Schimb cultural intre fosta si viitoarea Capitala Culturala Europeana, la Timisoara

TIMISOARA.  Spectacol inedit la Muzeul de Arta din Timisoara. Actorul si directorul Teatrului National din Sibiu, Constantin Chiriac, sustine recitalul intitulat „Domnule si frate Eminescu„. Spectacolul reconstituie un dialog fictiv intre Mihai Eminescu si Ion Creanga, cu scopul de a explora prietenia unica dintre cei doi scriitori romani si dimensiunea culturala a poeziei populare, vazuta ca matrice pentru sufletul romanesc.

CITESTE SI: Iti vor da lacrimile! Cele mai frumoase filme cu Timisoara de altadata! Descopera strazile unui oras aristocratic pe care n-ai cum sa nu-l iubesti! VIDEO!

Spectacolul sustinut de actorul Constantin Chiriac marcheaza un schimb cultural intre o fosta Capitala Europeana a Culturii (ce a gazduit titlul in 2007) – Sibiu si o viitoare Capitala – Timisoara.  Timisoara a castigat titlul de Capitala Europeana a Culturii in anul 2021, in urma unei competitii complexe, singulare ca experienta pentru comunitatea locala si nationala, care s-a derulat dupa reguli si standarde europene.

Constantin Chiriac este directorul general al Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu din anul 2000 si presedintele Festivalului International de Teatru de la Sibiu, unul dintre cele mai importante festivaluri de artele spectacolului din lume, ajuns anul acesta la cea de a 23-a editie. A fost vicepresedinte al Asociatiei „Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007”. Actorul a jucat in peste 20 de filme, in aproximativ 50 de spectacole si a realizat peste 20 de one man show-uri, sustinand recitaluri in mai bine de 50 de tari din lumea intreaga. Printre cele mai cunoscute pelicule in care a jucat se numara „Morometii” (regia Stere Gulea), „Croaziera” (regia Mircea Daneliuc) si „Undeva la Palilula” (regia Silviu Purcarete).

Spectacolul va avea loc luni, 17 octombrie, de la ora 18, in Sala Baroca a Muzeului de Arte din Timisoara si este organizat de Asociatia Timisoara-Capitala Culturala Europeana si Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu, in parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Romania-Filiala Timisoara si Muzeul de Arta Timisoara.

Timisoara a fost desemnata Capitala Europeana a Culturii vineri, 16 septembrie 2016. Dosarul candidaturii, la care echipa executiva a Asociatiei a lucrat inca din anul 2011, a avut la baza conceptul „Shine your light/ Light up your city” / „Lumineaza orasul prin tine!”. Activitatea Asociatiei „Timisoara – Capitala Culturala Europeana 2021” poate fi urmarita pe site-ul asociatiei sau pe pagina de Facebook.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.