Primii castigatori ai programului Memoriile Cetatii lansat de Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana

TIMISOARA. Concursul deschis de proiecte pentru instalatia arhitecturala temporara organizat de Asociaţia Timisoara-Capitala Culturala Europeana in cadrul proiectului ”Memoriile Cetatii”, care marcheaza anul Centenarului Marii Uniri, a fost castigat de Studioul de arhitectura PARASITE STUDIO, prin echipa de arhitecti: Claudiu Toma, Attila Wenczel, Norbert Ianko, Attila Domokos si Alexandra Vitan.

La concursul de proiecte s-au inscris patru firme de arhitectura si toate au pornit de la tema zidului care nu desparte, ci uneste. Competitorii aveau de gandit o instalatie arhitecturala care sa poata fi expusa temporar in oras.

Reprezentantii Studioului de arhitectura Parasite Studio isi motiveaza conceptul care a stat la baza proiectului, astfel:

”Tema cere doua parti ale zidului, diferite, asemenea orasului lui Calvino – una a artistului, alta a oamenilor orasului, aversul si reversul. Dar orasul ramane de fapt o singura imagine, complexa si uneori contradictorie, formata din mii de imagini diferite care concura toate la totalitatea sa, individuale, dar in acelasi timp nedespartite. Astfel, proiectul propune un altfel de zid, continuu, atat interior cat si exterior, care protejeaza dar si expune, care aduna dar si desparte.
Este propus un tub simplu care are o parte exterioara si una interioara, divizata dar fara delimitare clara, in spiritul temei, dar si al orasului pe care evenimentul il reprezinta. Tubul suport este din beton armat, suprafata pe care se poate expune, se poate interveni in modul cel mai direct, desenand cu creta chiar. Este o suprafata care datorita curburii mari este potrivita expunerii aproape in orice conditii. in acelasi timp suprafata interioara este gandita astfel incat sa poata gazdui – lucru deosebit de firesc pentru un spatiu care aduna comunitatea. Poate fi gazda unor mici evenimente sau proiectii, a unor expuneri ce necesita o oarecare protectie, dar poate fi si un spatiu pentru odihna sau care ofera pur si simplu umbra trecatorilor. Mai important poate decat orice este ca, odata incheiata expozitia, acest tub de beton poate fi reutilizat. Poate fi usor reconditionat pentru o noua expunere dar, poate la fel de usor sa devina un mic spatiu informational, poate deveni prin compunere si interventii minime o locuinta minimala pentru cei care au nevoie, ca un semnal a ceea ce ar trebui sa reprezinte atentia acordata nevoilor reale ale orasului si chiar, ca o ultima utilizare, la un moment dat poate deveni ceea ce a fost construit sa fie. Proiectul propus este gandit sa recompuna la final fatetele orasului, in toata complexitatea pe care o presupune imaginea sa completa, mult dupa incheierea evenimentelor pentru care a fost proiectat.


Proiectul este realizat din tuburi prefabricate din beton armat, elemente care necesita interventii minime pentru transport, amplasare si utilizare. Stabilitatea este asigurata de elemente metalice, asezate simplu pe sol (indiferent de suprafata). Suprafata din beton respecta cerinta antivandalism, fiind rezistenta si putand fi usor reconditionata. Modul in care sunt alcatuite elementele prefabricate le face deosebit de flexibile in utilizare, putand fi folosite ca elemente izolate dar si compuse, daca este nevoie.
O componenta importanta a solutiei este post-utilizarea modulului care poate capata diferite utilizari dupa evenimentul pentru care a fost creat. intr-unul dintre scenarii el poate deveni cu mici modificari un punct info, plasat in diferite puncte importante ale orasului ghidand trecatorii, purtand semnele interventiilor asupra sa. Mutarea si reconditionarea sa in vederea transformarii nu necesita resurse importante. De asemenea, cele zece module pot deveni printr-o simpla cuplare cinci locuinte/adapost pentru persoanele care au nevoie, intr-un exercitiu arhitectural cu o larga raspandire la ora actuala. Poate deveni astfel un semn pe o perioada lunga de timp, un semnal al modului in care orasul este atent la tot ceea ce-l compune si il face sa existe ca organism complex si complet, gazduind evenimente culturale dar si viata de zi cu zi a fiecaruia dintre noi”, au transmis realizatorii.

Cel de-al doilea apel deschis din cadrul proiectului Memoriile Cetatii continua pana in 3 iunie. 10 premii a cate 3000 de euro vor fi oferite artistilor sau grupurilor de artisti romani care vor interveni chiar pe structurile desemnate castigatoare in urma prezentului concurs.

Detalii puteti gasi aici

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.