Teatrul romanesc, in doliu: o indragita actrita s-a stins din viata, la varsta de 70 de ani

A jucat in multe filme romanesti, a interpretat sute de personaje pe scena teatrelor din Bucuresti, si-a imprumutat vocea unor indragite personaje din desenele animate, pentru care a realizat dublajul. Acum s-a stins din viata, rapusa de o boala necrutatoare.

Actrita Ruxandra Sireteanu a murit, la varsta de 70 de ani. Trupul neinsufletit al actritei urmeaza sa fie depus la Teatrul Nottara, la o data care va fi anuntata ulterior, au declarat reprezentantii Teatrului Nottara, conform stirileprotv.ro

Nascuta pe 20 decembrie 1943, la Craiova, fiica actorului Nicolae Sireteanu, Ruxandra Sireteanu a debutat la varsta de 9 ani pe scena Teatrului National din Bucuresti, cu rolul Maia din „Platon Krecet”, in regia lui Alexandru Finti.

A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica la clasa profesorilor Ion Fintesteanu si Sanda Manu.

A sustinut numeroase recitaluri de poezie atat in Romania, cat si in Suedia (Malmö si Göteborg) si Grecia (Atena si Salonic).
In anul 1968 a primit o bursa de doua luni la Paris, la Maison des jeunes, condusa de Jean-Louis Barrault si Tania Balachova.

Din 1972, Ruxandra Sireteanu a jucat la Teatrul Nottara din Bucuresti.

In perioada 1992 – 1995 a fost profesoara la Facultatea de Teatru a Universitatii Hyperion din Bucuresti.

Printre filmele in care a jucat se numara „Divort… din dragoste” (1992), „Capul de ratoi” (1992), „Crucea de piatra” (1994), „Aceasta lehamite” (1994), „Astept provincia” (1995), „Terente – Regele baltilor” (1995), „Niki Ardelean, colonel in rezerva” (2003), „Dulcea sauna a mortii” (2003), „Pacala se intoarce” (2006).

Totodata, Ruxandra Sireteanu a facut dublaje la desene animate si si-a imprumutat vocea sa pentru personaje din spectacole de teatru radiofonic, dar si din lungmetraje animate, precum „Universitatea monstrilor” (2013), „Croods” (2013), „Turbo”, „Ralph Strica-Tot” (2012), „Winnie de plus” (2011), „Coraline” (2009).

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.