Scorpionul carpatin, 30 de soiuri de orhidee si locurile lor de poveste din Banat care devin destinatie de ecoturism

A fost depusa in aceste zile catre Ministerul Turismului aplicatia pentru recunoasterea si declararea uneia dintre cele mai frumoase zone din Romania ca destinatie de ecoturism.

CITESTE SI: Spectacol pe cer! Vom avea cel mai mare festival de zmeie din Estul Europei, la Timisoara! Cand isi deschide portile? 

Este vorba despre Cheile Nerei si reprezinta un important pas pentru dezvoltarea turismului din Banatul Montan care a fost posibil prin eforturile sustinute din ultimii 3 ani ale organizatiilor WWF-Romania, Asociatia de Ecoturism din Romania si Romsilva, Administratia Parcului National Cheile Nerei Beusnita, care au reusit sa aduca impreuna pentru un scop comun autoritati, ONG-uri si furnizori de servicii si produse locale.

Zona propusa pentru destinatia de ecoturism este parte a Parcului National Cheile Nerei – Beusnita si se concentreaza pe zonele cu atractie turistica mare din raza localitatilor Oravita, Ciclova Romana, Sasca Montana, Carbunari, sopotu Nou, Lapusnicu Mare. Desi cu o intindere relativ mica, zona este plina de valori inestimabile naturale si culturale, printre obiectivele turistice regasindu-se: Cheile Nerei, Cascada Beusnita, Lacul Ochiul Beiului si Lacul Dracului, tunelurile sapate in stanca, Ansamblul de arhitectura montanistica – Sasca Montana, Muzeul etnografic din Sasca Montana, Manastirile Calugara si Nera, Cetatea Medievala Socolari sau vechiul drumul roman.

CITESTE SI: Festivaluri, concerte, spectacole! A fost batuta in cuie agenda de evenimente pe 2017. Ce vom avea in acest an in Timisoara? 

Unicitatea zonei Cheile Nerei este data de peisajele deosebite, dominate de un relief carstic spectaculos si de culmi impadurite cu altitudini nu foarte mari, cota maxima fiind Varful Leordisu 1160m, aflat in nordul zonei. Influentele submediteraneene fac posibila existenta in zona a peste 30 de specii de orhidee si a scorpionului carpatin, importante din punct de vedere al biodiversitatii.

Parcul Cheile Nerei are un potential natural enorm, iar in acest moment este departe de a atinge capacitatea lui de exploatare care sa aduca dezvoltare in comunitatile locale.
Partenariatul se constituie ca o entitate deschisa pentru a primi oricand alte organizatii, institutii sau operatori economici care adera la viziunea si obiectivele enuntate. Astfel, cei ce doresc sa se alature si sa sustina in mod real o dezvoltare durabila in zona si conservarea patrimoniului local – natural si cultural – sunt rugati sa ia legatura cu Administratia Parcului National Cheile Nerei-Beusnita sau WWF-Romania biroul Resita, tel. 0731068141, E-mail: [email protected], wwf.ro sau pe site-ul visitcheilenerei.ro.

“Ne dorim ca acest lucru sa se intample in armonie perfecta cu o strategie de dezvoltare care sa tina cont de cerintele si pretentiile tuturor celor implicati, iar parcugerea etapelor pana la recunoasterea oficiala a destinatiei ne va da posibilitatea sa valorificam punctele forte si sa lucram asupra punctelor slabe”, declara Vasile Constantin directorul Parcului National Cheile Nerei-Beusnita.

Ce este o destinatie de ecoturism?

Destinatia de ecoturism este o zona in care toti actorii implicati, indrumati de un manager de destinatie si un coordonator local, se angajeaza intr-un efort complex, care aduce laolalta organizatii diverse: ONG-uri, administratorul ariei protejate, operatori in domeniul turismului, autoritati locale si comunitati locale ori regionale, alte institutii ale statului, cu un singur scop: dezvoltarea responsabila si armonioasa a turismului care sa foloseasca, in cel mai bun sens, tuturor partilor implicate.
Aceasta initiativa se deruleaza in cadrul proiectului „Salbaticia din Carpati, bogatie pentru oameni” cofinantat printr-un grant din partea Elvetiei acordat prin Contributia Elvetiana la Uniunea Europeana extinsa. Titlul original al proiectului este „Southwestern Carpathian Wilderness and Sustainable Development Initiatives”.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.