Poli Timisoara incotro? Soarta echipei se decide la sfarsitul lunii martie. Vezi perspectivele!

31 martie 2012 este data la care Poli Timisoara va afla daca va reusi sau nu sa joace din nou in prima liga. Pana atunci nu a mai ramas decat o saptamana, timp in care autoritatile locale trebuie sa definitiveze negocierile si sa preia fraiele formatiei care in ultimii ani a jucat doua finale de Cupa ale Romaniei si a iesit de doua ori vicecampioana.

Timpul pare extrem de scurt pentru rezolvarea tuturor problemelor, iar toata lumea este sceptica, de la cel mai mic fan al echipei, pana la autoritati, desi acestea par intruchiparea optimismului, incheind de fiecare data discursurile despre problema alb-violetilor cu aceasi fraza: “noi suntem optimisti ca pana la acea data totul va fi bine”.

Solutia preluarii pachetului majoritar de autoritati este de avarie si va fi doar pe termen mediu sau scurt. Autoritatile locale spun ca asigura financiar echipa locala pana in momentul in care un potent om de afaceri va veni si va prelua fraiele clubului din orasul de pe Bega

Daca la prima vedere asocierea pare simpla, toata lumea este de parere ca ea se va realiza doar pe o scurta perioada de timp. Asta, pentru ca diriguitorii forurilor locale sunt constienti ca din bani publici nu vor mai putea ataca titluri, cupe si trofee. in cazul in care ar face-o, ar risca sa-si puna in cap pe toti timisorenii care nu sunt de acord cu alocarea de bani publici catre fotbal, iar asta nu ar face altceva decat sa sporeasca animozitatea in randul electoratului.

Una dintre cele mai vehemente persoane publice care nu este de acord cu aceasta asociere este avocata Carmen Obarsanu.

“Timisoara a depasit perioada cand isi facea imagine pe spinarea lui Poli!”

In viziunea uneia dintre cele mai aprige contestatoare a finantarii echipei de fotbal din bani Poli Timisoara nu este cel mai reprezentativ brand al orasului, iar banii publici ar trebui sa mearga catre scoli, spitale, drumuri, nu catre conturile jucatorilor de fotbal.

“Care ar fi avantajele pentru oras ca Primaria si Consiliul Judetean sa intre actionari la Poli Timisoara? Imaginea? Cred ca am depasit timpurile cand Timisoara isi facea imagine pe spinarea lui Poli! in prezent, imagine pentru oras ar putea fi spitale mai bune, scoli mai moderne, strazi fara gropi, adica factori de bunastare pentru populatie, nu sa potolim setea catorva ahtiati dupa pariuri. Adica, pentru plata unor salarii de sute de mii de euro la jucatori ar fi bani, dar pentru plata medicamentelor in spitale, nu! In cazul unui referendum, nu as fi de acord cu finantarea din bani publici a echipei de fotbal. Dupa cum stiti, consilierii municipali au votat, in anul 2008, hotararea nr. 127/2008, modificata prin hotararea 177/2008, in care au convenit cu SC Politehnica 1921 stiinta Timisoara & Invest SA ca pe termen de 3 ani, respectiv 2008 – 2010, sa-i plateasca acesteia din urma anual din bugetul local cate 2.500.000 de euro. Eu astept ca procurorii sa descopere cine le-a cerut acestor consilieri sa voteze pentru asociere – mai cu seama ca nu a fost organizata o dezbatere publica serioasa pe aceasta tema, iar directorului Directiei Economice din Primaria Timisoara, Adrian Bodo, nu a avizat acel contract -, cati bani au fost fraudati din fonduri publice, sa se recupereze prejudiciul adus comunitatii si sa fie trasi la raspundere penala toti cei vinovati”, ne-a declarat fosta judecatoare de la Judecatoria Timisoara, actualmente avocat, Carmen Obarsanu.

Pe de alta parte, si viceprimarul Adrian Orza ii da dreptate, spunand ca banii pentru sportul din Timisoara ar trebui sa vina din fonduri private, iar solutia preluarii de catre autoritati a pachetului majoritar la Poli Timisoara trebuie sa fie doar o solutie de avarie.

“Si eu sunt unul dintre cei care am plans pe stadionul asta, m-am si bucurat, dar e nevoie de un investitor privat care sa sustina aceasta echipa. Din pacate, in Timisoara s-a creat o moda, si poate si noi suntem vinovati ca am sustinut cu bani destul de multi fotbalul. Asta si pentru ca ne-am dorit sa castigam campionatul si sa scrie istorie pentru oras si pentru suporteri. Autoritatile nu pot sa sutina performanta la o echipa de fotbal. Chestiunea care se discuta e, sper eu, de scurta durata de timp, pentru ca mai apoi sa se caute un investitor, in masura in care el poate exista, care sa preia toate costurile”, considera Adrian Orza.

Si totusi preluarea echipei este sau nu un act electoral?

Autoritatile locale, in speta politicienii, se feresc sa vorbeasca despre oportunitatea electorala care s-ar ivi o data cu preluarea clubului. Atat Constantin Ostaficiuc, presedintele Consiliului Judetean Timis, cat si viceprimarul Adrian Orza sunt de parere ca in acest moment nu se pune problema ca in cazul preluarii de catre autoritati, in proportie de 100%, a actiunilor la clubul alb-violet sa aduca voturi, ci ar aduce doar salvarea unui brand, probabil cel mai puternic in acest moment.

Sincer, nu stiu ce bani se vor mai da din vara nici la fotbal, nici la baschet. In 10 iunie sunt alegeri, vom avea poate un nou primar, un nou presedinte de Consiliu Judetean, alti consilieri, deci nu stiu ce va fi. In acest moment, implicarea la fotbal nu este decisa. Trebuie sa ne intelegem ca ea este conditionata de anumite angajamente care s-au luat si care trebuie indeplinite. Daca ele sunt indeplinite, sigur exista o posibila implicare, insa trebuie sa inteleaga toata lumea ca nu este o oportunitate electorala pentru noi, ci noi vrem doar sa salvam un simbol”, explica Ostaficiuc.

“Poli Timisoara, un S.A. unde suporterii si Primaria sa poata deveni actionari!”

Achizitionarea brandului Poli Timisoara de la afaceristul Marian Iancu, din bani publici, este vazuta de catre economistul Grigore Trif ca o tranzactie necesara, care ar putea aduce Timisoara, din punctul de vedere al managementului actionarial, in acelasi rand cu Barcelona sau Manchester.

“Fara doar si poate, clubul Poli Timisoara este cel mai important brand al orasului, iar acesta trebuie sa continue sa existe! Un oras cu un buget de peste 220 milioane de euro, poate si trebuie sa aiba o echipa in primele cinci din Romania. As vedea echipa asta ca un S.A. In care actionari sa fie Primaria si toti timisorenii care doresc sa subscrie, sa cumpere actiuni si as garanta cu tot ce am la ora actuala ca, in conditiile unui management responsabil, in cel mult doi ani clubul ar deveni o afacere rentabila. Pornind de la o investitie initiala de 7 milioane de euro, care sa insemne preluarea echipei, plata datoriilor si aducerea a inca doi jucatori de top, Poli poate incepe anul competitional in Liga I. Dupa calculele mele, cheltuielile anuale care sa includa salarii medii de circa 80.000 de euro de jucator, cu impozite, deplasari, cantonamente – pot ajunge in maximum 4 milioane de euro, insa drepturile banesti de la Liga inseamna undeva la 4 milioane de euro, la clasari in primele cinci locuri, banii din biletele vandute spectatorilor, alte 500.000 de euro, sponsorizari, reclame, tricouri – alte 1,5 milioane de euro. Din start, un surplus de 2 milioane de euro, la care se pot adauga intre 700.000 si 4,5 milioane de euro de la UEFA, in cazul in care echipa ar participa la competitia europeana si ar intra in grupe. Un calcul simplu arata ca cele 7 milioane ar fi recuperate in cel mult trei ani, fara a mai pune la socoteala spatiile de sub tribune, care pot fi transformate in spatii comerciale si inchiriate. Ar putea aduce la bugetul clubului inca 1,5 milioane de euro pe an”, a calculat Grigore Trif.

Modalitatea tehnica prin care s-ar putea realiza Poli Timisoara SA ar fi urmatoarea: “Se poate merge pe o emitere de actiuni. Sa spunem – 400.000 de actiuni, la o valoare nominala de 100 de lei actiunea. Asta ar insemna circa 10 milioane de euro. Se deschide subscriptia publica, iar ce nu cumpara populatia, sa achizitioneze Primaria si Consiliul Judetean. Eu sunt convins ca, cel putin 100.000 de actiuni ar fi cumparate de catre suporteri. Apoi, este necesara o echipa manageriala serioasa, platita cu 400-500 de euro lunar, dar motivata cu o prima de 30% din profit, la sfarsitul anului. In acest fel, am putea ajunge la nivelul cluburilor de top din Europa, gen Barcelona, Ajax, Liverpool sau Manchester”, mai spune Grigore Trif.

Poli a cheltuit in 2010-2011 de doua ori mai mult decat a produs

In sezonul de gratie 2010-2011, cand echipa alb-violeta evolua in prima liga si in cupele europene, banatenii au inregistrat venituri din drepturi tv, vanzarea de bilete, publicitate, de 3,1 milioane euro, la care s-au adaugat subventii de la Primaria Timisoarei (2 milioane euro), Consiliul Judetean Timis (700.000 euro) si UEFA (2 milioane euro), in total 7,8 milioane euro.

La capitolul cheltuieli, Poli a cheltuit o suma aproape dubla, in jur de 14,4 milioane euro pentru tot ce inseamna activitatea la primele 2 echipe, salarii, centrul de copii si juniori, intretinerea stadionului. Cele mai mari cheltuieli ale banatenilor s-au inregistrat la capitolul salarii pentru prima echipa – 3,7 milioane euro, salarii pentru angajatii din administratia clubului – 707.169 euro, cantonamentele primei echipe – 322.000 euro, deplasari la meciurile din Europa League – 280.000 euro etc.

Autori: Caius Seracin si Gheorghe Ilas

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.