Strada Episcop Augustin Pacha din Piata Unirii din Timisoara, sarbatorita cu povesti din istoria caselor, cu teatru si cu vernisaje. FOTO!

TIMISOARA. Istoricul Ioan Hategan a facut o incursiune in Timisoara de altadata povestind despre cladirile si personalitatile care au poposit pe strada din centrul Cetatii!

Cateva zeci de timisoreni s-au adunat in centrul orasului sa sarbatoreasca strada Episcop Augustin Pacha. Istoricul Ioan Hategan le-a vorbit celor prezenti despre cladirile de altadata care s-au inaltat in Piata Unirii.

De la strada de la Bastionul Carol, la strada Episcop A. Pacha, istoria acesteia se intinde pe o perioada de cateva sute de ani, de-a lungul caror personalitati marcante ale perioadei au trecut pe aici.

Ioan Hategan le-a povestit timisorenilor prezenti la sarbatoare despre diligenta care l-a adus pe Francisc I al Austriei, cazat in cladirea numerotata cu cifra 8 in zilele noastre. Acolo era un han care-i primea pe calatori, iar caii diligentei erau gazduiti intr-un grajd, in curtea interioara a cladirii. Imparatul Austriei a fost unul dintre cei care au trecut prin acest loc.

„In cladirea de la coltul strazii Augustin Pacha cu E. de Savoya a dormit Alexandru Ioan Cuza in ultimele sale trei nopti pe pamant“, spune istoricul timisorean. Stilul baroc al constructiilor a fost distrus in perioada interbelica la multe dintre ele, dar unele au reusit sa supravietuiasca si sa-i ofere un valoros aer istoric si cultural strazii din Cetate.

Ioan Hategan a trecut in revista si  incurcatura creata de schimbarea foarte deasa a numerelor de casa. Daca cladirea Episcopiei Romano Catolice a avut, in timpul administratiei austro-ungare numarul 1, ea a ajuns, in zilele noastre, sa poarte numarul 4. Asta pentru ca administratia romaneasca, atat cea interbelica, dar si cea comunista, au schimbat numerele de casa. Ba le-au trecut pe cele pare de o parte si pe cele impare de cealalta, ba le-au pus in ordine, fiecare casa de pe partea pe care se gasea, ba au revenit, ba au extins strada s.a.m.d.

Istoricul a povestit timisorenilor si despre localul Cerbul de Aur, situat vizavi de sediul Episcopiei Romano Catolice, locul unde conditiile de cazare si masa erau de cea mai  buna calitate, dar si preturile pe masura. Spatiul era numit “localul intelighentiei”, pentru ca acolo veneau unele dintre persoanele cu renume ale epocii trecute, din tot Banatul. Cladirea a fost distrusa in perioada comunista, din ea ramanand doar un zid de caramida.

Timisorenii care au ales sa aiba parte de un moment de istorie pe aleile din Piata Unirii au putut urmari si momente culturale: venisajul unor tablouri ale pictorului Karl Brocky, la Muzeul de Arta, o piesa de teatru in mijlocul strazii – „Episcopul, Hitler si securitatea” de William Totok, realizat de Asociatia culturala Avangart, o dezbatere in care s-au discutat perspectivele turistice si social-economice ale strazii, dar si o ora de literatura in curtea interioara a Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural.

„Este a patra sarbatoare de acest gen dupa cele ale Strazii Ungureanu, Mercy si Savoya. Prin activitatile organizate aici vrem sa consolidam ideea de realizare a unui spatiu pietonal in zona centrala a orasului, asa cum exista in toate orasele ce-si conserva istoria, valorile si traditiile“, ne-a spus Viorel Marineasa, unul dintre organizatorii acestui eveniment.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.