Sarbatoare mare pentru romani. Cine a fost Sfantul Andrei si ce nu ai voie sa faci in aceasta zi?

Ultima zi a lunii noiembrie aduce si una dintre sarbatorile religioase importante ale romanilor si prima din sezonul de iarna. Romanii il praznuiesc pe Sfantul Apostol Andrei, primul apostol al lui Hristos si cel considerat crestinatorul neamului romanesc.

Sarbatoarea Sfantului Apostol Andrei (nume care deriva din cuvantul grecesc Andreas, care inseamna „viteaz” sau „barbatesc”) apare pe 30 noiembrie in calendarele ortodox, romano-catolic, luteran şi anglican. In Scotia, insa, el figureaza in ziua de 9 mai, ca amintire a datei primirii unor relicve ale Sfantului Andrei.

Evanghelia lui Ioan spune ca Andrei ar fi fost mai intai ucenic al lui Ioan Botezatorul.

In enumerarile apostolilor, Andrei este mentionat mereu intre primii patru. Traditia Bisericii arata ca, dupa inaltarea lui Hristos la cer şi dupa Cincizecime, apostolii au tras la sorti şi au mers in toata lumea pentru propovaduire.

Atunci, acestui intai chemat i-au cazut sortii sa mearga in Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu tinuturile din jurul Marii Negre, pana la Dunare şi Scitia (adica Dobrogea noastra) şi pana in Crimeea.

sfantul-andrei

Dupa ce a predicat in cetatile din Scitia Minor, locuite de greci, romani, geto-daci, s-a indreptat spre Sud, ajungand in tinuturile greceşti, unde pe multi pagani şi inchinatori la idoli i-a adus la dreapta credinta şi la cunoaşterea lui Hristos. Ajungand in oraşul Patras, a murit ca martir, fiind rastignit pe o cruce in forma de X, numita „Crucea Sfantului Andrei”.
Moaştele Sfantului Andrei şi o bucata din crucea pe care a fost rastignit pot fi vazute in Patras.

Ce nu ai voie sa faci de Sfantul Andrei?
Pana la Craciun, femeile nu mai tes şi nici nu mai torc, ca sa nu starneasca mania Maicii Domnului.

Pe de alta parte, conditiile meteorologice din noaptea Sfantului Andrei pot prevesti cum va fi iarna, care nu va fi grea, daca afara este senin şi cald. in schimb, un cer intunecat, cu luna plina, ninsoare sau ploaie sunt semn de iarna cu troiene mari.

Citeste mai multe: AICI

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Bine, bine, dar pisica mea mai are voie sa toarca pana la craciun??

  2. Ce nu ai voie sa faci de Sfantul Andrei?
    Pana la Craciun, femeile nu mai tes şi nici nu mai torc, ca sa nu starneasca mania Maicii Domnului. Asta spune tot, fara comentarii. Cat despre sarbatoare, nu este a tuturor romaniilor, ci a ortodocsiilor. Iar Sf Andrei nu a crestinat Romania…Sfantul Andrei a fost rastignit in anul 70, in Asia Mica; orice legatura cu crestinismul din actuala Romanie este o legenda contemporana, fara nici o baza istorica ! Si chiar de-ar fi ajuns Sf.Andrei in Dobrogea nu s-ar fi ascuns prin nu stiu ce pestera ci ar fi mers in coloniile grecesti de pe litoral, sa predice – ca toti ceilalti apostoli- intai evreilor (grecizati) in sinagogi si apoi elenilor. Mai puneti mana si cercetati, inainte de a scrie de dragul artei.