Sebastian Lazaroiu: Dupa ce am venit de la Valea lui Liman am scris celebra „Alba ca Zapada“

Sebastian Lazaroiu este de profesie sociolog si politolog, care detine in prezent functia de ministru al Muncii si Protectiei Sociale in Guvernul Emil Boc. Anterior a fost consilier prezidential la Departamentul Planificare si Analiza Politica al Administratiei Prezidentiale.

Se vorbeste ca cei din conducerea PDL Timis si a judetului nu mai au aceeasi sustinere la nivel national, dupa cel mai recent congres al partidului. Cum comentati?

Nu, nu se pune problema in felul acesta pentru ca domnul Ostaficiuc este un politician foarte valoros, el a fost ales presedinte al organizatiei acum cativa ani si a avut performante electorale notabile la nivelul judetului. Timisul este printre primele judete ca scor electoral, iar acest lucru nu poate fi ignorat. Niciun partid nu isi permite sa marginalizeze o organizatie sau un lider care face performanta si in administratie si in politica, nu se pune problema. Cred ca prezenta unor ministrii la Valea lui Liman, la invitatia organizatiei Timis, demonstreaza sprijinul de care se bucura aceasta organizatie.

In ce masura rezultatele alegerilor din judetele Neamt si Maramures sunt o previziune asupra ceea ce se va intampla la alegerile din 2012?

In mare masura pentru ca ele demonstreaza un lucru foarte simplu: in momentul acesta, dupa parerea mea, USL nu se mai lupta cu PDL, ci se lupta cu statistica, iar cu statistica este greu sa te lupti. Regulile statisticii sunt foarte rigide si clare. Sa iei 45% intr-un colegiu care este cel mai favorabil pentru tine, n-ai cum sa iei 50% la nivel national. E o regula de statistica simpla unde media este mai mica decat maximul, pentru ca maximul este undeva la 45%, atat au avut, repet, in cel mai favorabil judet, atunci scorul va fi, pe vot popular la asta ma refer, de 37-38%. Sigur, depinde de cum vor fi alegerile pentru ca daca va fi uninominal intr-un singur tur, asa cum ne asteptam noi, atunci sigur ca va fi o diferenta intre votul popular si numarul de senatori si deputati. E cert ca USL-ul are o ambitie care nu poate fi realizata de 50%. Este un obiectiv nerealist pe care si l-au asumat si pe care se bazeaza toata constructia. Constructia se va surpa in momentul in care din ce in ce mai multi activisti PSD si PNL vor realiza ca obiectivul este greu de atins.

Scartaie deja, pe ici pe colo USL-ul?

Da, este o constructie facuta in pripa. Intre PSD si PNL este o colaborare mai veche, dar totusi vin din lumi diferite partidele astea doua si activistii lor si nu cred ca exista o sansa ca ei sa mearga impreuna la alegeri. O alianta preelectorala de genul acesta va fi intotdeauna zdruncinata de conflicte,  de neintelegeri. Ei nici macar nu se lupta pentru putere, ci sunt, pur si simplu, o contradictie intre principii si valori in care unii si altii cred.

Presupunand ca vor lua, totusi, cei 50+1 la suta, credeti ca presedintele Traian Basescu va nominaliza un premier USL?

Traian Basescu nu are nicio obligatie sa nominalizeze un premier de la o alianta care ar obtine 50% plus 1. Are obligatia aceasta in cazul in care un partid ar obtine 50 la suta plus 1. Deci articolul 103 din Constitutie e foarte clar in privinta asta. in conditia in care presedintele nu mai organizeaza niciun fel de consultari, in conditia in care un partid nu o alianta ia 50+1% si sigur, in urma discutiei cu acel partid poate nominaliza un premier, dar daca celor de la PSD nu le mai convine articolul 103, au libertatea sa il modifice. Discutam despre revizuirea Constitutiei. Daca PSD si PNL gasesc o majoritate de doua treimi pot modifica multe articole din Constitutie si nu ar fi rau daca ar tine cont de rezultatul votului de la referendum, cu reducerea numarului de parlamentari si Parlament unicameral, daca tot isi pun in gand sa modifice vreun articol din Constitutie.

Vorbind de alegeri, sunt discutii tot mai dese despre comasarea alegerilor…

Da, cred ca este o idee buna. Nu as pune ca principal argument reducerea cheltuielilor, dar e si acesta un argument pentru ca in vremuri de criza incepi sa mai reduci din costuri. Cred ca principalul argument pentru care ar trebui comasate localele cu parlamentarele e ca trebuie mai mult timp pentru a fi pregatita reorganizarea teritoriala. Daca alegerile ar fi in iunie, iar reorganizarea ar incepe acum, in septembrie-octombrie, probabil ca nu ar fi suficient timp, e o perioada de tranzitie sa muti functionari de colo-colo, sa stabilesti designul institutional al fiecarei regiuni si atunci probabil ca am castiga inca vreo 5 luni importante pentru a definitiva proiectul regionalizarii.

Regionalizarea este clar ca trebuie facuta pana la alegerile locale, indiferent ca vor fi in iunie sau noiembrie, dar e mai bine sa fie in noiembrie pentru ca regiunile, ca sa fie functionale, trebuie sa aiba conduceri legitime, deci trebuie sa treaca prin alegeri. Am vazut ca exista, asa, un consens, chiar si PSD-ul este de acord cu aceasta comasare a alegerilor in noiembrie 2012.

Singurii care se opun sunt cei de la PNL si este firesc sa se opuna pentru ca jocul pe care l-au facut de atatia ani de zile, la doua capete, nu o sa mai mearga in cazul in care se comaseaza alegerile. Ei spera ca alegerile locale sa fie in iunie ca sa testeze USL-ul, sa vada daca e viabila alianta si in cazul in care nu e viabila vor sa tradeze si sa vina inspre PDL. Vorbim de alegerile locale si parlamentare. Numai ca daca se vor comasa alegerile nu vor avea sansa sa isi aleaga ei partenerul preelectoral.

Asadar, liberalii trebuie sa se hotarasca in orb, fara un test electoral. De fapt au avut un test duminica trecuta, daca nu le este suficient, asta e. Ei se bazeaza pe acest test intermediar pentru alegerile locale. Normal, nici PSD-ul nu le va da sansa sa faca testul si atunci va fi o majoritate parlamentara care va fi de acord cu comasarea alegerilor.

In privinta regionalizarii. In Timis, USL a cerut organizarea unui referendum pentru desfiintarea judetului. La fel s-a intamplat si in alte judete ale tarii. Cum comentati?

Este o demagogie a lor sa faca referendumuri sa ii intrebe pe oameni daca vor sa desfiinteze judete. Ideea nu este de a desfiinta judetele. Ideea principala a regionalizarii este sa descentralizezi puterea, sa dai putere comunitatilor locale si sa creezi rehiuni sau niste judete de dimensiuni mai mari care sa permita absorbtia fondurilor, care sa permita dezvoltarea pe teritoriu mai mare. Aceasta este ideea regionalizarii, nu desfiintarea actualelor judete. Actuala constructie cu 42 de judete nu permite dezvoltarea Romaniei. Cu 42 de judete, Romania este condamnata la subdezvoltare pentru multi ani de acum incolo.

Suntem la scoala politica a tinerilor democrat-liberali de la Valea lui Liman. Ce modele trebuie sa adopte tinerii care intra in politica. Dati-ne un exemplu, dar sa nu fie Traian Basescu.

Eu nu sunt adeptul modelelor in politica. Desigur, fiecare poate sa placa un politician, un tip de discurs sau altul. Cred in tinerii care au propriile lor proiecte si care sunt creativi si inventeaza ei un politician de care oamenii au nevoie, in care romanii sa creada.

Au tinerii din PDL propriile lor proiecte?

Au! Am mai spus asta, eu am fost si anul trecut la Valea lui Liman, la prima editie a acestei scoli de vara. La doua saptamani dupa ce am venit de la Liman am scris celebra „Alba ca Zapada“. Ea a fost inspirata de contactul pe care l-am avut cu tinerii de aici. Mi-am dat seama ca in PDL si probabil si in celelalte partide exista niste energii, suficient folosite. Asa mi-a venit ideea cu Alba ca Zapada. Am simtit ca exista un suflu nou, o societate care vrea altceva si care poate construi altceva. E bine sa spun asta pentru posteritate: Alba ca Zapada a avut legatura si cu scoala de la Valea lui Liman.

Ca ministru al Muncii, credeti ca majorarea TVA-ului a fost o masura care a ajutat Romania?

Nu a ajutat. A fost o greseala sigur, justificata de context. In momentul in care s-a luat decizia majorarii TVA-ului, Curtea Constitutionala respinsese cealalta masura legata de reducerea pensiilor cu 15% si Guvernul trebuia sa decida foarte repede o masura alternativa luata sub presiunile de pe plan international. A fost o masura luata sub presiunea timpului si cred ca nu a fost vina premierului pentru ca nu a fost o decizie pe care a luat-o premierul, este decizia partidului. Cei din PDL s-au speriat putin de ideea de a reduce pensiile, au preferat majorarea TVA-ului, dar aceasta masura nu a ajutat la cresterea economica. Economia a crescut mai lent tocmai din cauza acestor masuri.

Cand vor reveni pensiile la nivelul anterior taierilor?

Nu cred ca vor reveni in curand. Pensiile au inghetate in 2011 si daca lucrurile merg bine si incasarile la buget vor fi asa cum ne asteptam, ceea ce evaluarea nu se poate face decat dupa trimestrul trei, dupa ce vom vedea ce s-a intamplat in trimestrul trei, atunci e posibila o indexare cu rata inflatiei si cu cresterea venitului salarial, dar nu, niciun politician, in momentul acesta nu poate promite asa ceva.

Despre salariile bugetarilor ce ne puteti spune?

La fel si salariile bugetarilor. Se pot recupera 15% opriti in 2010 cu conditia sa se dovedeasca faptul ca incasarile la buget au crescut si cresterea economica pentru anul acesta este sustenabila. Noul val de criza nu ne mai permite sa fim optimisti, ci, mai degraba ne indeamna sa fim prudenti, ceea ce vom face in anii care vin. E o mare provocare, nu numai pentru Romania, ci in toate tarile lumii, ceea ce se intampla acum pe pietele financiare, sistemul, in ansamblu, se zguduie.

Recent, in Spania s-au luat anumite masuri care ii afecteaza pe romanii care sunt plecati la munca in aceasta tara. Cum ii poate ajuta Ministerul Muncii pe acestia?

Facem tot ce putem sa facem si ce am facut si pana acum si anume sa ii protejam pe romani de abuzuri. Este evident ca fiecare tara isi poate face singura politicile in legatura cu forta de munca imigranta si Spania este intr-o situatie, intr-adevar, dificila. Nu cred, insa, ca masura care au luat-o ii ajuta sa reduca somajul. Cred ca mai degraba Spania are probleme cu reducerea cheltuielilor. Ei nu si-au facut temele la timp, asa cum am facut-o noi si inventeaza, uneori masuri care nu au efectul scontat. Noi, ceea ce putem face este ca masurile sa se aplice asa cum au spus ei ca se aplica, adica doar celor care vin de acum inainte sa vina sa munceasca in Spania. Si oricum, nu sunt niste masuri care sa nu aiba o logica politica si economica. si noi, in Romania, ne luptam cu munca la negru. Ceea ce spun spaniolii este ca cei care vor sa lucreze trebuie sa aiba un contract in Spania, cei care vin de acum incolo si sa obtina un permis de munca.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.