Poprirea conturilor si executarea silita au creat o adevarata „psihoza“ la nivelul populatiei

Recuperarea taxelor si impozitelor restante la bugetul de stat si tendinta organelor fiscale  de a executa silit conturile datornicilor au provocat si intretin o adevarata psihoza in randul populatiei. Tot mai multi timisoreni isi lichideaza conturile bancare sau isi tin banii la ciorap tocmai pentru a se pune la adapost de instituirea popririi pe cont si executarea silita a datoriei, care, in unele cazuri, poate ajunge si la 10.000 de euro.

Cei de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Timis mi-au calculat o restanta pe ultimii trei ani de aproape 500 milioane de lei vechi. Mi-au pus poprire pe cont si au luat tot ce au gasit, adica vreo 170 milioane de lei vechi. Acum, pentru ca stiu ca toate sumele care-mi intra in cont vor fi virate automat catre CJAS, am decis sa-mi primesc onorariile in contul secretarei. E mai sanatos, mai cu seama ca nu e o perioada in care sa faci plati din urma“, ne-a declarat confidential un avocat din Baroul Timis.
Cu aceeasi problema s-a confruntat si un agent de la o companie de asigurari, care s-a trezit cu o restanta de aproape 100 milioane de lei vechi. „Mi-au blocat contul si mi-au luat tot ce au gasit. Nu stiu cat de legal este sa ti se goleasca contul, in conditiile in care ramai fara mijloace de subzistenta“, ne spune Catalin Negulescu. Cum explica cei de la CJAS Timis tendinta de a recupera restantele fara a tine cont de o suma minima care ar trebui lasata la dispozitia datornicului. „In cazul executarilor silite, respectiv al popririlor, CJAS-ul „se face vinovat“ doar de instiintarea datornicului si a bancii la care acesta are deschis contul. Adica, noi anuntam banca ca respectivul are datorii in valoare de x la noi si sub incidenta legii le cerem sa transfere suma respectiva in contul nostru. De aici depinde de banca cum decide sa actioneze. in mod normal, se retine un anumit procent lunar din venituri, pana la epuizarea datoriei. Acest lucru este reglementat in Codul de procedura fiscala la articolul 149, punctul 12 si in Codul de procedura civila – articolul 409. in cel din urma, se specifica exact ca din venitul lunar se retine 1/3“, ne-a declarat purtatorul de cuvant al CJAS Timis, Oana Rachitan, cu precizarea ca a existat un singur caz cand s-au luat toti banii din cont si nu doar o treime.
Bancile iau comision pentru fiecare popriere
Creste­rea numarului de popriri in ultimii ani a dus la aparitia unor comisioane pe care institutiile de credit le percep titularilor acestor conturi. Cel putin 10 banci de pe pia­ta autohtona taxeaza suplimentar clientii pentru ca­re se dispune poprirea con­tu­rilor in cadrul procedurilor de executare silita. Cel mai mare comision din acest tip este perce­put de Banca Italo-Romena si se ri­di­ca la 120 de lei (aproape 30 de eu­ro) pentru fiecare poprire a unui cont detinut de o persoana fizica. Pe locul al doilea se cla­seaza comisionul BRD – 10 euro, su­ma care se percepe automat dupa a­chi­tarea in­tegrala a sumei poprite. „Conturile bancare se deblochea­za dupa ce a fost stinsa datoria pentru care s-a inceput executarea sili­ta. De obicei, debitorii instiinteaza executorii judecatoresti si bancile la care au conturi ca datoriile au fost stinse si obtin deblocarea conturilor. Cele mai frecvente popriri ale conturilor sunt determinate de dato­riile neachitate catre stat (diferite impozite) sau pentru ratele la credite neachitate perioade de timp mai lungi“, ne spune executorul judecatoresc Stepanov Voislav. Numai anul trecut, Fiscul a poprit aproape 1,5 milioane de conturi.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.