Spalatoriile auto ilegale, tratate cu blandete de Primaria Timisoara! Se pregateste abia acum un regulament dur de functionare pentru acestea

Spalatoriile auto  au aparut in Timisoara ca ciupercile dupa ploaie. Piata este deja suprasaturata situatie care, coroborata cu stradania muncitorilor din aceste unitati de a spala cat mai multe masini pe zi pentru a avea venituri cat mai mari, duce uneori la scaderea calitatii serviciilor!

Cel putin asa spun unii dintre patronii spalatoriilor.

Acestia sunt impartiti in doua tabere: cei care vor si se chinuie sa respecte legislatia din domeniu standardele de calitate, lucru care ii face sa scumpeasca serviciile si cei care nu baga in seama legislatia.
Ba, mai mult, spala autoturismele fara sa tina seama de standardele de calitate, favorizati fiind de faptul ca  primaria trateaza cu indiferenta legalitatea acestor afaceri.

Conditii dure pentru spalatorii

Daca s-ar aplica legea, in Timisoara ar ramane doar trei spalatorii auto”, crede Ciprian Popa, un patron de spalatorie. Acesta si-a deschis afacerea in urma cu cinci ani si se lauda ca nu a fost niciodata in afara legii.

E foarte greu sa deschizi o spalatorie in Timisoara. Sunt necesare o gramada de aprobari si autorizatii. Acordul de functionare de la primarie e ultima problema, se obtine dupa aprobarile de constructie, canalizare, mediu pentru toate solutiile folosite”, explica Ciprian Popa.

O hotarare de consiliu local spune ca toate spalatoriile trebuie sa aiba cate o boxa individuala pentru fiecare masina, care sa se poata inchide complet, pentru a nu lasa substantele folosite sa ajunga in aer, dar sa aiba si tot terenul betonat, precum si canalizare separata. Nu toti patronii respecta insa hotararea data acum cativa ani de consilierii locali.

Cine nu are boxe inchise, se trezeste cu acordul de functionare anulat. Dar nu se intampla asta. In oras sunt foarte putine spalatorii care sunt pe platforma betonata, asa cum prevede legea. Toate au covoarele pe care le spala intinse pe toate gardurile la uscat. Primaria ii lasa de multe ori, le da un termen de gratie sa devina legali. Politia vine cam o data pe an sa ne controleze. Dar da numai avertismente”, mai spune Ciprian Popa.

Autoritatile inchid ochii?

Afacerea spalatoriilor auto a inflorit de la an la an. In Timisoara exista in prezent 63 de spalatorii. Anul acesta, politistii locali au amendat 56 dintre ele si asa au strans la bugetul local 100.000 de lei, bani la care se adauga si amenzi de pe partea de comert, in valoare de 18.000 de lei, bani adunati de la 47 de patroni de spalatorii.

Ciprian Popa, patron de spalatorie auto

Sunt foarte multe spalatorii in oras pentru care autoritatile inchid ochii. Ii lasa cu spalatorii pe o platforma oarecare, tocmai in centru, unde se zicea ca sunt interzise, pentru ca spalatoriile trebuie scoase spre zonele periferice. Trebuie sa aiba si un aspect demn de oras, nu cum arata acum”, spune resemnat Ciprian Popa.

Primarul Gheorghe Ciuhandu ii contrazice insa pe patroni si spune ca inspectorii municipalitatii si politistii locali isi fac treaba, dar recunoaste si numarul mare de ilegalitati.

Noi am inceput o actiune de inventariere. Pot sa va spun ca sunt foarte multe ilegalitati in acest sens. Am cautat sa introducem o anumita conduita necesara pentru a fi respectata. Cei pe care nu-i putem legaliza sub nicio forma, vor trebui sa inchida. Acum se dau avertismente si la nivel de consiliu local vom face un regulament. Cei care nu se vor conforma, vor fi demolati sau li se va retrage autorizatia de functionare”, a declarat primarul Gheorghe Ciuhandu. Pana in prezent insa, autoritatile nu au pus lacatul pe niciuna din cele 63 de spalatorii existente in oras.

Calitate sau oferte?

Timisorenii cred si ei acelasi lucru. Spre deosebire de anii trecuti, numarul spalatoriilor auto a crescut alarmant, asa ca patronii se inghesuie sa vina cu oferte ca sa reziste pe piata. ”La cinci spalari oferim si doua-trei gratis. Oamenii vin, le place tot ce-i gratis. Asa ne mentinem clientii”, a spus un alt patron.

De cealalta parte, alti administratori spun ca ofertele sunt praf in ochii timisorenilor. „Noi nu avem oferte. Noi facem calitate. Ofertele sunt doar pentru clientii care vin pentru acel cumul, cum au altii 5+3 gratis. Pretul meu reflecta exact calitatea si personalul platit, care trebuie sa fie motivat. Aici oamenii nu se tem sa-si lase obiecte in masina”, marturiseste Ciprian Popa.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.