Numai impreuna putem scapa de insecte si daunatori! Sezonul cald din 2012 se anunta capricios, in sensul ca perioadele ploioase vor alterna mai frecvent cu cele secetoase

Acest lucru va face mai dificila activitatea de tinere sub control a vectorilor (muste, tantari). Dupa cum bine stim, in anii precedenti, in actiunile de dezinsectie s-au utilizat si mijloace aeriene (elicopter) de dispersare a insecticidelor. Din acest an, Autoritatea Aeronautica Civila Romana nu mai admite nicio derogare (autorizatii speciale pentru conditii deosebite) de la HG 912/2010, care se refera la aprobarea procedurilor de autorizare a zborurilor in spatiul aerian national, precum si la conditiile in care decolarea si aterizarea aeronavelor utile se pot efectua.

In aceste conditii, raspunderea dezinsectiei de la sol revine utilajelor de mare capacitate care pot acoperi o arie mare intr-un interval de timp scurt. Substantele ce sunt utilizate in aceste actiuni  trebuie sa aiba urmatoarele calitati:
– efect de soc
– remanenta scurta (toxicitate redusa)
– efect rezidual cuprins in limitele admise de standard (descompunere in sol in timp scurt)
– descompunerea substantei active in prezenta UV in aproximativ 24 ore
Acestea vor fi pulverizate in sistem ULV (volum ultra redus) si vor fi efectuate in zonele cu spatii verzi, aliniamente stradale, parcuri si zone periferice ale municipiului. Pentru aceasta, populatia este avertizata sa evite plimbarile nocturne in parcurile avertizate ca urmeaza a fi supuse tratamentului cu insecticid.

In cazul in care sunt surprinsi in perimetrul ce este supus dezinsectiei, se recomanda parasirea imediata a spatiului respectiv. Toate substantele utilizate au aviz sanitar eliberat de Ministerul Sanatatii, prin Institutul National de Igiena, respectiv Comisia de Biocide (conform normelor europene). La dilutia recomandata pentru efectuarea tratamentului, acestea sunt doar iritante in cazul unor expuneri accidentale.

In perioada sezonului cald, readucem in atentia cetatenilor Timisoarei ca atat societatile comerciale, institutiile publice, asociatiile de proprietari (locatari), precum si gospodariile private au obligatia sa execute, in functie de gradul de infestare cu insecte, simultan cu actiunea de pe domeniul public, dezinsectia in perimetrul propriu.
Societatile comerciale, institutiile publice si asociatiile de proprietari trebuie sa faca aceste actiuni cu firme specializate si care detin licenta pentru astfel de operatiuni, iar gospodariile personale pot executa si prin mijloace  proprii cu substante existente in comert. Importanta efectuarii acestor operatiuni de catre cei de mai sus o constituie faptul ca insectele care scapa de actiunile de pe domeniul public se refugiaza in locuri netratate.

Avand in vedere antecedentele din anii precedenti, cand pe teritoriul Timisoarei au aparut boli si daunatori la arbori, arbusti si plante ornamentale este foarte important ca, odata cu tratamentele fitosanitare, cetatenii ce detin gospodarii (curti) sa-si faca in nume propriu tratamentele fitosanitare la plantele care le apartin (arbori, pomi fructiferi etc.). Acest lucru este necesar, de altminteri daunatorii sau bolile pot trece de pe domeniul privat pe cel public si invers.

Cetatenii Timisoarei au fost mereu receptivi la sfaturile pertinente ale specialistilor. Consideram ca aportul lor duce la ceea ce ne-am propus cu totii: mentinerea sanatatii populatiei si protejarea a tot ceea ce numim spatiul verde.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.