Obisnuiesti sa pupi icoane la biserica? Vezi ce boli poti lua!

In perioada Sfintelor Sarbatori de Paste oamenii calca pragul bisericilor in numar mult mai mare. Un obicei religios este pupatul icoanelor. Acesta ii poate expune pe credinciosi la anumite boli transmisibile.

„Conditia esentiala este cat de rapid este contactul cu icoana dupa o alta persoana. Lucrurile nu mai sunt asa periculoase daca trec cateva minute. Depinde de cantitatea de saliva lasata acolo”, a declarat Daniela Veliscu, medic de familie.

Potrivit medicului, bolile si infectiile care pot fi contactate prin pupatul icoanelor sunt: „o candidoza, un streptococ, un stafilococ, mai mult de atat, mai greu. Pot fi ingrijoratoare daca nu sunt tratate prompt. Nu sunt lucruri foarte grave, dar sunt lucruri care trebuiesc tratate in momentul in care apar. Pentru cei care merg la biserica, sa se protejeze de asa ceva, sa evite totusi contactul direct cu icoana, cu sticla”.

Totodata, si prof. dr. Ceausu Emanoil este de parere ca pupatul icoanelor nu este periculos, iar riscul de a contacta o boala in acest fel este destul de mic.

„E greu de luat o boala, pentru ca nu prea sunt microbi acolo, la nivelul buzelor. Nu imposibil, dar foarte greu pentru ca trebuie o cantitate de germeni, ceea ce nu se realizeaza acolo. Trebuie un contact mai prelungit, nu asa un contact rapid. O mare parte din bacterii se distrug in atmosfera, dar depinde de cantitatea de bacterii de asa numita doza minima infectata. De exemplu, pentru dizenterie este de 100 de bacterii. Daca ai mancat 5, 6 bacterii nu faci dizenterie, daca ai mancat 1.000 poti sa faci, depinde de rezistenta organismului. Deci trebuie sa fie o concentratie mare de bacterii, ceea ce e greu de realizat acolo. Icoanele sunt pe sticla, pe lemn, nu sunt medii care sa dezvolte bacteriile”, a declarat, Emanoil Ceausu.

Prof. dr. Ceausu a adaugat ca: „daca s-ar fi luat boli atunci ar fi aparut in masa. Bineinteles se pot lua doar bolile digestive, cele produse de salmonela, doar bolile de contact cutanat, un herpes. Cele respiratorii in niciun caz”.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.