Politehnica – „La Masia” Romaniei. Timisoara da in continuare fotbalisti pe banda rulanta pentru echipa mare

In cei sapte ani de cand patronul Marian Iancu a investit masiv la Timisoara rezultatele au intarziat sa apara la nivelul primei divizii fotbalistice. Echipa Poli Timisoara nu a cucerit niciun trofeu din 2004, insa se poate mandri ca a dat echipelor nationale de seniori si tineret mai multi fotbalisti decat chiar Steaua, Dinamo sau Rapid, echipe departamentale care in anii ’90 alcatuiau echipa nationala.

Torje, Pantilimon si Latovlevici, pariurile lui Gica Hagi

Prima generatie de fotbalisti crescuti in „La Masia” de la stadionul Dan Paltinisanu a fost promovata in prima liga de antrenorul Gheorghe Hagi in sezonul 2005 – 2006. Dupa doar cateva partide la carma alb-violetilor, „Regele“ a decis ca viitorul clubului sunt juniorii.

Si astfel s-a pus pe treaba, aducand la echipa de pe Bega fotbalisti care erau sub contract cu Poli, dar care evoluau la echipele din zona de vest. Perla Timisoarei, Gabi Torje a fost luat de Hagi din liga secunda, de la CFR Timisoara si adus pe stadionul Dan Paltinisanu in primavara lui 2006.

La primul meci al pustiului din acea vreme de 17 ani, mijlocasul de banda dreapta lasa o impresie excelenta in partida Poli Timisoara – FC Arges Pitesti, scor 0-0. Vazand ca pustii fac treaba, Hagi a decis sa-l promoveze la prima echipa si pe actualul capitan al alb-violetilor, Cristi Scutaru intr-un meci castigat de Poli 1-0 in fata celor de la Jiul Petrosani, meci disputat tot in 2006.

Pe aceasi filiera ceferista, la vremea respectiva satelitul echipei alb-violete, aveau sa ajunga la Poli si Iasmin Latovlevici, Florin Dochita ori Razvan Rivis. Dintre acestia doar Lato a convins, ramanind alaturi de ceilalti fotbalisti la echipa mare. in aceasi perioada, Hagi punea ochii pe cel care astazi apara buturile miliardarilor de la Manchester City, Costel Pantilimon.

Fane Pantilimon ajungea pe Bega de la Aerostar Bacau, la 18 ani, la propunerea expresa a lui Hagi. Tot atunci, Hagi mai propunea in arena cu lei a fotbalului romanesc numele lui Cristian Daminuta, jucator care la 16 ani debuta chiar in fata celor   de la Dinamo.

Plecarea lui Hagi de la Poli a coincis si cu finalul carierei lui Daminta. Mijlocasul central a jucat mai mult in cluburile de noapte decat pe terenul de fotbal, astfel ca azi, la 22 de ani a ajuns sa fie un excelent jucator de fotbal amator in sala.

Un alt moment cheie in promovarea pustilor din propria pepiniera avea loc in 2007. Marian Iancu s-a suparat rau pe conducatorii de la Federatia Romana si pe cei de la Dinamo si a decis ca in meciul cu cainii rosi din martie sa intre echipa a doua a clubului, acolo unde media de varsta era de 19 ani.

Toata lumea astepta o umilinta a picilor, insa nu s-a intamplat asta. Asa s-a facut ca peste 30.000 de fani au aflat cine sunt Costel Pantilimon, Srdjan Luchin, Cristian Scutaru, Arthur Patras, Alexandru Popovici sau Ciprian Straut, juniori la vremea respectiva. Evolutia excelenta a acestora a facut ca multi dintre ei sa faca pasul spre prima echipa.

Pantilimon a devenit rezerva de portar al lui Marius Popa, Luchin a devenit si el prima rezerva de fundas central, in timp ce Patras sau Popovici au parut a fi solutii de viitor pentru benzile terenului. Toti acesti pusti erau la vremea respectiva crescuti pe terenurile de la stadionul Dan Paltinisanu de perechea Alin Artimon si de Viorel Visan, cel care conduce si astazi centrul de copii si juniori al clubului.

„Chiar si astazi in Liga a II-a, atragem zeci de copii si juniori.  Asta dovedeste ca inca Poli inseamna mult pentru tineri. Faptul ca majoritatea din jucatorii pe care noi i-am crescut si-au gasit loc la echipa mare sau la alte formatii ii fac pe parinti sa aiba incredere in noi“, spune Viorel Visan.

2009 – 2010 – sezonul in care in echipa apar Daruiala, Poparadu sau Fuchs

Anul 2009 a fost un alt an secetos pentru gruparea banateana. Poli avea sa prinda la finalul campionatului 2008-2009 un loc de cupe europene, insa din nou fara trofeu. O noua remaniere de lot se petrecea pe Bega, iar in locul fotbalistilor Marius Popa, Stelian Stancu, Gigel Bucur, Dare Vrsic, Balasy Borbely, Artiom Karamzan sau Dejan Rusici din La Masia Timisoarei isi fac aparitia in lotul primei echipe Andrei Daruiala (debut intr-un meci de Cupa, castigat de alb-violeti 6-0 cu Sanatatea Cluj), Adrian Poparadu, care strangea la finalul sezonului 2009-2010 5 prezente in tricoul alb-violet, Adrian Zaluschi, Razvan Dobricean sau Marian Fuchs, care s-au antrenat zilnic cu echipa mare si au prins si cateva partida in tricoul alb-violet.

2011 – adevarata revolutie in lotul banatean

Daca pentru fani, conducatori si vedetele de la Poli retrogradarea in liga secunda a fost un adevarat dezastru, nu acelasi lucru se poate spune despre jucatorii lui Poli, crescuti in centrul de copii si juniori. Practic, daca Poli ar fi ramas in primul esalon e greu de crezut ca Poparadu, Florin Ilie, Zaluschi, Adrian Sava sau Daruiala ar fi ajuns jucatori de baza in anturajul grupari alb-violete atat in lupta pentru titlu, cat si in cupele europene.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Hallo !!! atentie la exprimare ! „….a investit masiv la Timisoara” va rugam nu mai faceti laudatio tiganilor si miticilor. Am senzatia ca prin finantarile primariei si cjt-ului, am cam investit noi in imaginea si portofelul lui Marinica, oltenica, miticica ,bragadiru bronzulica.