SONDAJ de 14.000 de euro! Timisorenii si cultura: ce muzica prefera, cat de des merg la teatru sau cate carti cumpara pe an? Afla cati timisoreni asculta manele!

TIMISOARA. Timisorenii nu se dau in vant dupa cultura, dar nici nu sunt inculti. O spun expertii sociologi care au realizat un sondaj de opinie la sfarsitul anului trecut, un sondaj reprezentantiv pentru viata culturala a Timisoarei. Asadar, am aflat ce tip de muzica prefera majoritatea timisorenilor, cat de des merg la teatru sau la opera, cum prefera sa-si imparta timpul liber sau cate carti cumpara pe an.

„S-a dorit o identificare a nivelului de consum cultural, a continutului de consum cultural, a tiparelor de consum, precum si a nevoii culturale. Este important de spus ca mare parte din respondenti nu sunt nascuti in Timisoara, 45% dintre ei sunt nascuti fie in judet, fie in afara judetului. Este un amanunt care conteaza foarte mult in elaborarea acestei strategii”, explica expertul sociolog Vasile Gherhes.

In timpul liber, mai bine la TV decat cu copiii

In timpul liber, marea majoritate a timisorenilor prefera sa se plimbe prin parc – 27% dintre respondenti, 20% prefera sa se uite la televizor, iar 16% prefera sa-si petreaca timpul cu copiii. Doar 8% isi pierd vremea pe Internet, arata sondajul de opinie. Tot atatia iubesc sa citeasca. Nici dupa sport nu prea se omoara oamenii, doar 6% dintre cei care au raspuns prefera miscarea. Oricum, in timpul saptamanii, timisorenii au aproape 6 ore la dispozitie pentru ei, in timp ce in weekend pot sa isi petreaca 9 ore asa cum doresc.

Potrivit sociologilor, peste 60% din timisoreni au fost cel putin o data la spectacolele de teatru, cei mai multi la Teatrul National. La spectacolele Filarmonicii Banatul participa jumatate de populatia orasului, arata sondajul, in timp ce mai putini aleg sa viziteze Muzeul de Arta si Muzeul Banatului. Oricum, cei mai bogati dintre timisoreni prefera sa mearga la teatru decat la alte institutii culturale. Este important de mentionat si faptul ca marea majoritate a timisorenilor habar nu au ca spectacolele Teatrului German si ale Teatrului Maghiar sunt traduse si pot fi urmarite si de cei care nu cunosc germana sau maghiara. 39% din timisoreni nu au mers niciodata la Opera.

Din pacate, doar 9% din populatia orasului participa la evenimentele culturale ale etniilor, avem 45% de noi veniti in Timisoara, spune expertul Corina Raceanu.

4% din timisoreni asculta manele

Primele 3 genuri muzicale preferate de timisoreni, in ordinea importantei, sunt: muzica usoara – 40% (usoara 23%, pop 7%, rock 7%, hip-hop 3%), muzica populara – 19% si muzica clasica – 13%.

„Intreba cineva cum stam cu manelele, este doar 4%, fata de alte orase si fata de alte entitati pentru care am lucrat ca expert pentru strategii culturale in Romania, stam excelent”, a tinut sa explice Corina Raceanu.

Cat despre dansuri, 19% adora sa danseze in cluburi, iar 17% sunt fani dansuri populare. Cu dansurile de societate stam mai prost, doar 15% din timisoreni stiu sa se miste pe dansuri moderne.

In medie, un timisorean cumpara 5 carti pe an

Timisorenii nu dau bani pe obiecte de arta. „In medie, timisorenii cumpara 1,97% obiecte de arta intr-un an, in principal tablouri si obiecte decorative”, explica un expert sociolog.

In ceea ce priveste cartile, marea majoritate prefera cartile politiste, insa sociologii sunt fericiti ca timisorenii cumpara cam 5 carti pe an, in medie.

Cei mai multi dintre respondenti sunt multumiti de oferta culturala, insa spun ca si-ar dori mai multe festivaluri de muzica si spectacole pentru copii. In plus, ar vrea mai multa arta in strada, in cartiere.

„Mare parte din respondenti considera ca educatia culturala este foarte importanta pentru societate. Cu toate acestea, asistam la un mic paradox, participarea copiilor la cercurile de dans, de muzica este una foarte restransa. Sa speram ca in timp lucrurile vor fi remediate. Cat despre oferta culturala existenta, aprecierile sunt de foarte mare multumire si multumire. Undeva la 35% se declara neutri ca raspuns, o pondere foarte scazuta, undeva la 7%, se declara nemultumiti. S-ar dori o mai buna promovare, o mai buna calitate a spectacolelor, o mai mare diversitate, noutate si accesibilitate”, mai spune Vasile Gherhes.

Sondajul a fost realizat la domiciliu, de catre o firma privata. A costat aproape 14.000 de euro, bani obtinuti de Primaria Timisoara de la Uniunea Europeana, printr-un program facut in parteneriat cu Serbia.

Esantionul sondajului este de 1.110 chestionare, aplicate in toate cartierele Timisoarei. Alte 600 de chestionare au fost aplicate in restul judetului, in 4 orase – Lugoj, Jimbolia, Sannicolau Mare, Faget, precum si in 11 sate: Balint, Birda, Cenei, Denta, Gavojdia, Gottlob, Margina, Ortisoara, Pischia, Sannandrei, Topolovatul Mare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.