Proiectul de lege care scoate femeile la pensie odata cu barbatii a fost adoptat tacit de Senat

Proiectul de lege care prevede egalizarea varstei de pensionare intre femei si barbati a fost adoptat tacit de Senat. Propunerea de modificarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice ar urma sa creasca gradual varsta la care femeile vor iesi la pensie, de la 63 la 65 de ani.

Initiativa legislativa urmeaza sa fie dezbatuta in Camera Deputatilor, care este for decizional in acest caz. Proiectul a nascut vii controverse pe scena politica si sociala, fiind initiat in perioada in care ministru al Muncii era Mariana Campeanu.

Potrivit acestui proiect, pana in 2035, varsta de pensionare a femeilor nascute dupa 1970 va urca pana la 65 de ani.

Astfel, din 2035 varstele de pensionare atat la barbati, cat si la femei se vor egaliza, la 65 de ani. In acest moment, varsta standard de pensionare este, conform legii, de 65 de ani la barbati, si de 63 la femei. Atingerea acestor varste de pensionare se face insa gradual, in functie de data nasterii.

De asemenea, stagiul minim de cotizare va creste, atat pentru barbati cat si pentru femei, de la 13 la 15 ani, iar stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 de ani, pentru ambele categorii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.