Salarii ‘in jurul sumei de 1.000 de euro’ pentru directorii societatilor din subordinea Primariei Timisoara. Ce a decis Consiliul Local! Seful RATT scapa de taieri

TIMISOARA. Este oficial! La propunerea primarului Nicolae Robu, consilierii locali au taiat, marti, salariile sefilor societatilor din subordinea Primariei Timisoara. Potrivit edilului, salariile acestora vor fi „in jurul sumei de 1.000 de euro”, la care se adauga, evident, sporuri si… indicatori de performanta. Seful RATT scapa de taieri!

Alesii au fost de acord cu propunerea primarului, care spunea in urma cu cateva zile ca nu este normal ca directorii societatilor la care Consiliul Local este actionar majoritar sa castige mai mult ca… primarul sau mai mult decat castiga city managerul. Asa ca a pus la punct o masura prin care sa le scada din lefuri. Daca este sa ne luam insa dupa declaratia primarului, care spune ca salariile vor fi in jurul sumei de 1.000 de euro pe luna, unora ar putea sa le creasca lefurile.

CITESTE SI: Cat de bogati sunt directorii societatilor din subordinea Consiliului Local Timisoara, carora primarul vrea sa le taie din salarii? Vezi ce au in declaratiile de avere!

Edilul spune ca trebuie facuta o raportare la veniturile primarului, ale viceprimarilor, city managerului sau chiar la ale directorilor din primarie.

„Sa mergem pe venitul minim garantat pentru acea functie”, a precizat Robu, in plen.

„Cum s-au petrecut lucrurile? Pe baza acelorasi prevederi legale s-a stabilit un salariu care respecta restrictia legala de a fi de cel mult 6 ori mai mare decat salariul mediu pe ramura de activitate respectiva, valoare comunicata de Institutul National de Statistica. Numai ca aceste valori sunt mari, dupa parerea mea, sunt prea mari. S-a mers pe un set complex de indicatori de performanta. Vin cu un exemplu teoretic acum: la o anumita companie, din punct de vedere economic lucrurile stau foarte prost, dar setul acela de indicatori este mai complex, nu vizeaza numai aspecte economice, si atunci, per ansamblu, se constata, ca asa a randuit consiliul de administratie, ca s-au indeplinit indicatori in proportie de 80%. Bun, se aplica 80% la salariul stabilit. Si atunci, nu se castiga 120 de milioane pe luna, ci doar 96 de milioane pe luna. Dar economic, compania merge foarte prost. Deci cred ca este un sistem gresit asezat. Si prin votul Consiliului Local, lucrurile se pot corecta. Pot ramane in vigoare si alti indicatori, dar in privinta salariului sa se instituie acea componenta independenta de performanta, la care sa se adauge o componenta in functie de performanta economica, in sensul foarte clar al termenului, care nu mai poate fi mascat sub nicio forma sau imbracat de alte aspecte ale activitatii incat sa nu se mai vada si componenta economica”, le-a explicat Robu consilierilor locali.

Unii alesi au propus ca recompensele ce se dau pentru performanta sa fie aprobate de Consiliul Local.

„Ca si principiu, este foarte bine gandit ca un salariu al unui manager sa aiba 2 componente: partea fixa si partea de beneficii generata de performanta. Sa se voteze de Consiliile de Administratie si apoi de Consiliul Local. Cred ca daca vrem sa fim transparenti, atunci sa votam partea variabila in Consiliul Local”, a propus Ovidiu Ciuhandu, idee cu care Nicolae Robu a fost de acord. Nu s-a mai votat insa niciun amendament in acest sens, pentru ca oricum toate hotararile luate de consiliile de administratie sunt aprobate de Adunarea Generala a Actionarilor, din care fac parte tot consilierii locali.

Ce directori sunt vizati!

Hotararea se va aplica tuturor societatilor la care singurul actionar este Consiliul Local Timisoara. Este vorba despre Aquatim, Societatea de Piete, Societatea de Drumuri Municipale, Horticultura si RATT, care este regie. Mai putin Retim, care are si actionar cu capital german, CL avand doar 50% din actiuni.

Potrivit articolului 10 din HCL, „indemnizatia fixa lunara a membrilor executivi nu poate depasi de 6 ori media pe ultimele 12 luni a castigului salarial mediu brut lunar din ramura in care isi desfasoara activitatea societatea, comunicat de Institutul National de Statistica anterior numirii. Remuneratia directorilor este stabilita de consiliul de administratie si nu poate depasi nivelul remuneratiei stabilit pentru membrii executivi ai consiliului de administratie. Ea este unica forma de remuneratie pentru directorii care indeplinesc si calitatea de administratori. Remuneratia este formata dintr-o indemnizatie fixa lunara stabilita in limitele prevazute pentru administratorii executivi, si dintr-o componenta variabila constand intr-o cota de participare la profitul net al societatii. Nivelul componentei variabile este stabilit potrivit recomandarilor temeinic motivate, formulate pe baza unui studiu comparat asupra conditiilor de remunerare pentru pozitiile similare din societati, din acelasi domeniu de activitate, cu capital majoritar ori integral de stat din alte state europene, de comitetul de nominalizare sau, dupa caz, de expertii in recrutare resurse umane ale caror servicii au fost contractate pentru derularea procedurii de selectie a membrilor consiliului de administratie/consiliului de supraveghere”, se arata in proiectul de hotarare.

Seful RATT scapa de micsorarea lefei

De aici se intelege foarte clar ca se taie din lefurile sefilor. Culmea insa, desi primarul anuntase ca si RATT se supune hotararii, la finalul hotararii se spune foarte clar ca Regiei Autonome de Transport in Comun Timisoara i se aplica doar prevederile articolelor 11-21, in care nu se specifica absolut nimic de salariile directorilor. In mare, acestea se refera la obligatiile consiliilor de administratie, care trebuie sa faca publice deciziile ce le iau.

Concluzia este clara: salariile directorilor vor fi mai mici, daca societatile nu fac performanta. Ordonanta 109 decide asta.

„Salariile directorilor din societatile Primariei vor avea doua componente: o componenta fixa, care este in jurul sumei de 1.000 de euro pe luna, si apoi o componenta care sa poata fi acordata numai daca societatea functioneaza pe profit. Nu a fost normala situatia de pana acum, cand se castigau salarii foarte mari, iar societatile erau pe pierderi. Vreau sa fiu corect inteles, eu imi doresc ca oamenii sa castige cat mai mult. Numai ca nu e in regula, nu e sanatos sa se castige mult, atata vreme cat o societate functioneaza pe pierderi. Cine acopera acele pierderi? Aceasta masura da posibilitatea tuturor sa castige mult, dar numai daca reusesc sa fie performanti din munca pe care o depun. In acest fel, eu am speranta ca vor fi cu totii mai cointeresati de bunul mers al lucrurilor in companiile lor, astfel incat sa poata castiga cinstit, corect, si nu pe spinarea altora”, ne-a declarat primarul Nicolae Robu.

Proiectul a fost aprobat cu 23 de voturi „pentru” si o abtinere.

CITESTE SI: Primarul Nicolae Robu taie salariile directorilor de la societatile Consiliului Local Timisoara. Ce metoda a gasit!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.