S-a ajuns la concluzia ca sunt cinci nevoi de baza pentru a fi fericit

Se spune ca fericirea nu o traiesti cu adevarat in momentul cand esti fericit, ci realizezi cat de fericit ai fost doar atunci cand ai pierdut-o…! Dar care ar fi ingredientele pentru a obtine fericirea mult dorita si mai ales ce trebuie sa facem ca sa stim cu adevarat cand suntem fericiti? Citeam intr-o revista ca s-a facut un sondaj la nivel mondial privind bunastarea diferitelor natiuni si ca rezultatele au fost cel putin ciudate. Astfel s-a ajuns la concluzia ca sunt cinci nevoi de baza, pentru a fi fericit: nevoi fizice, nevoia de siguranta, nevoia de dragoste, nevoia de respect si auto-actualizarea.

Astfel, primele doua nevoi de baza sunt cele pamantesti: hrana si siguranta, ele fiind suportul pentru realizarea celorlalte trei nevoi: iubirea, respectul si implinirea personala (auto-actualizarea). Cum se si spune de altfel, ca fericirea trece mai intai prin stomac. Aceste nevoi umane de baza, se aplica indiferent de cultura, rasa sau limba. Lucru partial adevarat caci..“ desi oamenii se concentreaza asupra nevoilor fizice atunci cand NU le au, ei nu trebuie sa si le indeplineasca pentru a obtine alte beneficii. Chiar si atunci cand ne este foame, de exemplu, putem fi fericiti cu prietenii nostri. Prietenii sunt ca niste vitamine. Avem nevoie de toate…!“, explica sociologul Ed Diener (un exceptional profesor american, cautator al retetelor fericirii). Astfel, hrana si adapostul sunt vitale pentru fiinta umana. Siguranta sociala si financiara sunt si ele importante.

Dar, ciudat este ca atunci cand oamenii sunt pusi sa-si evalueze propria viata (privita ca un intreg) cei mai multi se refera la reusita materiala. Cati bani au in cont, cat e de mare casa, ce masina au etc. Oamenii, sunt mult mai indulgenti cu propria viata, decat daca ar judeca viata altora. Dealtfel, toate gesturile si trairile marunte, formate din sentimente pozitive (micile bucurii din viata de zi cu zi a unei persoane), si sentimente negative (experientele de durere, furie, sau stres) duc la formarea unei autoevaluari cu o alta ordine a prioritatilor si nevoilor in viata personala. Tot asa, se crede ca necazurile noastre, au legatura cu lipsa de respect, lipsa de libertate si lipsa de hrana. Spre exemplu reusita noastra socio-profesionala este mai importanta decat reusita materiala a noastra. Sentimentele de dragoste, stima, respect si notorietate sunt mai importante decat averea. Vorba cantecului: “banii n-aduc fericirea, mult mai de pret este iubirea!“.

Exemple, sunt ca aproape toate marile genii creatoare ale umanitatii, au fost in general persoane sarace si neimplinite material, dar au fost respectate si iubite si foarte implinite….. intelectual. Astazi, se observa ca in tari supercivilizate, tari unde au un PIB pe cap de locuitor extrem de mare, exista si cel mai mare numar de oameni nefericiti si cele mai multe… sinucideri. in aceste tari, aparent legaturile sociale s-au uzat! Singuratatea individului ilustreaza pericolele unei comunitati profund nefericite. Asa apar revolte, demonstratii si multe acte antisociale!

De cealalta parte, tari sarace, cu o populatie paupera dar fericita, (chiar daca PIB-ul lor este sub limita saraciei) oamenii se bucura de fiecare moment trait. Se pare ca in aceste tari sarace, legaturile sociale si de intrajutorare sunt mult mai puternice existand mai mult altruism, sprijin si implinire personala. Studiul trage si un semnal de alarma, sugerand guvernelor lumii sa treaca pe agenda lor de lucru problema fericirii unei natiuni iar liderii mondiali sa adopte o rezoluti ONU privind transformarea fericirii intr-o prioritate in dezvoltarea globala a umanitatii. Oare noi, romanii suntem fericiti? Ne simtim respectati si impliniti ? Of, of …… ce fericit sunt!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.