S-a inaugurat primul Centru de Excelenta in tratarea cancerului la copii din Romania, la Spitalul Louis Turcanu din Timisoara

Reusita de exceptie la Timisoara, unde miercuri si-a deschis portile primul Centru de Excelenta in tratarea cancerului la copii din Romania, realizat prin modernizarea sectiei de oncohematologie a Spitalului Louis Turcanu.

Fondurile de 1.170.000 de euro stranse in urma campaniei “Nu ma ignora”, desfasurata de Salveaza Vieti in perioada decembrie 2010 – martie 2011, au permis realizarea unui laborator de citogenetica moleculara, a unui compartiment de terapie intensiva echipat complet, a unei banci de stocare de celule stem, a trei camere sterile si au facilitat achizitia echipamentelor de tehnica medicala necesare.

„Camerele sterile nou create vor permite tratarea a aproximativ 100 de pacienti anual, in timp ce laboratorul va facilita diagnosticarea in profunzime a cazurilor de cancer” a declarat prof. dr. Margit Serban, fondatorul Centrului de transplant celule stem al Spitalului Louis Turcanu.

„Noile dotari vor putea creste sansele de supravietuire ale pacientului copil, diagnosticat cu cancer limfatic, de la aproximativ 60% cat era pana acum in Romania,  la peste  80%, cat sunt in Europa” a declarat conf. dr. Smaranda Arghirescu, sefa sectiei de oncopediatrie a Spitalului.

Campania de strangere de fonduri pentru Centrul de excelenta a avut sprijinul a numeroase persoane publice, intre care si Tudor Chirila, regizor al spoturilor din campania 2%, prezent la inaugurare, care a precizat: „Copiii bolnavi de cancer si parintii lor trebuie sa simta ca nu sunt singuri, ca primesc o sansa la viata aici, in tara lor”.

Incidenta cancerului este in crestere. In lipsa unor registre nationale ale bolnavilor de cancer, se estimeaza ca in prezent sunt peste 100.000 pacienti diagnosticati cu cancer si anual apar alte 3.000 de noi cazuri. 70% dintre pacientii bolnavi de cancer au nevoie pe parcursul tratamentului de radioterapie. Din cauza faptului ca la noi aparatura este veche, copiii nu pot face radioterapie.

“Realitatea situatiei este socanta pentru o tara membra UE. Singura concluzie care se impune este aceea a necesitatii unui efort material si organizatoric care trebuie demarat cu maxima urgenta pentru finantarea unui program national de radioterapie, realizabil in trepte”, se specifica in singurul raport facut in 2007 de Comisia de oncologie din cadrul Ministerului Sanatatii.

Raportul arata ca existau 11 accelaratori liniari, iar necesarul minim, conform standardelor europone este de 70. De asemenea se mentioneaza ca mai putin de 30% din pacientii cu indicatie de tratament radioterapeutic aveau acces in 2007, in Romania, la acest serviciu. Dar concluziile raportului nu au avut urmari. Statul roman a decis sa nu investeasca in radioterapie, situatia agravandu-se de la an la an.

Asociatia Daruieste Viata anunta campania “Dar din dar se face VIATA”
in paralel cu inaugurarea Centrului, Asociatia Daruieste Viata a lansat proiectul “Dar din dar se face VIATA”, ce are ca obiectiv strangerea a 5 milioane de euro, necesari modernizarii sectiilor de radioterapie in cele mai importante centre oncologice din Romania. Prima etapa a campaniei va face apel la facilitatea fiscala a companiilor de a redirectiona 20% din impozitul pe profit catre ONGuri cum este Daruieste Viata.

Daruieste Viata a fost fondata anul acesta de catre Carmen Uscatu, Oana Gheorghiu si Bianca Voinescu, cele care au coordonat si implementat proiectele derulate pana in prezent de asociatia Salveaza Vieti. Acestea se vor dedica cu precadere proiectelor Daruieste Viata, care vor avea ca scop strangerea de fonduri menite sa sprijine sistemul medical romanesc, insa vor activa in continuare si in cadrul Salveaza Vieti, care ramane o asociatie de voluntari, dedicata pacientilor care solicita ajutor.

„Avem experienta anilor 2009, 2010, 2011 cand am strans peste 1.300.000 euro, doar pe baza facilitatii fiscale de 20%. Conform estimarilor ANAF, sumele cumulate care pot fi donate de companii din impozitul pe profit au un potential de aproximativ 400 de milioane de euro la nivelul intregii tari, in anul 2012. Efortul companiilor este foarte mic, sumele fiind deductibile din impozitul pe profit. Toate detaliile pentru procedura de redirectionare se gasesc pe www.daruiesteviata.ro”, a declarat  Carmen Uscatu, membru fondator  Daruieste Viata.

Proiectul “Dar din dar se face VIATA” va duce la cresterea ratei de vindecare a bolnavilor de cancer si va face posibil ca si copiii sa poata primi tratament radioterapeutic in Romania.

“Facem apel la companiile din Romania, care pot, doar prin bunavointa, sa sprijine aceasta campanie, sa directioneze banii catre un proiect transparent, sa nu-i lase statului, pentru ca sistemul medical de stat arata ca acesta nu stie sa-i investeasca eficient”, a completat Oana Gheorghiu, membru fondator Daruieste Viata.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.