Sute de mii de romani actionari fara sa stie la BMW, Mercedes, Orange, Louis Vuitton, Metro sau Carrefour

Opt dintre cele noua fonduri de pensii obligatorii administrate privat (Pilon II) si-au publicat pentru prima data de la lansare situatia detaliata a investitiilor.

Cei peste 4 milioane de romani care contribuie lunar cu 3% din venitul brut la unul dintre cele opt fonduri au aflat astfel dupa trei ani cum finan­teaza fara sa stie banci britanice sau producatori auto din Germania.

Cele opt fonduri au investit circa 130 mil. lei in actiuni straine, precum cele ale BMW, Daimler sau Louis Vuitton si 308 mil. lei in obligatiuni corporatiste, precum cele emise de bancile britanice Royal Bank of Scotland, Lloyds sau de Bank of Ireland.

In schimb, plasamentele celor opt fonduri pe Bursa de la Bucuresti erau de 300 mil. lei, cele mai mari investitii fiind in actiunile celor cinci SIF-uri, Petrom si BRD, iar investitiile in obligatiuni emise de companii romanesti erau de 50 mil. lei. Doua treimi din activele cumulate ale celor opt fonduri, adica circa 2,2 mld lei, sunt plasate in titluri de stat romanesti.

Investitiile in actiuni ale fondurilor sunt cele care fac diferenta la randament si implicit la pensia pe care o vor primi peste 20 de ani contribuabilii la aceste scheme de pensii.

Pana anul trecut fondurile de pensii nu au oferit informatii detaliate cu privire la investitiile realizate. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a obligat in acest an administratorii sa publice de doua ori pe an situatia investitiilor, dupa ce ZF a publicat in decembrie 2010 un articol despre transparenta redusa a fondurilor de pensii.

„Este o bila neagra pentru Romania ca fondurile de pensii, in doar patru ani de functionare, au deja expuneri ridicate pe pietele externe. Poate s-au grabit iesind pe pietele externe, insa trebuie sa fim realisti si sa recunoastem ca piata locala de capital nu ofera nici lichiditate si nici emitenti de anvergura de care au nevoie fondurile de pensii. Poate si din aceasta cauza, prezenta fon­durilor de pensii private este inca nesem­nificativa la BVB”, a spus Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Cel mai mare fond de pensii local, administrat de ING, este si unul dintre cei mai mari investitori locali pe pietele externe, cu peste 100 mil. lei investiti pe bursele din Polonia, Ungaria, Cehia si Austria si 140 mil. lei investiti in obligatiuni corporatiste straine din activele totale de 1,7 mld. lei. „Intr-adevar, la sfarsitul anului 2010, investitiile realizate in actiuni romanesti reprezentau putin sub 60% din expunerea totala a componentei de actiuni a fondului. Ne dorim sa investim in economia romaneasca, insa nivelul actual de dezvoltare al pietei locale, numarul redus de emitenti care sa ofere o lichiditate suficienta si lipsa reprezentarii anumitor sectoare fac ca, momentan, sa fim nevoiti sa construim un portofoliu optim cu ajutorul expunerii pe pietele din regiune”, a spus Marius Popescu, directorul general al ING Pensii.

In 2010 fondul de pensii ING a inregistrat un randament de 16%. Randamentul portofoliului de ac­tiuni al fondului a fost de 22% in 2010, peste aprecierea de 12% a principalului indice al BVB.

Generali este prin fondul Aripi al treilea cel mai mare administrator de pensii obligatorii, cu active nete de 350 mil. lei la finele anului trecut. Fondul a investit 14,6% din active (51 mil. lei) in actiuni la finele anului trecut. Investitiile la BVB erau in valoare de aproape 36 mil. lei, iar plasamentele in actiuni externe – peste 15 mil. lei. Cele mai mari trei detineri straine erau: Erste Bank (Austria), Siemens si Basf (Germania). in 2010 Aripi a avut un randament de 15,1%.

„Cred ca toti directorii de investitii isi doresc sa investeasca local activele fondurilor de pensii, insa piata locala nu ofera sub nicio forma diversificare sectoriala si nici lichiditate. Multe dintre fondurile de pensii sunt aproape de pragul limita de detinere la SIF-uri. Asteptam de ani de zile listarea BCR, dorim ca statul sa se grabeasca si sa inceapa ofertele secundare la Transgaz si Transelectrica. Ne-am fi dorit si Romgaz pe Bursa anul acesta”, a spus Anne-Marie Mancas, director de investitii al Generali Fond de Pensii.

„Este firesc ca fondurile de pensii sa isi diversifice portofoliul si sa caute oportunitati pe pietele externe, atat timp cat pe plan local administratorii sustin ca nu le gasesc. Am aderat la Uniunea Europeana in 2007 si consider ca nu trebuie sa mai consideram plasamentele externe drept plasamente straine”, a spus Mircea Oancea, presedintele CSSPP.

Exista si fonduri care investesc banii de pensie ai romanilor doar in actiuni romanesti. Fondul Pensia Viva, cu active de 285 mil. lei si administrat de Aviva, fondul BRD, cu active de 107 mil. lei, si fondul Vital, cu active de 115 mil. lei si administrat de Aegon, au pariat exclusiv pe potentialul BVB. Randamentul acestor fonduri a fost anul trecut de 12-13%.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.