Nu mai sunt bani pentru programul Casa Verde! Sute de timiseni si-au pus panouri solare cu ajutorul programului

TIMISOARA. Sunt foarte putine sanse pentru ca programul Casa Verde sa demareze si in acest an. Desi acesta s-a dovedit a avea un succes destul de mare, Administratia Fondului de Mediu nu mai are bani pentru sustinerea lui in continuare, ne-au declarat reprezentantii Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timis.

In ultimii doi ani, sute de oameni din toate localitatile judetului Timis au apelat la fondul AFM pentru a se folosi de energia solara. Au facut investitia din banii lor, iar mai apoi au depus dosarele la ARPM pentru decontare, care mai apoi le trimitea la Bucuresti. Zeci de mii de familii din intreaga tara se folosesc acum de energie nepoluanta pentru a-si incalzi locuintele.

In ultimii doi ani, aproximativ 1.000 de timiseni si-au depus dosarele pentru a primi bani de la Guvern. in 2010, Timisul a primit 3,5 milioane de lei pentru finantarea sistemelor de energie alternativa prin programul Casa Verde, iar anul trecut a primit 3,1 milioane de lei.

Noi nu credem ca mai incepe si anul acesta, pentru ca nu au bani. Oficial, nu am primit nicio informare, dar anul trecut a demarat pe 1 iunie si am fost anuntati cu cateva zile inainte. A fost un program bun, lumea chiar era interesata, anul acesta foarte multi vin la noi sa ceara informatii, dar pleaca cu vesti proaste. Programul este al Administratiei Fondului de Mediu, noi trimitem doar dosarele, ei le aproba, ei trimit banii”, ne-a declarat Florina Raicea, responsabil cu programul Casa Verde in cadrul ARPM Timisoara.

Potrivit reprezentantilor ARPM, nici macar nu au fost aprobate toate dosarele de anul trecut. Din 489 de dosare depuse de judetul Timis in sesiunea 2011, doar 62 au fost evaluate si aprobate pana acum. Restul urmeaza sa fie verificate de inspectorii AFM.
A fost un program foarte bun, desfasurat pe doi ani. Investitia era realizata de oameni, dupa aceea veneau cu un dosar de decontare si isi primeau banii la sfarsit cand totul era gata, ca ei sa poata demonstra ca au si realizat investitia, cu facturi, chitante si tot ce trebuia”, ne-a mai spus Florina Raicea.

Programul consta in acordarea unor sume fixe in functie de tipul de instalatie: pana la 6.000 de lei pentru panouri solare, pana la 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de caldura si pana la 6.000 de lei pentru centralele pe baza de peleti, resturi vegetale sau alte surse regenerabile. Casa Verde a fost gandit sa ajute atat comunitatea locala, cat si scoala sau chiar primaria sa plateasca mai putini bani pentru incalzire si apa calda. Anul trecut, programul a fost lansat si pentru institutii, asa ca multe primarii si scoli din tara au profitat de ocazie. La Timisoara, au fost instalate panouri solare si pe cateva unitati de invatamant. Directorii de scoli au facut tot posibilul sa incerce sa scada valoarea facturilor la energie electrica, asa ca au apelat la programul Casa Verde. Un exemplu il reprezinta Scoala Generala nr. 22 sau Scoala Generala nr. 30 din Timisoara.

Pentru ca dosarele lor sa fie admise, solicitantii trebuiau sa depuna cererea de finantare, o declaratie tip pe propria raspundere, copie dupa actul de identitate, extras de carte funciara in original, certificat de atestare fiscala privind plata obligatiilor la bugetul fiscal si o adeverinta privind existenta unui cont bancar in original“, a tinut sa precizeze Florina Raicea.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.