O boala teribila ameninta Europa. Romania, pe lista tarilor cu risc major! Vezi alerta OMS!

Pentru cei mai multi dintre europeni, poliomielita este o boala oribila a trecutului. Pentru prima oara in multi ani, virusul s-ar putea intoarce pe continent, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Specialistii au inceput sa analizeze situatia dupa ce mai multe cazuri ale virusului care duce la paralizie musculara au fost depistate in Siria si Israel, relateaza nature.com.

Tarile cu cel mai mare risc de contaminare sunt Romania, Ucraina, Georgia si Bosnia si Hertegovina.

Astfel, autoritatile sanitare sunt ingrijorate ca boala ar putea reveni si s-ar putea stabili din nou in Europa, regiunea fiind extrem de vulnerabila. OMS a emis deja o alerta pentru Europa, care cuprinde 53 de tari in care poliomielita a fost eradicata in 2002. De atunci, multe dintre statele europene au lasat garda jos in ceea ce priveste prevenirea virusului.

De cele mai multe ori, sistemele de supraveghere sunt incomplete si de proasta calitate, iar rata scazuta a vaccinarii, chiar si in Regatul Unit si Germania, ar putea duce la numeroase imbolnaviri cu poliomielita.
Aceasta situatie ar trebui sa fie „un semnal de alarma”, considera Marc Sprenger, directorul Centrului European pentru Prevenirea Bolilor (ECDC) din Stockholm. Factorii care ar putea contribui la raspandirea virusului sunt slaba preventie a poliomielitei in Europa, calatoriile frecvente intre Israel si tarile europene si milioanele de refugiati care pleaca din Siria si ajung in tarile UE.

Din 1988, cand a fost lansata Initiativa Globala de Eradicare a Poliomielitei, s-au facut reale eforturi pentru inlaturarea acestei boli, care a disparut in 2002 din Europa.

Poliemielita este o boala virala acuta care distruge neuronii motori din maduva spinarii, provocand paralizia musculara. Virusul se transmite prin consumul de alimente si apa contaminate, dar si prin intermediul mainilor murdare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.