Poftele alimentare sunt mai intense cand vine seara: afla de ce apar si cum poti sa le controlezi

Pofta alimentara este o dorinta intensa de a consuma un anumit aliment. De exemplu, daca va este pofta de ciocolata, consumul altor alimente nu va estompa dorinta dumneavoastra de a manca ciocolata.

Cele mai multe studii arata ca femeile tind sa aiba pofta de dulciuri, cum ar fi ciocolata, prajiturile si inghetata, iar barbatii adora fripturile, alimentele tip fast-food, pastele si pizza. Numeroase studii au aratat, de asemenea, ca poftele nu indica o nevoie nutritionala sau deficitul unui anumit tip de nutrient.

Cauzele poftelor alimentare:

Comportamente si experiente invatate. Ca si copil, este posibil sa fi fost in mod constant recompensat cu dulciuri atunci cand ati facut un lucru bun sau erati bolnavi. Acest obicei, de a primi ceva dulce atunci cand erati suparati, a devenit, in viata de adult, un fapt urmat de consecinte negative, din punctul de vedere al sanatatii.

Fluctuatii hormonale. Anumiti horomoni din organism controleaza apetitul alimentar. Grelina este hormonul care declanseaza pofta de mancare, in timp ce leptina este hormonul care semnaleaza satietatea. In mod natural, acesti hormoni actioneaza in armonie, controland apetitul. Cu toate acestea, in anumite situatii, cum ar fi privarea de somn, echilibrul dintre acesti hormoni este intrerupt. Estrogenul, serotonina si cortizolul pot juca, de asemenea, un rol important in aparitia poftelor alimentare.

Vezi aici mai multe cauze ale poftelor alimentare si cum poti sa le combati.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.