Scandalul de la Vama Halmeu duce pana la membri de partid?

Surse judiciare, citate de Mediafax, sustin ca procurorii DNA care ancheteaza dosarul mitei de la Vama Halmeu ar fi declarat in fata instantei ca banii ajungea la un partid politic. In acest dosar, seful Vamilor este invinuit de luare de mita.

Potrivit surselor citate, procurorul care s-a ocupat de arestarea celor trei invinuiti in dosarul mitei de la Vama Halmeu a aratat in fata instantei ca „solicitarea unor sume atat de mari, respectiv 130.000 de euro si 300.000 de euro, s-a facut in numele si pentru un partid politic si un sef de institutie, lasand sa se inteleaga ca delegarea si numirea intr-o functie publica se face doar pe criterii politice si nu de competenta…”

Sursele citate mai spun ca, din dosar, mai reiese ca omul de afaceri clujean Liviu Florian, arestat in acest caz, avea o influenta reala asupra sefului Autoritatii Vamilor, Radu Traian Marginean.

Marginean a fost pus astazi sub invinuire de procurorii anticoruptie pentru luare de mita, sustin surse judiciare. El este cercetat in dosarul traficului de influenta din Vama Halmeu.

Acest dosar ii vizeaza pe oamenii de afaceri Liviu Florian si Ion Savu, precum si pe Ioan Romeo Nitu, fost angajat al unui magazin duty-free.

Seful Autoritatii Nationale a Vamilor, insotit de doi avocati, a stat astazi aproape zece minute la sediul sediul DNA – Serviciul Teritorial Oradea, unde fusese citat.

Ulterior, Marginean a plecat din sediul DNA protejandu-si fata cu o geanta diplomat, pentru a nu fi fotografiat de ziaristi, si a fugit printre masinile parcate, potrivit Mediafax.

Cine este Radu Traian Marginean

Conform Mediafax, Radu Traian Marginean, in varsta de 50 de ani, a inceput sa lucreze in vama din 1992. El a ocupat, pe rand, functiile de lucrator vamal in cadrul Biroului vamal Bors – Directia Regionala Vamala Oradea, dar si sef al Serviciului Proceduri Vamale – Directia Regionala Vamala Oradea, Autoritatea Nationala a Vamilor.

Ulterior, a fost numit director adjunct in cadrul aceleiasi institutii, iar in 2005 a devenit director la Directia Supraveghere Accize si Operatiuni Vamale – Autoritatea Nationala a Vamilor, Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

El este seful Autoritatii Nationale a Vamilor din februarie 2009, fiind de asemenea si vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Potrivit declaratiei de avere din 2010, Marginean detine jumatate dintr-un teren intravilan de 12.800 de metri patrati, la Biharia, in judetul Bihor, un apartament in municipiul Oradea, achizitionat in 1994 si un altul in Targu Jiu, cumparat in 2010, bijuterii in valoare de 6500 de euro si un depozit bancar in valoare de 10.000 de euro, deschis in 2009.

El a mai detinut un teren extravilan, pe care l-a vandut in 2007 pentru suma de 66.926 lei, precum si un apartament in Oradea, achizitionat in 2000 si vandut in 2009, pentru 31.000 de euro.

Coruptia din Vama Halmeu

Tot la Vama Halmeu, fosta sefa Nicoleta Dobrescu este acuzata de DNA ca ar fi platit 130.000 euro pentru a obtine functia. Toate aceste persoane au fost retinute joia trecuta.

Ulterior, au fost arestate trei persoane in cazul mitei pentru postul de sef al Vamii Halmeu.

Apoi, la Tribunalul Satu Mare a fost adusa si o a patra persoana, omul de afaceri Florin Feher, din Negresti Oas. El este acuzat de complicitate la trafic de influenta.

Feher a primit interdictia de a parasi localitatea pentru o perioada de 30 de zile, dupa ce instanta a respins propunerea DNA de emitere a unui mandat de arestare preventiva in cazul acestuia.

Cat costa functia de sef la Vama Halmeu: 130.000 de euro

Omul de afaceri Liviu Florian este acuzat ca, in septembrie 2009, a pretins si primit de la Nicoleta Dobrescu, inspector vamal la Biroul vamal Halmeu, 130.000 de euro. In schimbul acestor bani, Florian i-a promis ca se va folosi de „relatiile” sale cu seful Autoritatii Nationale a Vamilor, sa o delege in functia de sef al Biroului Vamal Halmeu.

Procurorii au mai aratat, in ordonanta de punere in miscare a actiunii penale, ca angajata Biroului vamal Halmeu a fost ajutata de Ioan Romeo Nitu sa stranga cei 130.000 de euro de la camatari sau persoane care se ocupa cu traficul ilicit de tigari.

Ulterior, in primavara anului 2010, dupa ce a expirat mandatul de sef al biroului Vamal Halmeu, Liviu Florian a repetat „operatiunea”, cerandu-i Nicoletei Dobrescu, din nou, suma de 130.000 de euro

Cine este Nicoleta Dobrescu

In cazul mitei de la Vama Halmeu, Nicoleta Dobrescu a fost audiata in 26 ianuarie, la DNA Satu Mare.

Nicoleta Dobrescu a fost delegata la conducerea Biroului Vamal Halmeu in 23 septembrie 2009 si a ocupat functia pana in 24 februarie 2010.

Anchetatorii au facut, in 25 ianuarie, 12 perchezitii imobiliare in municipiul Satu Mare, la domiciliul Nicoletei Dobrescu si la locuintele celor 11 satmareni de la care aceasta ar fi strans suma de peste 300.000 de euro.

Ea mai este cercetata intr-un alt dosar dupa ce, alaturi de alti lucratori vamali, ar fi semnat declaratii vamale pentru un export fictiv de usturoi, in care OLAF a constatat un prejudiciu de aproximativ 2,5 milioane de euro.

Dosarul „Usturoiul” se afla in cercetari la Serviciul Teritorial Oradea al DNA.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Titlul este aiurea. Pai nu poti ocupa posturile care controleaza sursele de bani daca nu esti membru de partid. Pana si la Directia Regionala de Statistica trebuie sa fii membru pdl ca sa ocupi post de conducere. LA STATISTICA ! Ce dracu de afaceri se fac la STATISTICA ? Trebuie sa aduci un director din exteriorul unitatii ca-i membru de partid. Deci specialistii cu vechime si experienta nu-s buni? Ba-s buni … dar de slugi, nu de coordonatori ai activitatii. Pentru asta vine unu’ nou care habar nu avea unde-i Directia de Statistica pana acu’ vreo-un an. Sunt convins ca unii dintre astia „numiti” de partid pe functii nu stiu ce treaba au la locul de director nici cand ies de pe post. Ei stiu ca-s pusi acolo sa faca bani.

  2. In jurul oamenilor care se ocupa cu contrabanda, mita si frauda in vami s-a tesut in cei 20 de ani de DEMOCRATIE mioritica un intreg “univers” infractional. Incepand de la magazinele duty free, politistii din localitatile de frontiera, autoritatile publice locale si judetene si pana la firmele de paza si bodyguard care protejau marfurile, oamenii si vehiculele de transport. In plus de astea se mai ocupau si cu intimidarea oricui incerca sa “penetreze” retelele. Sa nu uitam de politia rutiera care are autoritate de control al traficului rutier si deasemenea de angajatii de la drumuri care functioneaza in vami. “Caracatita” nu este deloc mica si nici foarte tare afectata de aceste arestari. Ideea este ca in jurul unei multimi de, sa zicem, 1000 de angajati vamali care lucreaza in vama doar pe baza de “cumparare” de posturi, deci in jurul a 1000 de astfel de oameni exista o intreaga retea de infractori care se ocupa cu activitati incepand de la paza, escorta, achizitii, distributie, lachei si prostituate. Sa zicem ca de aceste activitati infractionale atarna cca inca 30000 de oameni. Deci deja vorbim de o “industrie”. Si acum intrebarea: CE CREDETI CA VOR FACE ACESTI OAMENI CAND PIERD ACEASTA SURSA DE VENIT? Credeti ca se vor reconverti profesional in buticari sau taximetristi? NUUUUU ! Vor tine cu dintii de aceasta sursa facila de venituri si unii chiar mai mult. Cand dai 430000 de euro pentru un job banuiesc ca nu esti foarte dispus sa iesi “la pensie”. Si a doua intrebare: CE CREDETI CA ESTE DISPUS SA FACA UN OM CARE DA 430000 DE EURO CA SA-SI RECUPEREZE BANII? Sau asta este o suma pe care este dispus sa o piarda ca pe un telefon mobil obisnuit? Aceste intrebari ma fac sa cred ca subiectul vamilor este de fapt un subiect despre mafia romaneasca. Si cred ca mafia nu va pierde acest “conflict”. Cel mult vor fi nevoiti sa “cumpere” pacea. Adica sa dea bani cui trebuie ca sa taca. Si in tara asta nu ar fi prima data cand cainii care latra au luat halca de carne si au abandonat vigilenta.