Noutati :

Parlamentul respinge Referendumul lui Basescu! A dat aviz negativ

18 iunie, 2013 - 01:57 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
0

Parlamentarii au dat aviz negativ propunerii presedintelui Traian Basescu de organizare a referendumului pentru Parlament unicameral cu 300 de alesi. Avizul Parlamentului in acest caz este unul consultativ.

Luni, comisiile juridice ale Parlamentului au avizat favorabil initiativa presedintelui.

Soicitarea presedintelui Traian Basescu privind organizarea unui nou referendum pentru Parlament a primit aviz negativ in plenul Parlamentului. Au fost 191 de voturi „pentru”, 123 „impotriva” si 69 de abtineri.

Presedintele Traian Basescu a anuntat in 11 iunie ca a declansat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral si maximum 300 de parlamentari, precizand insa ca va emite decretul in functie de modul in care Parlamentul va respecta vointa poporului exprimata in 2009.

In aceeasi zi, seful statului a trimis presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor o scrisoare in care informeaza asupra initierii referendumului:

„In temeiul dispozitiilor art. 2 si art. 90 din Constitutia Romaniei si al dispozitiilor art. 2 si art. 11 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, doresc sa solicit poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa suverana cu privire la urmatoarele probleme de interes national:

1. Trecerea la un Parlament unicameral 2. Reducerea numarului total de parlamentari la maximum 300
Avand in vedere dispozitiile legale enuntate, doresc sa consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum national pe problemele sus-mentionate”.

Organizarea referendumului se poate face doar dupa consultarea Parlamentului, care poate emite un punct de vedere in 20 de zile, la terminarea acestui interval procedura considerandu-se indeplinita chiar daca Legislativul nu si-a exprimat pozitia.

Conform articolului 11 din Legea referendumului, „presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa isi exprime vointa prin referendum cu privire la probleme de interes national”.

„Problemele care se supun referendumului si data desfasurarii acestuia se stabilesc de Presedintele Romaniei, prin decret”, se arata la alineatul 2 al articolului.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...