un „divort civilizat” intre Transnistria si Republica Moldova.

Intrebat daca ia in calcul o eventuala reintegrare, liderul transnistrean a declarat ca „reunificarea ar fi o idee buna daca nu ar exista unele contradictii”. Totodata, el a precizat ca locuitorii regiunii transnistrene nu vor reunificarea cu Republica Moldova, prezentand drept argument referendumul din 2006 pentru independența Transnistriei, la care peste 96% dintre votanti au respins o eventuala reintegrare.

„Primul nostru obiectiv este, bineinteles, (obtinerea) independenței si recunoasterea acesteia de catre comunitatea internationala. Vrem ca vointa poporului Transnistriei sa fie luata in considerare”, a afirmat Sevciuk.

Pe de alta parte, liderul transnistrean a respins informatiile ptotrivit carora barbati inarmati din Transnistria ar participa la operatiunile din Ucraina.

„Aceste informatii, raspandite de presa ucraineana si chiar de autoritatile ucrainene, sunt false. M-am intalnit cu ambasadorul Ucrainei in (Republica) Moldova si cu reprezentantul special ucrainean pentru negocierile intre R.Moldova si Transnistria si ei au dezmintit in mod oficial aceste informatii”, a declarat el.

„Suntem foarte ingrijorati in legatura cu ceea ce intampla in Ucraina si speram ca nu vor exista consecinte pentru noi”, a adaugat el, cerand autoritatilor de la Kiev sa renunte la „utilizarea fortei”.

Transnistria, un teritoriu de 4.163 de kilometri patrati situat in estul Republicii Moldova, si-a proclamat independenta in 1990, concretizand-o de facto in 1992, dupa un conflict soldat cu aproximativ 1.500 de morti. Independenta sa nu este recunoscuta de niciun stat membru al Natiunilor Unite.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.