Spitale transformate in centre de permanenta si puncte de lucru pentru Urgente! Unitatile sanitare din Buzias si Ciacova, inchise in 2011 de Ministerul Sanatatii functioneaza tot cu acelasi scop

La un an de la decizia Ministerului Sanatatii de a inchide zeci de spitale din tara, dintre care doua si in judetul Timis, decizie care a starnit nemultumiri, multe dintre acestea s-au transformat fie in centre de permanenta, fie in centre pentru Serviciul de Urgenta sau de Ambulanta.

Daca la inceput timisenii din Buzias si Ciacova erau nemultumiti ca trebuie sa strabata kilometri intregi pentru a ajunge la spital, acum s-au resemnat cu acest gand si apeleaza la serviciile medicale oferite de Centrele de permanenta deschise in locul spitalelor.

Dupa reorganizarea facuta de Ministerul Sanatatii, in Timis s-au inchis doua spitale, mai exact Centrul de Sanatate Buzias si Centrul de Sanatate Ciacova. Cel din Buzias s-a transformat in punct de lucru pentru Urgente si in Policlinica, iar cel din Ciacova in Centru de permanenta si punct de lucru pentru Serviciul de Ambulanta din Timisoara.
Potrivit primarului localitatii Buzias, Viorel Ilas, in cladirea in care a functionat Centrul de Sanatate a ramas, in prezent, un punct de lucru pentru Urgente, care apartine de Serviciul de Urgente din Timisoara.

S-a inchis doar Centrul de sanatate, nu si punctul de lucru al Urgentelor, care are garda permanenta. Avem medici si asistente 24 de ore din 24 acolo. La etaj am deschis o Policlinica. Consiliul Local a facut o colaborare cu Fundatia Profilaxis, care a amenajat o Policlinica pentru cetateni, a cumparat aparatura si tot ce era necesar”, ne-a declarat Viorel Ilas. Spitalul care s-a inchis in Buzias deservea aproximativ 20.000 de persoane din orasul Buzias, dar si din comunele din apropiere, precum si din satele apartinatoare de aceste comune.

Aproximativ 20.000 de oameni beneficiau de serviciile spitalului. Era util si pentru Baile din Buzias, pentru ca foarte multi din cei care veneau la bai apelau la serviciile de la noi. Centrul deservea orasul nostru si toate comunele din jur, circa cinci-sase comune si multe alte sate apartinatoare”, a mai spus Viorel Ilas. Spitalul nu s-a inchis insa fara probleme. Edilul localitatii spune ca va da in judecata Ministerul Sanatatii, din cauza datoriilor neplatite de unitatea sanitara catre farmacii si catre personalul medical.

Sunt 148.000 de lei, datorii acumulate la plata salariilor personalului medical si datorii pentru medicamente ale centrului care n-au fost onorate de Casa de sanatate. Acum asteptam sa ne dea farmaciile in judecata si apoi vom chema Casa de Sanatate si ministerul la instanta„, a conchis Viorel Ilas.

Si Centrul de sanatate din Ciacova a fost inchis, cladirea apartinand tot primariei din localitate. Potrivit primarului Filip Petru, in imobil, la un an de la inchidere, functioneaza acum Centrul de permanenta, dar si un punct de lucru al Serviciului de Ambulanta Timisoara.

In cladire avem Centrul de permanenta format din cinci medici de familie. Aparatura care am avut-o am predat-o Centrului, pe inventar. Mai avem si Punctul de Salvare al Ambulantei din Timisoara”, a tinut sa precizeze primarul Filip Petru.

Spitalul din Ciacova nu avea datorii, asa ca nu se va pune problema chemarii in instanta a Ministerului Sanatatii. Acolo se internau insa aproximativ 800 de persoane in fiecare an, unitatea sanitara deservind peste 10.000 de persoane.

Ce spune CJAS

De cealalta parte, conducerea CJAS spune ca si-a achitat toate obligatiile contractuale fata de unitatile sanitare cu paturi cu care s-a aflat in relatie contractuala, inclusiv cu Centrul de Sanatate Buzias.

„Tinem sa precizam faptul ca datoriile acumulate peste prevederile bugetare nu intra in sarcina CJAS Timis, acest lucru fiind strict responsabilitatea conducerii manageriale a unitatii in cauza. In ceea ce priveste Centrul de Permanenta din Ciacova, ca si in cazul tuturor centrelor, finantarea este asigurata de catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Timis. Autoritatile locale aveau posibilitatea de a solicita infiintarea unor unitati medicale. Insa, nu a existat nicio cerere in acest sens venita din partea autoritatilor din judet sau din partea autoritatilor din judet sau din partea autoritatilor locale din zona aflata in discutie”, a transmis Cristian Careba, directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Timis.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.