‘Poti sa faci infarct sau accident vascular cerebral prin deshidratare’. Sfatul medicilor din Timisoara, pentru perioada caniculara

TIMISOARA. Judetul Timis se afla, zilele acestea, sub incidenta unui Cod Rosu de canicula, astfel ca temperaturile depasesc constant 40 de grade Celsius la umbra. Iar pentru a combate efectele acestor zile toride, medicii din Timisoara vin cu recomandari si le explica oamenilor ce trebuie sa faca pentru a nu se deshidrata.

CITESTE SI: Va fi ca-n filme! Timisoara va avea cel mai inteligent sistem de transport

Lipsa unei hidratari corespunzatoare poate produce complicatii grave, mai ales in cazul persoanelor care sufera de anumite afectiuni.

„Este foarte important sa beti apa, nu numai pentru mentinerea starii de sanatate cat mai ales pentru prevenirea unor complicatii grave, la pacientii care sufera de diverse boli, in special de boli cardiovasculare, boala arteriala periferica si de bolile venoase. Deshidratarea poate produce complicatii grave, care pot sa duca chiar la deces. In cadrul bolilor venoase vorbim de tromboza venoasa profunda, popular „cheaguri de sange”, care poate sa provoace embolie pulmonara. In ceea ce priveste bolile arteriale se produce foarte frecvent ischemia acuta, adica oprirea brusca a circulatiei nutritive, a circulatiei sangelui catre membre sau catre creier. In primul caz se poate produce cangrena si amputatia membrului, accidente vasculare cerebrale”, spune medicul Mihai Ionac, seful Clinicii de Chirurgie Vasculara din cadrul Spitalului Judetean Timisoara.

In functie de activitatile desfasurate in aceste zile toride, oamenii trebuie sa bea anumite cantitati de apa.

„O persoana care desfasoara o activitate fizica obisnuita ar trebui sa bea in jur de trei litri si jumatate de apa pe zi, iar o persoana care munceste in gopspodarie, pe camp, in constructii, ar trebui sa bea pana la sase litri pe zi. O persoana care face sport, merge cu bicicleta, joaca tenis, ar trebui sa bea pana la sase litri de apa. Altfel, chiar daca esti sanatos, poti sa faci infarct sau accident vascular cerebral prin deshidratare”, a adaugat doctorul Mihai Ionac.

Printre primele simptome care apar in cazul deshidratarii se numara starile de oboseala sau ameteala, somnolenta, dar si durerile de cap.

„Atunci cand ne simtim gura uscata suntem deja deshidratati, atunci e deja prea tarziu. Cand simtim stare de oboseala, ameteli, dureri de cap, somnolenta, atunci suntem deshidratati. 95 la suta din durerile de cap sunt datorate deshidratarii. O piele rece si uscata este un simptom al deshidratarii. Daca ai multa apa in corp, atunci pielea este moale, roz, umeda”, a spus Ionac.

CITESTE SI: In sfarsit se face. Una dintre cele mai vechi piete din Timisoara isi va schimba infatisarea pana la finalul anului 

Pentru a le explica oamenilor importanta hidratarii, medicii de la Chirurgie Vasculara organizeaza si un eveniment la care sunt invitati toti timisorenii. „Vara asta beau apa” este o petrecere care va avea loc duminica, de la ora 19, la un strand din zona Soarelui. Aici va avea loc un concert, iar oamenii vor primi toate informatiile necesare pentru a face fata caniculei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.