Strainii nu se inghesuie sa vina sa se trateze in spitalele din Timisoara! Banatenii aleg Szegedul, Viena sau Budapesta!

TIMISOARA. Medicii timisoreni ingrijesc putini pacienti straini. Pe de alta parte, tot mai multi timiseni pleaca peste hotare sa se trateze, fie pentru ca nu au incredere in sistem, in doctorii de aici ori sunt revoltati ca trebuie sa-si aduca de acasa toate materialele sanitare si medicamentele.

Aceasta, desi spitalele din Timisoara acopera toate specialitatile medicale si toate tipurile de tratamente.

In primele luni din acest an, doar 42 de straini au apelat la doctorii de la Spitalul Judetean din Timisoara. Dintre acestia, 8 au avut eurocarduri de sanatate, 19 nu au avut deloc asigurare, iar 15 aveau viza de rezidenti in Romania.

In general, intr-o luna,  cam 5 – 7 pacienti straini vin la Spitalul Judetean Timisoara pentru a fi consultati ori chiar operati de catre medici, spune purtatorul de cuvant al celei mai mari unitati medicale din vestul tarii, Liana Dacilescu .

Numarul lor este foarte mic, spre deosebire de cel al romanilor care isi cauta tratament peste hotare. Doar anul acesta, peste 100 de timiseni au cerut banii inapoi de la Casa de Asigurari de Sanatate Timis, bani pe care i-au platit la medicii din strainatate.

„Valoarea serviciilor rambursate este de 437.760 de lei. In general, ei merg sa se trateze in tarile imediat dupa granita, in Ungaria, in Austria si in Germania”, a spus pentru www.opiniatimisoarei.ro Oana Rachitan, purtator de cuvant CJAS Timis.

Recent, Ministerul Sanatatii a marit bugetul pentru Programul gratuit de tratament in strainatate, acesta ajungand la 29 de milioane de lei, cu 3 mai mult decat cel din anul 2010. Acesta este destinat insa acelor cazuri medicale pentru care nu exista solutii de tratament in unitatile sanitare din tara noastra.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Mi se pare absolut normal ca sint PUTINI romani care TOTUSI nu merg la spitale gen ATHENA sau ce or mai fi prin Timisoara…
    Din pacate o operatie la un spital privat romanesc este APROAPE dublu ca pret fata de Szeged(ca reper ca este mai aproape decit Viena)
    Despre spitalele de stat,in mod TRAGIC se poate spune ca UNEORI spaga depaseste un tarif de Szeged,SI NU INTOTDEAUNA ai iesit VIU…

  2. Nivelul serviciilor medicale in spitalele nostre este extrem de scazut. Chiar jalnic. Cu exceptii ocazionale medicii urmaresc din proprie initiativa pacientii altfel decat statistic. Cadrele medii sunt la posturi doar cand medicii sunt prezenti pe sectii sau in cabinete si doar daca medicii sunt in dispozitie proasta. Din nou trebuie sa spun ca exista si exceptii ocazionale. Infirmierele sunt convinse ca rolul lor este cel de a mentine curatenia DOAR in camera medicilor si in cea a asistentelor. Este cumplit. Intregul sistem este lasat la latitudinea fiecarui individ incadrat in el. Daca medicul are chef te consulta, iar daca nu, atunci te lasa pe mana asistentelor sau te lasa sa astepti poate ii vine cheful. Daca nu-i vine, atunci se numeste ca nu ai noroc. Din nou cu exceptii ocazionale. Sistemul de interventii medicale se bazeaza pe doua lucruri: „talentul” unor medici si tehnica medicala. Managementul lipseste, organizarea deasemenea, programarea activitatilor este ceva pur teoretic, constanta este ipotetica, standardizarea procedurilor este optionala etc. Practic este vorba despre un sistem haotic, sustinut prin finantare publica si privata (adica „onorariile” date de catre cetateni direct cadrelor medicale). Atitudinea cadrelor medicale seamana izbitor cu cea a chelnerilor, iar comportamentul lor deasemenea. Toate aceste observatii ale mele duc la o singura concluzie: din sistem lipseste PROFESIONALISMUL chiar si de la nivel de INTENTIE. Din nou cu exceptii ocazionale. Aceasta lipsa de profesionalism genereaza o doza mare de neincredere in randul pacientilor care AU OPTIUNI si care le cunosc. Pana si cei care gestioneaza sistemul evita sa fie de partea cealalta a bisturiului. Este la fel ca in cazul ministrului invatamantului care evita sa-si scoleasca copilul in sistemul pe care-l gestioneaza. Asta nu duce la cresterea increderii in sistem si in marirea prestigiului sistemului. Chiar din contra. Bleah!