Pregatirea gradinilor pentru primavara. Daca temperaturile cresc, se da startul la lucrarile in gradina

Odata cu venirea primaverii, gradinile dumneavoastra incep sa prinda viata si culoare. Dupa iarna geroasa in care plantele au stat ascunse sub stratul gros de zapada, ele au nevoie de o ingrijire sporita. Gradinile care va infrumuseteaza curtea pe tot parcursul sezonului cald au nevoie de multa atentie, iar pregatirea lor este un proces relativ usor care poate fi facut cu cateva ustensile si multa pasiune. Primul pas in pregatirea gradinilor se face imediat dupa ce perioada rece a trecut si nu mai exista riscul unui inghet la nivelul solului. Cu o grebla, un fierastrau si niste foarfece pentru gradinarit va puteti considera echipati pentru procesul de aranjare a gradinii.

Invierea gazonului

Gazonarea este foarte importanta pentru ca da un aspect frumos curtii. Pregatirea terenului verde se face urmand mai multi pasi. Primul pas este ca pamantul sa fie maruntit, aerisit si stropit cu un ierbicid total care se cumpara din magazinele specializate. Al doilea pas il reprezinta insamantarea. Aceasta etapa se face dupa doua saptamani de la aplicarea ierbicidului. Dupa toate aceste procedee se incepe procesul de tasare a pamantului pentru ca samanta sa intre in contact cu acesta si sa se dezvolte frumos. Dupa aproximativ o saptamana, firele de iarba incep sa rasara. Gazonul se intretine si se pastreaza cel mai bine daca este tuns cu o masina speciala si udat prin anumite sisteme de irigatie.

Daca gazonul de anul trecut este bine intretinut, el poate fi readus la viata.  Cu o grebla speciala pentru gazon, se sparge crusta formata la suprafata pamantului in timpul sezonului rece. Apoi pe teren se presara ingrasamant: „Se aplica un ingrasamant solid care este cel mai recomandat pentru un fir al ierbii sanatos si proaspat. Exista si ingrasaminte lichide, dar eu le recomand pe cele care se dizolva pe o perioada mai lunga de timp, hranind astfel pamantul in mod constant“, este de parere inginerul peisagist Daniela Meteliauca.

Intinerirea arborilor si a plantelor

Este important ca arborii si arbusti sa fie curatati, lastarii taiati, si plantele care au frunze persistente si care traiesc pe timpul iernii, sa fie curatate de frunzele uscate. Tot in aceasta perioada se tund viile si trandafirii de lastarii uscati, iar la arbori se curata ramurile batrane. Prin acest procedeu, lastarii tineri sunt lasati sa respire, si sa se dezvolte frumos. Pentru trandafirii tineri, care sunt plantati in urma cu un an sau doi, este bine sa afanati pamantul si sa aplicati un ingrasamant pentru dezvoltarea frumoasa a plantei.  Trandafirii sunt taiati in functie de soi. in general, se taie lasand 10 cm de planta la baza solului. La trandafirii cataratori se taie lastarii batrani, iar cei tineri se raresc pentru o inflorire mai bogata si o crestere mai rapida in cursul anului. Daca gradinile dumneavoastra au bulbi plantati de anul trecut, acestia trebuie sapati astfel in cat pamantul din jurul lor sa fie afanat.
in luna martie se poate incepe si plantarea pomilor fructiferi, a arbustilor sau a altor plante si flori. Daca alegeti sa va intretineti singuri gradinile, trebuie sa scoateti din buzunar sume cuprinse intre 150 si 400 lei, in functie de numarul de ustensile pe care le cumparati. La acest cost mai adaugati si pretul florilor pe care vi le doriti in gradina.

Cum se planteaza trandafirii

Ingrediente: Apa, o solutie pentru inradacinare (cumparata din magazine specializate) si pamant maruntit (negru sau lutos)
Se amesteca ingredientele intr-un recipient pana se ajunge la o consistenta asemanatoare cu cea a smantanii. Radacinile trandafirilor se cufunda in aceasta pasta dupa care se pune in gropa facuta anterior. Groapa trebuie sa fie de doua ori mai mare in lungime si in latime ca radacina plantei. Se aseaza planta in groapa, se astupa cu pamant si se taseaza pamantul in de jur imprejur. Orice planta din pamant are nevoie de apa, in cantitati mai mari sau mai mici, asadar, ultimul pas in plantarea unui fir de trandafir este udarea lui in mod constant cu aproximativ 5 litri de apa o data la doua zile.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.