Ramanem fara caldura si gaze in aceasta iarna? Colac peste pupaza, sunt anuntate si scumpiri la acestea!

Romania trebuie sa-si dramuiasca bine energia in aceasta iarna! In cel mai bun caz vor avea loc mai multe scumpiri la caldura si gaze, care ar duce cresterea facturii cu peste zece procente!

Motivele crizei iminente sunt multiple, dar cel principal este seceta cumplita care a pus stapanire pe Romania in a doua jumatate a acestui an. Hidroelectrica, cel mai mare si mai ieftin producator de electricitate, a ramas fara apa si nu a mai putut sa-si onoreze obligatiile catre operatorii din piata.

Pentru a compensa cantitatea de energie lipsa din piata termocentralele au inceput sa lucreze la capacitate  maxima inca din vara consumand gaz si carbune. in plus, operatorii din piata nu prea s-au mai grabit sa faca importuri asa ca piata a ajuns, acum, sa stea in depozitele inmagazinate in decursul anului care s-au golit, deja, in proportie de 30% in conditiile in care se anunta inca patru luni reci. Mai mult, in aceasta luna intra in functiune si termocentrala Petrom de 860 MW care va consuma 4 milioane mc de gaze pe zi ca sa produca electricitate accentuand penuria de gaz de pe piata. Pentru ca tabloul sa fie complet Dunarea este la cote atat de joase – 1.700 mc/s incat barjele cu carbune pentru termocentrale raman blocate in senal iar centrala nucleara de la Cernavoda este in pericol sa se opreasca.

Sa dea Dumnezeu sa nu avem o iarna grea pentru ca ne paste pericolul sa ramanem fara gaze, caldura si poate chiar curent”, spune Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor. Potrivit acestuia sistemul de transport si distributie de gaze este, in prezent, depasit existand probleme foarte mari in a se asigura furnizarea de gaze catre consumatori „Avem seceta care a facut transferul de pe hidro pe termo folosind gaz si carbune, avem blocaj financiar la nivelul operatorilor care au inceput anul cu 400 de dolari gazul rusesc si-l termina cu 545 de dolari fara ca aceste costuri suplimentare de import sa le fie recunoscute, avem cantitati de gaze scoase din depozite mai mari decat planificate”, a precizat Bogdan Jipa, seful directiei Depozitare Gaze.

Peste criza gazului se suprapune si una a carbunelui. Complexurile energetice din Oltenia merg la capacitate maxima de trei luni, de cand Hidroelectrica a fost nevoita sa diminueze drastic productia de electricitate pentru ca n-a mai avut apa. Complexurile au trebuit sa compenseze cantitatea de energie lipsa de pe piata producand din plin, cu un consum de carbune mult peste cel obisnuit. Practic, au produs ca in plina iarna golind rezervele de carbune asa ca, in prezent, trebuie achizitionate cantitati mult mai mari de pacura si titei decat de obicei, potrivit www.money.ro.

Titeiul si pacura sunt produse mult mai scumpe decat carbunele, incat este de asteptat ca termoficarea sa fie mai scumpa ca anul trecut. Nu numai termoficarea, insa. Hidroelectrica a cerut ANRE sa le permita o crestere a tarifelor la energie de pana la 50% ceea ce s-ar transpune intr-o crestere a tarifului la consumatori de circa 13% de la 1 ianuarie

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.