Restituirea taxei de prima inmatriculare saraceste bugetul Timisoarei cu peste un milion de euro

TIMISOARA. Hotararea pronuntata, anul trecut, de Curtea de Justitie a Uniunii Europene de la Luxemburg in cazul “Tatu vs Romania” a dat startul unei adevarate avalanse de cereri depuse pe rolul instantelor de judecata autohtone, in care petentii solicita restituirea taxei de poluare achitate la prima inmatriculare a autovehiculelor.

Sesizata de catre Ioan Tatu, din Sibiu, care a cerut inapoi cei 7595 de lei platiti ca taxa de poluare pentru a-si inmatricula masina, CJUE a amintit autoritatilor romane ca “dreptul Uniunii interzice fiecarui stat membru sa aplice produselor celorlalte state membre impozite interne mai mari decat cele care se aplica produselor nationale similare” si i-a dat castig de cauza reclamantului din Sibiu.

Dupa acest precedent, romanii au inceput sa ceara administratiilor publice sa le dea banii inapoi, angajand bugetele locale la plati de milioane de euro. in prezent, doar pe rolul Curtii de apel Timisoara exista nu mai putin de 900 de dosare care au ca obiect restituirea taxei de prima inmatriculare, alte aproape 100 de cauze similare fiind inregistrate la Tribunalul Timis.

Curtea de Apel Timisoara este instanta care uniformizeaza practica judiciara pe raza sa de competenta, in sensul ca toate cererile care au ca obiect restituirea taxei de poluare se admit pe banda rulanta. Daca inainte de hotararea CJUE in cazul Tatu vs Romania exista o oarecare reticenta in a obliga autoritatile fiscale sa restituie sumele incasate cu titlul de taxa de poluare, din luna mai a anului trecut s-a trecut la aplicarea legislatiei europene in domeniu. Banii se dau inapoi”, ne-a declarat purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Timisoara, judecatorul Cristian Pup. Cum era de asteptat, autoritatile fiscale din Timis nu intentioneaza sa blocheze restituirea sumelor achitate de contribuabili la prima inmatriculare a autovehiculelor.

“Cei care au sentinte definitive si executorii vin la noi si le restituim atat sumele achitate pentru taxa de poluare, cat si dobanzile aferente. Finantele nu au cum sa obstructioneze acest proces, atata timp cat vorbim despre banii oamenilor si despre punerea in aplicare a unor hotarari judecatoresti. Dupa ce ni se prezinta decizia instantei, sumele la care au dreptul petentii sunt platite de catre Trezorerie”, ne-a lamurit directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Timis, Mircea Calin.

Desi autoritatile fiscale inca nu au intocmit o statistica a taxelor de poluare ce trebuie restituite populatiei pana in prezent, putem estima ca, la o medie de doar 5000 de lei de persoana, cele aproape 1000 de dosare de pe rolul instantelor din Timis ar putea obliga trezoreriile la plata a peste 5 milioane de lei, adica peste un milion de euro. Pe de alta parte, trebuie sa mai spunem ca, pentru cei ce nu se grabesc sa-si inmatriculeze masinile, exista posibilitatea legala de a nu plati, chiar deloc, taxa de poluare.

Au fost cateva cazuri in care am fost obligati sa inmatriculam masinile fara plata taxei de poluare. Cei care au beneficiat de acest gen de inmatriculare au castigat procesele in instanta cu Institutia Prefectului, pe care au obligat-o sa nu le fie perceputa taxa de poluare. De regula, baza legala a acestor actiuni in justitie sunt articolul 148 din Constitutia Romaniei si articolul 90 din Tratatul de aderare la UE”, ne-a dezvaluit un functionar din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor Timis.

Conform Ordonantei de Urgenta nr. 50/2008 din 21 aprilie 2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, masinile exceptate de la taxa de poluare sunt cele apartinand misiunilor diplomatice, cele folosite de catre persoanele cu handicap, ambulantele, dar si cele apartinand MAI si MApN.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cand ati luat banii a fost bine,cand e sa-i dati inapoi insa….