Haos in Egipt. Guvernul a fost demis. Presedintele Mubarak face promisiuni

UPDATE: Presedintele egiptean Hosni Mubarak a rupt tacerea, dupa patru zile de proteste si ciocniri violente. Mubarak a anuntat ca a demis guvernul si a promis reforme care sa ridice nivelul de trai. Directorul serviciilor egiptene de informatii, Omar Suleiman, a depus juramantul in functia de vicepresedinte al Egiptului.

Protestele anti-guvernamentale devin din ce in ce mai violente in Egipt. Cairo este pentru a patra zi scena protestelor violente impotriva regimului lui Hosni Mubarak. Politia a impus restrictii de circulatie in trei orase: Cairo, Alexandria si Suez, a inchis accesul la internet si telefonia mobila in anumite zone. Cel putin 18 persoane au murit si alte cateva zeci au fost ranite in confruntari.

Sambata, 17:58 Tinerii egipteni au format sambata un lant uman in jurul muzeului din Cairo, pentru a proteja colectiile, iar in intregul oras se formeaza comitete de voluntari ale Fratilor Musulmani, pentru a asigura protectia in fata jafurilor.

Sambata, 17:14 MAE a precizat ca la nivelul Ambasadei de la Cairo exista o celula de criza care raspunde in permanenta solicitarilor de asistenta consulara, iar sambata au fost primite cereri de informatii de la aproximativ 50 de persoane, alte 100 fiind contactate de personalul misiunii.

Cel putin o persoana a murit, sambata, dupa ce politia egipteana a deschis focul asupra demonstrantilor, la sediul Ministerului de Interne din Cairo

Sambata, 17:11 Cel mai influent predictator din lumea araba, seicul Youssef Al-Qardaoui, a declarat ca numai plecarea presedintelui Hosni Mubarak poate rezolva criza din Egipt si a cerut poporului egiptean sa continue revolta pasnica.

Sambata, 17:08 Zeci de mii de manifestanti cer, la Cairo, plecarea de la putere a presedintelui Hosni Mubarak, in cea de-a cincea zi de proteste antiguvernamentale din Egipt, relateaza AFP.

„Poporul vrea plecarea presedintelui”, au scandat manifestantii sambata, sub privirile militarilor stationati in oras incepand de vineri seara, pentru a asigura mentinerea ordinii.

Sambata, 16:41 Armata egipteana a cerut sambata populatiei sa se apere de jefuitori, conform unui comunicat difuzat de televiziunea de stat de la Cairo. Zeci de magazine au fost devastate in mai multe cartiere din Cairo, iar politia, atacata de manifestanti in timpul protestelor din ultimele cinci zile, nu mai este prezenta pe strazi.

Sambata, 16:00 „Pentru egipteni este extrem de dezamagitor mesajul provenit din Statele Unite, care au declarat ca vor sa coopereze cu poporul egiptean si cu guvernul; trebuie sa faca o alegere”, a spus liderul opozitiei, Mohamed ElBaradei.

Sambata, 15:33 „Chiar daca am un mare respect pentru (presedintele american, Barack) Obama, ideea de a incredinta sarcina aplicarii unor reforme economice si politice unui om care are un sistem autoritar si care se afla la putere de 30 de ani este un paradox”, a adaugat el. ElBaradei a fost directorul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA).

„Voi iesi in strada astazi (sambata – n.red.), impreuna cu colegii mei, pentru a aduce o contributie la schimbare (…) si pentru a-i spune presedintelui Mubarak ca trebuie sa plece”, a spus el. „Aseara, speram ca se va hotari sa plece, dar, in ultimul moment, a aparut cu un discurs fara sens, care a fost o mare dezamagire pentru egipteni”, a adaugat ElBaradei, referindu-se la interventia televizata de vineri seara a lui Mubarak.

Sambata, 15:31 Tancuri ale armatei egiptene au inconjurat, sambata, piata Tahrir din Cairo, unde s-au adunat cateva mii de protestatari. Guvernul si-a dat demisia, a anuntat televiziunea de stat, dupa ce presedintele Mubarak anuntase ca va numi un nou Cabinet.

Sambata, 14:31 Presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a cerut sambata „incetarea violentelor, pentru a pune capat varsarii de sange” din Egipt, unde protestele violente continua pentru a cincea zi, relateaza AFP.

Sambata, 14:30 Restrictiile de circulatie anuntate vineri seara pentru trei mari orase egiptene au fost prelungite, a anuntat sambata televiziunea de stat de la Cairo, citata de AFP. Conform anuntului, restrictiile vizeaza intervalul orar 16.00 – 8.00, in timp ce masurile anuntate vineri se refereau la perioada 18.00 – 7.00.

Sambata, 14:00 Cel putin 38 de persoane au murit, vineri, in Egipt, in urma protestelor si a confruntarilor violente dintre manifestanti si fortele de ordine, au declarat surse oficiale din Ministerul egiptean al Sanatatii, citat de AFP.

Sambata, 13:30 Sediul Sigurantei de stat din orasul egiptean Rafah, situat la granita cu Fasia Gaza, a fost atacat sambata de demonstranti, iar confruntarile s-au soldat cu moartea a trei politisti, au relatat martori oculari, citati de AFP.

Sambata, 13:10 Regele Abdallah al Arabiei Saudite i-a telefonat presedintelui egiptean, Hosni Mubarak, pentru a-si exprima solidaritatea si a denunta „atingerile la adresa securitatii si stabilitatii” Egiptului, a anuntat sambata agentia oficiala de presa saudita SPA, citata de AFP.

Sambata, 12:56 Armata egipteana a cerut sambata „marelui popor al Egiptului” sa respecte restrictiile de circulatie si sa nu participe la adunari in locuri publice, relateaza AFP, citand un comunicat dat publicitatii de agentia oficiala MENA.

Sambata, 12:18 Presedintele egiptean, Hosni Mubarak, „trebuie sa plece”, a declarat, sambata, Mohamed ElBaradei, unul dintre cei mai cunoscuti membri ai opozitiei egiptene si fost director al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), relateaza AFP. „Voi cobori in strada astazi (sambata – n.red.), alaturi de colegii mei, pentru a contribui la aducerea unei schimbari (…) si pentru a-i spune presedintelui Mubarak ca trebuie sa plece”, a declarat ElBaradei, pentru France 24.

Mohamed ElBaradei, laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 2005, impreuna cu AIEA, s-a declarat dispus, joi, sa asigure tranzitia in cazul retragerii lui Mubarak din functie.

Sambata, 11:46 Confruntari violente au izbucnit sambata in orasul egiptean Ismailiya, unde fortele de ordine au intervenit impotriva catorva mii de manifestanti care cer plecarea presedintelui Hosni Mubarak, au relatat martori oculari, citati de AFP.

Sambata, 10:46 Piata Tahrir, aflata in apropierea mai multor cladiri guvernamentale din centrul orasului Cairo, a fost unul dintre principalele puncte de adunare a protestatarilor in ultimele zile.

In apropiere, politia a folosit gaze lacrimogene asupra protestatarilor care incercau sa forteze accesul catre sediul Ministerului de Interne.

Sambata, 10:45 Mii de manifestanti s-au adunat sambata dimineata in centrul capitalei egiptene, dupa mai multe zile de proteste de strada si confruntari cu fortele de ordine.

Sambata, 10.25 Sambata dimineata, serviciile de telefonie mobila, intrerupte complet vineri, au redevenit partial operationale, insa accesul la Internet ramane in continuare blocat.

Atat Internetul, cat si telefonia mobila au jucat un rol-cheie in organizarea manifestatiilor impotriva regimului din Egipt, initiate de grupuri de tineri inspirate de „revolutia iasomiei” din Tunisia, care a dus la inlaturarea regimului condus de presedintele Zine El Abidine Ben Ali.

Sambata, 09:49 Seful Statului Major egiptean, Sami Anan, aflat la Washington pentru discutii cu omologii sai americani, si-a scurtat vizita in Statele Unite, in timp ce Casa Alba a sugerat ca ar putea reanaliza, in functie de evenimentele din Egipt, ajutorul militar acordat regimului de la Cairo, relateaza AFP.

Sami Anan se afla inca in Statele Unite vineri seara, insa adjunctul sefului Statului Major interarme american, James Cartwright, a afirmat ca acesta intentiona sa plece catre Cairo in scurt timp.

Sambata, 09:00 Oamenii au iesit insa din nou in strada, in ciuda faptului ca armata a fost cu ochii pe ei si au fost impuse restrictii de circulatie pe timpul noptii.

Sute de mii de demonstranti au cerut vineri demisia presedintelui egiptean, iar confruntarile cu fortele de ordine s-au soldat cu moartea a cel putin 20 de persoane – 13 la Suez, 5 la Cairo si 2 la Mansoura.

In discursul pe care l-a sustinut azi-noapte, presedintele Egiptului a facut promisiuni, dar a dat de inteles ca nu are de gand sa plece.

Este vorba despre masuri pentru reducerea somajului si cresterea nivelului de trai, probleme deosebit de sensibile intr-o tara in care aproape jumatate din populatie traieste cu doi dolari pe zi. Ramane de vazut daca oamenii se vor multumit cu atat.

La scurt timp dupa interventia televizata a liderului egiptean, presedintele american, Barack Obama, a anuntat ca a avut o discutie telefonica de 30 de minute cu acesta.

„I-am spus ca are responsabilitatea de a da un sens acestor cuvinte. I-am spus sa ia masuri concrete pentru a-si tine promisiunile”, a spus Obama, care a cerut autoritatilor egiptene „sa se abtina de la utilizarea violentei impotriva manifestantilor pasnici”.

Avand in vedere situatia, Ministerul de Externe le recomanda romanilor sa isi amane calatoriile in Egipt.

23.42 – Surse medicale egiptene au spus pentru Reuters ca cel putin 13 persoane au fost ucise vineri in urma incidentelor din Suez, iar alte 75 au fost ranite. Medicii nu au precizat daca cei decedati sunt protestatari sau forte de ordine. in Cairo, numarul celor raniti se ridica la 1.030 de persoane si cel putin cinci persoane au murit.

22.50 – Armata egipteana asigura paza Muzeului Egiptean din centrul orasului Cairo, pentru a preveni eventualele jafuri. Ofiterii incearca astfel sa protejeze cladirea, care adaposteste spectaculoase comori faraonice, cum ar fi masca mortuara a regelui Tutankhamon, a anuntat televiziunea de stat, relateaza Reuters.

22.42 – Cladirea de birouri a Partidului National Democrat, partidul de guvernamant din Egipt, a fost arsa si jefuita de catre protestatari, anunta CNN.

22. 25 – Compania nationala egipteana EgyptAir si-a suspendat temporar cursele din capitala Cairo, informeaza AP.

21.45 – Compania Delta Airlines a anuntat ca un avion al companiei va pleca sambata, iar ulterior toate cursele vor fi suspendate pe termen nedefinit, informeaza CNN.

21.32 – Armata a dispersat protestatarii care au incercat sa ia cu asalt televiziunea publica, potrivit Reuters.

20.50 – Protestatarii au luat cu asalt cladirea televiziunii publice din centrul orasului Cairo, anunta Reuters, care citeaza Al Arabiya TV. Postul TV inca emite.

20.47 – Guvernul egiptean a cerut companiilor de telefonie mobila sa inchida semnalul in anumite zone. Vodafone a anuntat ca este obligata de lege sa se supuna ordinului, anunta CNN.

19.51 – Restrictia de a iesi pe strazi a fost extinsa la toate orasele din Egipt, dintr-un ordin al presedintelui Mubarak, relateaza Reuters.

19.45 – Demonstrantii au atacat o sectie de politie in Cairo, ai carei ofiteri aparau Ministerul de Informatii, anunta CNN.

19.40 – Secretarul de stat american Hillary Clinton a cerut vineri guvernului egiptean sa permita desfasurarea protestelor pasnice si sa manifeste deschidere catre reforme, renuntand sa mai recurga la masuri „fara precedent”, cum ar fi taierea comunicatiilor, transmite CNN, citat de NewsIn.

„Suntem profund ingrijorati de folosirea violentei impotriva protestatarilor de catre politia si fortele de securitate egiptene”, a spus Clinton.

Sefa diplomatiei americane a indemnat ca fortele de securitate, desfasurate pe strazile din Cairo, sa dea dovada de retinere.

Hillary Clinton a cerut guvernului egiptean sa manifeste retinere fata de protestatari si sa respecte drepturile omului. Pe de alta parte, ea i-a sfatuit deopotriva pe manifestanti sa nu recurga la violenta.

Restrictii peste noapte

Restrictia de a iesi pe strazi vizeaza principalele orase ale Egiptului, Cairo, Alexandria si Suez, si a inceput vineri, la ora 18.00 (ora Egiptului), pana a doua zi, la ora 7.00, potrivit Reuters.

Totusi, oamenii au continuat sa iasa pe strazi, pe jos sau cu masinile, si dupa lasarea intunericului. Sunete de focuri de arma au fost auzite pe strazile centrale din Cairo.

Sediul din Cairo al partidului de guvernamant din Egipt este in flacari, potrivit imaginilor transmise in direct de CNN.

Armata egipteana a fost trimisa sa patruleze pe strazile din Cairo dupa ce mii de protestari anti-guvernamentali s-au ciocnit cu politia, informeaza CNN. Politia confisca camerele de luat vederi ale turistilor dintr-un hotel din capitala.

Presedintele Hosni Mubarak era asteptat sa sustina un discurs catre populatie.

Gaze lacrimogene si tunuri de apa pentru protestatari

Pentru a dispersa multimea, politia a folosit vineri gaze lacrimogene, tunuri de apa si chiar gloante de cauciuc. Oamenii au raspuns aruncand cu pietre si cer in continuare demisia presedintelui Hosni Mubarak, anunta bbc.co.uk. Serviciile telefoniei mobile si internetul au fost intrerupte vineri.

Guvernul a avertizat ca va lua „masuri decisive”.

Fostul director al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, Mohamed El Baradei, laureat al premiului Nobel pentru Pace, a fost arestat pentru scurt timp pentru ca participa la un protest al opozitiei, potrivit Al Jazeera. Mai multi simpatizanti ai lui El Baradei au fost loviti, in Giza, pentru ca au incercat sa-l protejeze pe acesta.

Conflictul s-a extins vineri

Conflictul s-a extins pe parcursul zilei de vineri in orasele de coasta de Suez si Alexandria. in centrul orasului Suez au loc confruntari majore intre politisti si cateva mii de protestatari. Guvernul egiptean a facut tot ce se poate pentru a incerca sa opreasca protestele.

Desi, in moschei, oamenilor li s-a spus ca dupa rugaciune sa nu iasa in strada, cel putin 3.000 de oameni s-au adunat in centrul orasului pentru a protesta. Initial, protestele au fost pasnice, iar oamenii au cerut demisia guvernului si organizarea de noi alegeri. La o ora dupa debutul protestelor, scutierii a inceput sa raspunda cu gaze lacrimogene si multimea a inceput sa arunce cu pietre, relateaza bbc.co.uk.

Protestatarii au atacat o duba a politiei si au incendiat-o. Incidentul a fost urmat de explozii, iar munitia, gazele lacrimogene si grenadele din masina au fost aruncate in aer.

Tot in Suez, egiptenii au purtat trupul neinsufletit al unui protestatar despre care martorii spun ca ar fi fost ucis in urma unor focuri de arme. Politia egipteana a abandonat zonele centrale ale orasului Suez dupa demonstratii in care mii de protestatari au coplesit linii de securitate, a declarat un martor pentru Reuters.

Un reporter BBC a declarat ca a fost arestat in Cairo si batut de politisti in civil. „Mi-au luat camera de filmat si, dupa ce m-au arestat, au inceput sa ma bata cu bare de otel, folosite aici pentru sacrificarea animalelor”, a spus reporterul.

Cel putin 18 persoane au murit si pana la 1.000 au fost arestate in Egipt, de la protestele care au inceput marti.

Cei nemultumiti au strigat „Jos, jos cu Mubarak!” si „Oamenii vor caderea regimului!”.

Protestatarii se plang din cauza saraciei, coruptiei si a lipsei de libertate. Cei mai multi dintre protestatari sunt tineri. Doua treimi din populatia de 80 de milioane de persoane a Egiptului sunt reprezentate de oameni care au sub 30 de ani, multi dintre ei fara locuri de munca. Aproximativ 40% dintre egipteni traiesc cu mai putin de doi dolari pe zi.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.