Noutati :

Presedintele Traian Basescu a anuntat cand va declansa referendumul pentru unicameral

17 iunie, 2013 - 08:48 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
1

Presedintele Traian Basescu a anuntat, luni, ca va lua o decizie privind data declansarii referendumului pe tema parlamentului unicameral dupa ce vor fi finalizate doua etape. Vezi declaratiile sefului statului!

Cele doua etape sunt: adoptarea noii legi a referendumului si adoptarea de catre Parlament a Constitutiei revizuite. Basescu a subliniat ca va declansa consultarea populara cu cel putin o saptamana inainte de referendumul privind revizuirea Constitutiei.

Principalele declaratii ale presedintelui:

– Sunt convins, prezenta dlui Nikolai Patrusev la Cotroceni nu va ramane nespeculata, asa ca prefer sa va dau eu informatii: Dl Patrusev este Secretarul Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, principalul obiectiv al prezentei sale a fost semnarea unui memorandum la nivelul sau  – cu domnul Fota – care vizeaza colaborarea intre Consiliul e Securitate al Rusiei si CSAT din Romania. Acest memorandum va deschide cooperarea intre structurile de securitate ale celor doua state. in memorandum s-a stabilit cooperarea pe mai multe paliere: in lupta impotriva terorismului, care e de interes maxim pentru noi, mai ales ca se apropie terminarea misiunii din Afganistan, lupta impotriva criminalitatii transfontaliere, combaterea traficului de fiinte umane, combaterea traficului de droguri, lupta impotriva spalarii banilor, a criminalitatii cibernetice.

– In afara acestui memorandum, am avut discutii pe probleme de politica externa si de securitate, situatia din nordul Africii in urma primaverii arabe si elementele de insecuritate cu privire la proliferarea terorismului in nordul Africii, cu atentie deosebita pentru situatia din Libia, Tunisia, Egipt. O analiza serioada a fost dedicata situatiei din Siria. Noi avem un punct de vedere extrem de clar: atat Rusia cat si tarile occidentale trebuie sa se abtina sa aprovizioneze cu armament vreuna din tabere pentru ca in opinia noastra asta inseamna mai multe victime si riscuri deosebite pentru stabilitatea Iordaniei. Optiunea noastra e neaprovizionarea cu armamanent a celor doua tabere.

– Sigur, nu puteam sa nu discutam problema Transnistriei. si necesitatea de a avea o Republica Moldova intreaga si cu deplina autonomie a Guvernului de la Chisinau.

– A fost o intalnire buna care exprima atat puncte de convergenta – la nivelul structurilor de securitate s-a convenit cooperarea pe sau impotriva unor riscuri in mod egal indreptate si impotriva Federatiei Ruse si Romaniei. Avem si puncte de vedere divergente dar am convenit ca dl Patrusev sa transmita presedintelui Putin deschiderea noastra pentru cooperare. Putem discuta si lucruri asupra carora avem puncte de vedere diferite.

– In privinta declaratiei lui Zgonea privind cresterea personalului la Presedintie: in 2004, Presedintia avea 260 de locuri alocate in schema de functionare. in 2004, Presedintia a functionat cu 220 de salariati. in 2013, numarul de salariati din schema este tot 260 si Presedintia functioneaza cu 203 salariati, din care 52 sunt personal muncitor. Pentru curatenie, electricieni. Fata de 2004, sunt cu 17 salariati mai putin. Ca sa inchidem si framantarile bugatere: in 2004 bugetul a fost de 6,3 milioane euro calculat la 3,93 lei la euro. in 2013, bugetul Presedintiei este de 5,9 milioane euro, deci cu 400.000 euro mai putin decat in 2004. in 2004, bugetul reprezenta 0,0001% din PIB, in 2013 bugetul reprezinta 0,000045. E la jumatate. Eram obligat sa dau o explicatie pentru ca Presedintia traieste din bani publici, daca se fac exagerari trebuies corectate. Nu spun ca 5,9 milioane euro sunt putinid ar nu cred ca exista vreo Presedintie in UE care sa functioneze cu mai putin.

– In CSAT s-a abordat analiza cu privire la starea industriei de aparare. S-a stabilit ca in trimestrul III Guvernul sa prezinte in CSAT o strategie de revitalizare a unei ramuri de industrie de aparare necesare pe timp de pace si razboi. S-a aprobat numarul de militari ce pot fi dislocati in teatrul de operatii in 2014: 3039 militari.

– Privind referendumul pe care il va initia pe tema parlamentului unicameral: Inteleg ca la Comisia juridica a fost aprobat. Sper sa fie un vot si in plen, indiferent cum ar fi, dar m-ar bucura sa fie pozitiv si doar pentru buna colaborare intre presedinte si Parlament sunt convins ca voi primi acest semnal din partea parlamentului. Referendumul va fi declansat dupa ce se intampla 2 lucruri: adoptarea noii legi a referendumului si adoptarea de catre Parlament a Constitutiei revizuite. in acest interval voi lua decizia, sau dupa ce se petrec, voi lua decizia cu privire la data. Nu exista din punctul meu de vedere nicio diferenta intre referendum validat cu 30% sau cu 50%. Voi declansa referendumul in ambele conditii daca voi cosntata ca Parlamentul nu respecta referendumul din 2009.

– Pe ce subiecte nu se intelege Romania cu Rusia: Fiecare avem puncte de vedere diferite. Noi declaram elementele de scut antiracheta ca fiind defensiv, partea rusa a exprimat neincredere ca aceste echipamente n-ar fi utilizate si impotriva unor rachete rusesti. Ramane sa creasca increderea. Deocamdata n-am nicio invitatie in Rusia, m-as duce. Dar merge ministrul de Externe saptamana viitoare.

– Luati in calcul referendum 2 in 1: Nu. Referendumul pe care eu il propun va fi cel putin cu o saptamana inainte de cel privind revizuirea Constitutiei. in politica nu am avut numai succese, am avut si esecuri. Daca nu, imi asum responsabilitatea. O infrangere e o infrangere in politica.

– Intrebat daca merge maine la Parlament: De ce sa merg? Vor sa ma suspende?Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Asta-i in stare sa ne intrebe si daca vrem sa purtam cate un ciorap in loc de doua. E penibil.