REPARTIZARE COMPUTERIZATA 2014. Ce nu trebuie sa uiti sa notezi in cererea de inscriere!

Absolventii de clasa a VIII-a care au trecut de hopul examenelor de la Evaluarea Nationala 2014 au intrat din 4 iulie in febra inscrierilor la liceu. Potrivit calendarului de admitere la liceu 2014, postat pe edu.ro, in perioada 4-8 iulie elevii de clasa a VIII-a vor completa fisele de inscriere.

Inscrierea in clasa a IX-a, la invatamantul de zi, a absolventilor de gimnaziu (cu exceptia celor care candideaza pentru licee/clase pentru care se sustin probe de aptitudini, a celor care solicita inscrierea in invatamantul special si a celor care candideaza pe locurile speciale pentru romi), se face prin repartizare computerizata, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere, in baza optiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv si in limita locurilor aprobate, prin planul de scolarizare, pentru unitatile scolare finantate de la bugetul de stat.

Cum se face departajarea

In cazul in care doi candidati au medii de admitere egale, acestia vor fi departajati folosind, in ordine, urmatoarele criterii:

-media generala la Evaluarea Nationala din clasa a VIII-a
-media generala de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a
-nota obtinuta la proba de limba si literatura romana din cadrul Evaluarii Nationale
-nota obtinuta la proba de matematica din cadrul Evaluarii Nationale
-nota obtinuta la proba de limba materna din cadrul Evaluarii Nationale, respectiv nota de la proba de verificare a cunostintelor de limba materna, sustinuta in cazul candidatilor care solicita inscrierea la unitati de invatamant cu predare in limba minoritatilor nationale.

In cazul in care, la un liceu, pe ultimul loc exista candidati cu optiunea exprimata pentru acea unitate scolara si care au mediile de admitere, precum si toate mediile mentionate mai sus egale, atunci toti acesti candidati sunt declarati admisi la optiunea solicitata.

Cum functioneaza programul de repartizare computerizata

Dupa ce toti elevii au fost introdusi in sistem, pentru fiecare judet, se face o clasificare dupa ordinea descrescatoare a mediilor de admitere. Calculatorul parcurge aceasta lista de la cea mai mare medie catre cea mai mica.

Exemplu: Sa presupunem ca a ajuns la Pozitia 4959 Popescu A Ion media de admitere 8,76

Calculatorul merge la fisa elevului Popescu A Ion si citeste codul primei optiuni (175).

Acum merge in lista liceelor la pagina cu codul 175, corespunzator primei optiuni a elevului Popescu A Ion si care are N locuri (N este numarul locurilor repartizate unui liceu la o anumita specialitate asa cum reiese din Brosura admiterii).

Daca gaseste un loc liber scrie numele lui Popescu A Ion si trece mai departe la pozitia 4960.

Daca nu exista nicio pozitie libera compara media ultimului inscris cu media lui Popescu A Ion.

Daca Popescu A Ion are la unul dintre criterii media mai mare este sters ultimul inscris pe lista, se scrie numele lui Popescu A Ion, iar cel scos din lista intra din nou in procedeul de repartizare. Daca nu, atunci pentru candidatul Popescu A Ion se trece la urmatoarea optiune inscrisa in fisa de inscriere.

Daca media lui Popescu A Ion este mai mica (mai mare nu are cum sa fie) atunci Calculatorul merge la fisa elevului Popescu A Ion si citeste codul celei de-a doua optiuni.

De aici se repeta procedeul descris mai sus.

Daca dupa parcurgerea tuturor optiunilor din fisa lui Popescu A Ion acesta nu a fost repartizat in niciuna dintre liste, el este scos din sistem si va participa la repartizare in cea de-a doua etapa. Din acest motiv este foarte important ca optiunile sa fie nu numai suficiente, dar si realiste.

In brosura admiterii, alaturi de codul liceului si specialitatii, exista si media ultimului admis din anul anterior tocmai pentru a permite o justa orientare la completarea fisei de admitere.

Inscrierea la liceu

Repartizarea computerizata nu finalizeaza inscrierea la liceu. Dupa afisarea listelor cu rezultatul repartizarii computerizate urmeaza inscrierea la liceu.

inscrierea la licee a candidatilor declarati admisi in urma repartizarii computerizate se efectueaza, conform unui program afisat de unitatea de invatamant, pe baza urmatoarelor acte:

-cererea de inscriere
-cartea de identitate (daca este cazul) si certificatul de nastere, in copie legalizata
– adeverinta cu notele si media generala obtinute la Evaluarea Nationala din clasa a VIII-a
-foaia matricola pentru clasele a V-a – a VIII-a (cu calculul mediei generale)
– fisa medicala

Candidatii care nu isi depun dosarele de inscriere, se considera retrasi, iar locurile corespunzatoare sunt declarate neocupate si vor fi utilizate pentru rezolvarea cazurilor speciale de catre comisia de admitere judeteana / a municipiului Bucuresti. Acesti candidati vor fi repartizati de comisia de admitere judeteana pe locurile ramase libere, dupa rezolvarea cazurilor speciale.

Prima etapa de ADMITERE 2014:

4 – 8 iulie – Elevii de clasa a VIII-a completeaza fisele de inscriere alaturi de  parintiilor, asistati de diriginti
4 – 8 iulie  – Tot in acest interval, se introduc in baza de date computerizata  datele din  fisele de inscriere
5 – 9 iulie – Are loc verificarea de catre parinti si candidati a fiselor editate de calculator,  se corecteaza greselile in baza de date computerizata.
10 iulie – Este ultima zi pentru transmiterea bazei de date de la centrele de inscriere judetene si la cele de la Bucuresti. in acelasi timp se publica transmite si lista absolventilor care nu participa la repartizarea computerizata.
11 iulie – Are loc transmiterea bazei de date de la centrele de admitere judetene/al municipiului Bucuresti la Centrul National de Admitere
12 – 13 iulie – Verificarea si corectarea bazelor de date de catre Comisia Nationala de Admitere si comisiile de admitere judetene/a municipiului Bucuresti, transmiterea modificarilor la comisia nationala
14 iulie  – Corectarea erorilor si confirmarea incheierii modificarilor
15 iulie – REPARTIZAREA COMPUTERIZATa  in invatamantul liceal  de stat a absolventilor clasei a VIII-a care nu implinesc 18 ani pana la data inceperii cursurilor anului scolar 2014 – 2015
16 iulie  – Afisarea in unitatile de invatamant gimnazial a listelor cu absolventii repartizati proveniti din scolile respective si a listei cu locurile neocupate in unitatile de invatamantul liceal  de stat din judet/municipiul Bucuresti
16 iulie – Afisarea de catre fiecare unitate de invatamantul liceal  a listei candidatilor repartizati in acea unitate
17 iulie -25 iulie – Depunerea dosarelor de inscriere la scolile la care candidatii au fost repartizati

A doua etapa de ADMITERE 2014

Elevii din seria curenta si cei din seriile anterioare, care nu indeplinesc 18 ani pana la inceperea anului scolar 2014-2015, care nu au reusit sa se inscrie in prima etapa, mai pot face acest lucru in cea doua etapa de admitere care are loc in luna iulie.

16 iulie  – inscrierea candidatilor la liceele care organizeaza probe de aptitudini sau probe de verificare a cunostintelor de limba moderna sau materna
17-18 iulie  – Sustinerea probelor de aptitudini sau a probelor de verificare a cunostintelor de limba moderna ori de limba materna
19 iulie  – Afisarea rezultatelor la probele de aptitudini si la probele de verificare a cunostintelor de limba moderna sau materna si rezolvarea eventualelor contestatii
16 – 21 iulie – Completarea fisei de optiuni de catre candidatii care nu au participat la prima repartizare, completarea unei noi fise de optiuni de catre cei ramasi nerepartizati dupa prima etapa a admiterii
21 iulie  – Completarea fisei de optiuni de catre candidatii care au fost respinsi la liceele/clasele care organizeaza probe de aptitudini. Completarea fisei de optiuni de catre candidatii care au sustinut probe de verificare a cunostintelor de limba moderna sau de limba materna
16 – 22 iulie – Introducerea datelor in calculator, verificarea fiselor listate si corectarea eventualelor erori
23 iulie  – Transmiterea noilor baze de date la centrul de admitere judetean/al municipiului Bucuresti si la Centrul National de Admitere
24 iulie  – REPARTIZARE COMPUTERIZATA  a candidatilor din a doua etapa a admiterii
24 iulie  – Afisarea in unitatile de invatamant gimnazial/in centrul special de inscriere a listelor cu absolventii proveniti din scolile respective/din alte judete, repartizati in a doua etapa si a listei cu locurile neocupate in unitatile de invatamantul liceal  de stat. Fiecare scoala va lista candidatilor repartizati in acea unitate in a doua etapa.

Intre 1 august si 8 septembrie are loc cea de-a treia etapa de admitere in invatamantul liceal  de stat, pentru candidatii din seria curenta, precum si pentru cei din seriile anterioare care nu implinesc 18 ani pana la data inceperii cursurilor anului scolar 2014 – 2015.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.