Primul robot care vorbeste a fost trimis pe Statia Spatiala Internationala

O racheta japoneza H-2B a decolat duminica dimineata cu misiunea de a transporta la bordul Statiei Spatiale Internationale echipamente, provizii si un mic robot care vorbeste.

Lansarea a avut loc la ora locala 04.48 (sambata, 19.48 GMT) de la baza Tanegashima si totul s-a derulat conform programului, a anuntat Agentia spatiala japoneza (JAXA), informeaza AFP.

Cel de-al patrulea exemplar din gama de rachete lansatoare H-2B transporta un modul de tip cargo de folosinta unica, denumit HTV4, care poate sa cuprinda la bordul sau 5,4 tone de materiale si provizii pentru rezidentii de pe ISS.

Vehiculul HTV4 urmeaza sa se conecteze la ISS pe 9 august si sa fie descarcat in zilele urmatoare. Apoi, se va desprinde de ISS pe 5 septembrie, luand cu el deseurile nepericuloase si tot ce a devenit inutil la bordul statiei, si isi va incheia epopeea spatiala arzand in intregime la reintrarea sa in atmosfera.

H-2B a efectuat duminica cel de-al patrulea zbor al unui vehicul japonez de reaprovizionare a ISS, dupa cele reusite deja in septembrie 2009, ianuarie 2011 si iulie 2012.

De aceasta data, vehiculul HTV a luat la bordul sau si un robot android japonez, Kirobo, construit de expertul in robotica Tomotaka Takahashi in colaborare cu cercetatorii de la Universitatea Tokyo, de la JAXA, de la compania Toyota si de la grupul de publicitate Dentsu.

Micutul Kirobo, care are o inaltime de 34 de centimetri, are misiunea de a intretine conversatia de o maniera naturala, in japoneza, cu astronautul nipon Koichi Wakata care va ajunge la bordul ISS in noiembrie.

Japonia detine la bordul ISS un laborator, Kibo, dedicat experimentelor stiintifice.

Robotul Kirobo, care stie sa mearga, sa recunoasca fete si sa inregistreze imagini, a trecut numeroase teste pentru a fi capabil sa vorbeasca si sa se miste in conditii de microgravitatie.

Geamanul sau, botezat Mirata, va ramane pe Terra pentru a fi utilizat ca model de comparatie, in cazul in care cercetatorii vor banui producerea unor anomalii care ar afecta functionarea lui Kirobo.

Obiectivul acestui proiect consta in special in studierea masurii in care un robot de companie poate sa ofere sprijin moral unor oameni care traiesc izolati pe durate de timp indelungate.

HTV4 transporta si o camera de inalta definitie (format 4K) a televiziunii publice japoneze NHK pentru a filma in decembrie imagini cu cometa ISON. Descoperita in decembrie 2012, ea va trece in acea perioada cel mai aproape de Soare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.