Oale, ulcele, tablouri, costume populare si zeci de accesorii la Targul Mesterilor Populari de la Bastionul din Timisoara. GALERIE FOTO!


TIMISOARA. Zeci de tablouri, icoane, costume populare, opinci ori oale si ulcele sau diverse forme de turta dulce stau intinse pe mesele din curtea Bastionului din Timisoara. Timisorenii sunt invitati la un targ al mesterilor populari din toata tara.

O familie a venit tocmai din Bucuresti sa-si vanda piesele la Timisoara. Au adus cu ei inele, bratari, talismane si cercei de argint, dar si rochii tiganesti. Pentru 20 – 40 de lei, timisorencele isi pot mari colectia de accesorii.

Ion Puetu a venit din localitatea Horezu din Valcea si a adus la Timisoara cescute, castroane si oale din lut, la preturi de criza, spune el. ”Dam de la 15 la 20 de lei. Avem preturi de criza doamna, doar le facem acasa, in atelierul nostru”, povesteste Ion Puetu.

Icoanele care se gasesc la Targul mesterilor populari sunt felurite, lucrate cu o multime de materiale. Timisoreanca Nastasia Anis Bogdan le face cu galbenus de ou si mai foloseste chiar si foite de argint ori de aur, in conditiile in care o icoana poate costa chiar si 1.800 de lei. ”Vand foarte multe si in Timisoara, dar eu am plecat dincolo, voi avea o expozitie in Germania. Spaniolii si francezii cumpara, ei sunt mai interesati. Si in Timisoara am dat destule, la notari, avocati, judecatori”, spune Nastasia.

Doua mese mai departe, mesteri din Bistrita Nasaud ii invita pe timisoreni la costume populare, brauri, curele si  opinci.

Apoi, Nicolae Muntean a venit tocmai din Cugir cu icoane pictate de lemn. Tot la capitolul icoane, trei timisorence si-au intins cu mare grija zecile de iconite pictate in scoarta de copac. ”E mult de munca”, povesteste una dintre ele. ”Trebuie sa smirgluim scoarta, sa o curatam, sa o spalam, sa o pictam, sa o dam cu lac”, completeaza alta.

Tablouri firart

Un expozant din Mures a adus tablouri inedite la Timisoara. Dionisie Negreanu si familia lui detin brevet de inventator pentru tablouri zamislite cu ata de bumbac. ”Cuiele le aducem de dincolo. Din ’98 facem asta si avem peste 2.000 de modele. Sotia mea a fost creatoarea si executoarea. Cu toata criza asta, avem amintiri frumoase din toata tara”, a spus Dionisie Negreanu pentru www.opiniatimisoarei.ro.

Tablourile lui se pot cumpara de la Targul National de Arta si Mestesugari desfasurat in curtea Bastionului Theresia din Timisoara cu preturi cuprinse intre 80 si 150 de lei.

Aproape 40 de mesteri din toata tara isi vor intinde marfa pe mesele special amplasate in curtea Bastionului pana vineri, 30 septembrie.

Foto: Dariana Dragos

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. o realizare reusita… felicitari organizatorilor !

  2. un targ de nivel european – multe orase ar putea lua exemplu! felicitari Simonei Simionescu pentru organizarea reusita !

    • multumesc pentru aprecieri!

  3. Pacat de munca pe care o depunem, eu am un atelier de pictura dar romanul … a uitat de arta … foarte putini mai sunt care stiu ce inseamna arta … restul … amarati si ocupati sa isi gaseasca mancarea pentru ziua de maine … traim in Romania … si ne batem joc de ea cum putem mai mult in fiecare secunda.

  4. Felicitari pentru initiativa, pacat ca Timisoara e saraca in astfel de evenimente. Dar dupa cum m-am uitat peste produse, dupa aceste poze pare ca nu numai mesteri traditionali au fost expus…Accesorii cu turcoaz de acest gen am vazut pe piata si la targurile prost organizate, si la chinezarii….si tablourile cu sfoara nicidecum nu mi se par tradotionale mai mult kitsch-uri….Oricum speram ca o sa mai fie expozitii cu vanzare de acest gen, si nu numai cele cu chinezarii.