Se reiau transplanturile la Spitalul Judetean din Timisoara! Vezi de cand si cum e posibil!

TIMISOARA. De ani buni, la Timisoara nu se face niciun fel de transplant, chiar daca la Spitalul Judetean, de exemplu, sunt cei mai buni specialisti in acest domeniu. Consiliul Judetean Timis, in subordinea caruia functioneaza Judeteanul si-a propus reluarea de transplanturi la cea mai mare unitate spitaliceasca din vestul tarii.

Vicepresedintele CJ Timis, Calin Dobra spune ca in bugetul pentru acest an au fost alocati bani pentru un proiect care prevede reabilitarea sectiei de urologie a Spitalului Judetean Timisoara.

Sprijinim in continuare Spitalul Judetean si in urma solicitarii conducerii institutiei, au venit cu o propunere importanta, sa reinvie traditia in Timis a ceea ce inseamna operatiile de transplant renal. Avem specialisti foarte buni in acest domeniu, dar din pacate in ceea ce priveste conditiile din blocul operator, a saloanelor de gazduire dupa interventiile chirurgicale aceste conditii nu sunt cele mai adecvate la Spitalul Judetean si atunci am luat decizia ca este o prioritate reabilitarea blocului operator de la acest spital. Pe lista de investitii se regaseste si acest punct. Sper ca in curand sa demaram si procedurile de realizare a acestui proiect”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Calin Dobra.

Concret, saloanele de la Urologie vor fi reabilitate complet, la fel si sala de operatii unde urmeaza sa se faca transplanturile.

In prezent exista o schita a proiectului, insa urmeaza sa se intocmeasca efectiv proiectul de renovare a acestei sectii, din care va rezulta si suma necesara, iar Consiliul Judetean se asteapta ca si Ministerul Sanatatii sa contribuie cu o parte din bani.

Practic la sectia de urologie se vor crea saloane speciale cu grupuri sanitare. Avem o schita de poriect. Urmeaza sa se realizeze un proiect. Investitia se va face strict din banii Consiliului judetean. In prima faza noi am alocat bani pentru proiect, apoi ni se va spune care este suma necesara pentru realizarea blocului operator si reabilitarea saloanelor respective. Speram ca in momentul in care stim suma exacta sa facem o rectificare bugetara. Speram ca acest proiect al nostru sa fie vazut si la nivelul Ministerului Sanatatii si sa primim bani si de acolo”, a mai spus Dobra.

Asadar, in functie de cat de repede se vor derula toate aceste proceduri si in functie de cat de repede se va finaliza intregul proiect, la Timisoara ar urma sa se reia transplanturile renale care au fost oprite de mai multi ani.

In prezent, la Spitalul Judetean Timisoara se fac doar prelevari de organe, insa si acestea din ce in ce mai rar. Organele sunt apoi trasportate la Cluj- Napoca ori la Bucuresti pentru a fi transplantate.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Se fac din ce in ce mai rar? Pai, ati vrea ca toata lumea sa fie in coma naturala sau indusa? Nu va bucurati ca oamenii sint sanatosi? Ca de la morti, nu aveti ce lua!

  2. Chiar ca s-a trezit cineva!
    Dar ramane si problema acelui „heliport”! Culmea, Spital judetean de interes regional nu are – si se pare ca nu va putea avea – heliportul absolut necesar.
    Este mai usor sa trimiti helicopterul de Arad la locul accidentului/dupa bolnavul foarte grav, apoi sa-l aduci la Timisoara cu ambulanta? Sau cum functioneaza sistemul?
    Poate un cunoscator (de facto nu de „vorbe”) ar putea sa lamureasca pe cetatenii „cotizanti” la stat.

  3. @de ale sanatatii: Sint cunoscator de „vorbe”, dar iti explic ” de facto”: fiecare minut este foarte important pentru anumite boli; cu cit ajungi mai tirziu, cu atit ai mai multi donatori! Acum ai inteles?