Un sport exclusivist: zborul cu parapanta! In Timis, pasionatii se lanseaza de pe un deal situat intre Remetea Mica si Charlotenburg

Tot mai multi pasionati ai sportului si ai senzatiilor tari se regasesc in Timis. Multi dintre acestia s-au orientat spre zborul cu parapanta, unul dintre cele mai exclusiviste sporturi din tara. Instructori si fosti parapantisti spun ca tot mai multe persoane incearca acest sport, dar trendul a aparut doar in ultimii doi ani.

In Timisoara exista si un clubul sportiv de aeronautica libera care promoveaza si atrage entuziasti de toate varstele spre activitati aviatice sportive. Printre acestea se numara zborul liber cu parapanta, deltaplanul, avionul ultrausor, construirea de aparate de zbor s.a. Sorin Bochis este instructor parapantist in cadrul clubului. Pilot de avioane ultra usoare, fost pilot de avioane de lupta (MIG 21, 23), timisoreanul ii invata pe cei interesati cum sa zboare si cu parapanta. In Timis, panta cea mai potrivita pentru zbor se afla intre Remetea Mica si si Charlotenburg (Sarlota). Acolo sunt organizate si cursuri de zbor pentru incepatori, precum si zboruri pentru cei care sunt deja obisnuiti ai acestui sport.

Clubul desfasoara activitati de zbor cu caracter de scoala si instruire fara sa efectueze activitati comerciale, astfel promovand ideea de zbor liber”, precizeaza instructorul. „La parapante transpiri de doua ori. O data cand esti in varful curentilor si a doua oara cand ai ajuns, cu bine, pe pamant”, ne spune acesta. Zboruri sunt organizate in judet la cererea celor care doresc sa vada lumea de sus. Tot mai multi tineri sunt interesati sa invete sa zboare si sa simta cum nivelul de adrenalina creste cand se afla in aer, la zeci de metri de sol, iar ei depind doar de echipament si miscarile invatate de la instructor.

Pentru a invata cum sa struneasca parapanta, specialistii recomanda mai multe zboruri de pregatire, deal-vale. Zborurile usoare de cateva zeci de metri ii ajuta pe incepatori sa deprinda miscarile. Abia dupa ce au ajuns sa simta curentii de aer si parapanta si sa capete incredere in tacticile invatate de la instructori, abia dupa toate acestea se pot avanta pe pante abrupte.

La inceput invata gonflaje, sa tina parapanta deasupra capului. Inca din primul zbor pleaca singuri, dar panta e lina”, explica instructorul parapantist. In Timis, dupa cateva zboruri la Remetea Mica, pasionatii acestui sport cauta dealuri mai mari, dar pentru asta trebuie sa meaga in zona Clujului sau la Siria.

Acolo, curentii ascendenti te ajuta sa te ridici si sa te invarti ca un vultur deasupra pamantului. Dupa primul zbor, nu te mai poti gandi la altceva care sa-ti dea senzatii atat de tari, ne spune Liviu Manoila, un fost parapantist timisorean care a practicat acest sport timp de mai bine de zece ani.

Cat costa echipamentul

Primul pas pentru practicarea acestui sport il constituie achizitionarea echipamentului. Iar suma investita in acesta releva exclusivitatea lui. Un echipament de zbor, care cuprinde parapanta (aparatul de zbor), o seleta (scaunul pe care sta parapantistul), casca, combinezon, cagula si manusi costa intre 1.000 de euro (un echipament bun second hand) si 4.000 de euro (echipament performant), ne spune Sorin Bochis.

Lor li se adauga un aparat care detecteaza curentii de aer si te avertizeaza cand intri intr-un curent ascendent, de care te poti folosi sau intr-unul descendent de care fugi cat poti de repede.  Parapantele sunt impartite in trei categorii, spun instructorii: pentru amatori, pentru avansati si de performanta. O alta varianta prin care incepatorii pot invata sa zboare cu parapanta este sa se incrie intr-un club, unde platesc o cotizatie si, cu echipamentul pus la dispozitie de clubul timisorean, invata gratuit sa zboare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cum se numește acest club? Cum poți deveni membru?