Piata Traian, ca dupa razboi. Mai multe cladiri ‘pericol public’ dau cartierului Fabric din Timisoara un aspect de ghetou

Desi este relativ aproape de centrul Timisoarei, iar populatia din zona este foarte numeroasa, Piata Traian nu pastreaza un aer istoric, numai bun pentru atras turisti, ci unul statut si cu iz de putregai, perfect pentru a-i alunga definitiv.

Strainii care s-ar incumeta sa faca doi pasi inspre zona Printul Turcesc s-ar regasi intr-un ghetou care pare proaspat iesit dintr-un conflict armat. Cladiri care stau sa cada, monumente istorice transformate in uriase pubele de gunoi si geamuri baricadate cu placi de lemn intregesc atmosfera cartierului Fabric.

De departe cea mai impozanta casa parasita este imobilul cu numarul cinci de pe strada Ion Mihalache, fosta Bicaz. Cladirea cu etaj pare ca poate pica in orice moment, iar numerosi localnici nu se sfiesc sa treaca exact prin fata ei, desi mirosul ar putea alunga aproape orice fiinta vie din apropiere.

”E de multa vreme in starea asta. Mare pacat de zona asta ca era mandria orasului. Nici cand a fost razboi, ca eu am prins si razboiul, nu aratau casele bombardate in halul asta. E pericol public. Mizerie, sobolani, miroase groaznic si ti-e frica sa treci pe langa ea, desi e la strada, sa nu iti cada ceva in cap”, a declarat Eugenia Parus, care locuieste in apropierea imobilelor problema.

”Sunt multe case lasate de izbeliste in zona asta. Oricand se poate intampla un accident. Piata Traian a fost, candva, cel mai frumos loc din Timisoara. Acum ti-e si rusine sa spui ca locuiesti aici”, a spus si Elisabeta Kolar, un alt rezident al zonei care arata ca dupa Al II-lea Razboi Mondial.

Nu exista solutii

De cealalta parte, autoritatile locale trimit somatii, dau amenzi pe care nimeni nu le plateste si spun ca nu se poate interveni atat timp cat proprietatile, desi monumente istorice, sunt private.

„Politia Locala are de multa vreme dispozitii clare de la mine, sa urmareasca modul in care proprietarii isi intretin terenurile si cladirile. Mai intai s-au facut notificari, acum suntem in perioada in care trebuie sa se dea amenzi. Este un spatiu privat, noi nu putem sa intervenim acolo. Desigur ca pentru o zona de importanta deosebita cum este Piata Victoriei, putem sa declaram in Consiliul Local un statut special, conform Legii 422 (privind protejarea monumentelor istorice – n.r.), si apoi putem aloca fonduri pentru acoperirea unei parti din cheltuielile necesare pentru reabilitare, dar nu putem face asta pentru orice cladire din oras”, a declarat Nicolae Robu, primarul Timisoarei.

Potrivit reprezentantilor Politiei Locale, numai pentru cladirea de pe strada Mihalache nr. 5 s-au dat trei amenzi de cate 1.500 de lei, dar care nu par sa fi avut vreun efect. In cauza exista si un dosar penal, deschis proprietarilor (firma Traiano Project, inregistrata in Timisoara), dar care este abia in curs de solutionare.

„Este si vina lor, a edililor, pentru ca impun conditii absurde pentru renovarea unei cladiri. Eu am renovat fatada casei unde am magazinul si am fost nevoit sa refac si o portiune care apartine primariei. Mi-au spus din prima ca ei nu fac nimic, iar dupa ce m-am hotarat sa rezolv singur, pentru ca pierdeam clienti din cauza aspectului, am umblat un an dupa aprobari si am platit si o suma considerabila de bani. Te omoara avizele. Iar omul, stii cum e, chiar daca ar vrea sa faca, cand vede cate tampenii trebuie sa stranga, renunta”, a concluzionat Gavrila Potra, proprietarul unei afaceri din zona.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.